marți, 15 ianuarie 2008

12 sfaturi pentru o viata verde

Este usor sa fii "verde", trebuie doar sa folosesti cu intelepciune resursele. Environmental Network News ofera 12 sfaturi pentru un mediu mai curat.

1. Folositi becuri fluorescente. Desi sunt mai scumpe decat becurile incandescente, durata de viata este mult mai mare, iar pe termen lung banii sunt recuperati. Astfel se obtine si o scadere de 30% a consumului de energie. Becurile fluorescente consuma cu 75% mai putina energie electrica, si durata de viata este de 10 ori mai mare decat in cazul becurilor incandescente.

2. Mentineti automobilul in conditii foarte bune. Umflati rotile de cate ori este cazul, schimbati uleiul uzat si filtrele de aer regulat. Tineti cont de legile traficului, masina consuma mai putin combustibil daca merge mai incet, de asemenea, pe autostrada nu depastii limita de viteza.

3. Umpleti cuva masinii de spalat vase si pe cea de rufe. Se consuma o cantitate mare de energie la pornirea masinii astfel ca e mai eficient sa umpli cuva o singura data. Alegeti modelele de electrocasnice cu un consum scazut de energie. In plus, economisind curentul si apa, obtineti si o factura mai mica la intretinere.

4. Spalati hainele cu apa rece si nu folositi uscatorul. Folosing apa rece in loc de apa calda economisiti energie electrica, iar majoritatea hainelor se curata la fel de bine si cu apa rece. Intinderea hainelor la uscat, nu numai ca este prietenoasa cu mediul dar nici nu sifoaneaza hainele la fel de mult ca uscatorul.

5. Opriti si scoateti din priza electronicele pe care nu le folositi. Chiar daca aparatura este oprita, daca are un led aprins, tot consuma energie. Asa ca scoateti din priza calculatorul, televizorul, imprimanta si tot ceea ce nu folositi.

6. Renuntati la apa imbuteliata. Procesul prin care se strange apa, fabricarea sticlelor de plastic si transportul catre magazine consuma foarte multa energie. Filtrati apa de la robinet si folositi sticle reincarcabile pentru a lua apa la pachet.

7. Folositi sacose din panza si evitati sa ceri ambalaje pentru resturi de la restaurante sau pungi de plastic din supermarket. Desi multe magazine recicleaza pungile de plastic folosite, intregul proces foloseste energie pentru transport dar si in procesarea plasticului. De altfel, sacosa de panza este mult mai rezistenta, iar in unele tari deja s-au adoptat legi care prevad interzicerea folosirii pungilor de plastic.

8. Cumparati produse cat mai putin ambalate, sau al caror ambalaj poate fi reciclat.

9. Cumparati produse facute cat mai aproape de zona in care locuiti. Alimentele care fac "inconjurul lumii", prin orice mijloc de transport, polueaza foarte mult.

10. Plantati un copac in propria curte. In timpul vietii, un arbore poate absorbi tone de dioxid de carbon. De altfel, in zilele calduroase, umbra oferita de arbore poate scade consumul aerului conditionat.

11. Incercati produsele second - hand. Decat sa cumperati o canapea noua, incercati sa gasiti una second - hand, astfel nu se mai consuma energie pentru crearea noilor materiale.

12. Folositi energia "verde". Exista companii care ofera energie solara sau eoliana. De aceasta optiune nu poate beneficia foarte multa lume, dar este o modalitate de a ajuta pentru un mediu mai curat.

Via WWF DCP/ Green Report

luni, 14 ianuarie 2008

Depunere proiecte:Tineret in Actiune

Aveti posibilitatea de a depune proiecte in cadrul programului comunitar Tineret in Actiune. Pentru 2008 urmatoarele termene limita sunt valabile: 1 februarie, 1 aprilie, 1 iunie , 1 septembrie si 1 noiembrie.

Ghidul Programului Tineret in Actiune pentru anul 2008, apelul national pentru propuneri de proiecte pentru runda 1 februarie impreuna cu si formularele de candidatura se gasesc pe site-ul Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (www.anpcdefp. ro) la sectiuneaFormulare si Documente/ Tineret in Actiune (link direct http://www.anpcdefp .ro/programe/ tineret/referint a/index_s. html).

Echipa Tineret in Actiune

PS Pentru cei interesati sunt invitati sa se inscrie pe lista de discutii a
progamului Tineret in Actiune - YiA_RO trimitand un mesaj gol la adresa YiA_RO-subscribe@ yahoogroups. com

Programul „ATITUDINE S,I IMPLICARE”

*Fundatia pentru Parteneriat *din Miercurea-Ciuc lanseaza a doua runda
de finantare in cadrul programului *„ATITUDINE SI IMPLICARE” *destinat
organizatiilor neguvernamentale de mediu din Romania.

*Misiunea* programului este de a inlesni, de a intari si de a sprijini
activitatile de tip advocacy si watchdog ale ONG-urilor de mediu din
Romania, cu scopul de a mari contributia acestor organizatii la
dezvoltarea politicilor de mediu, precum si in ceea ce priveste
monitorizarea implementarii legislatiei nationale si a UE din domeniul
protectiei mediului.

Programul beneficieaza de cofinantare din partea *Trust for Civil
Society in Central and Eastern Europe* si ca atare doreste sa contribuie
la sporirea responsabilitatii, transparentei si eficientei institutiilor
publice cat si la intarirea suportului civic, promovand democratia
printre cetateni si angrenand/implicand si alti factori interesati.

Pe langa componenta de finantare, programul include si componente de
dezvoltare a capacitatilor si de lucru in retea (networking).*

Suma disponibila *pentru anul 2008 este de *152.500 RON*.
Programul se adreeseaza exclusiv organizatiilor neguvernamentale de
mediu din Romania.
*Data limita *de depunere a cererilor de finantare:* 15 FEBRUARIE 2008,
ora 16.30
(Cererile de finantare trebuie sa ajunga la sediul fundatiei pana la
data de 15 Februarie 2008, ora 16.30

Laszlo Potozky
Director
Fundatia pentru Parteneriat
Environmental Partnership Foundation
530120 Str. Arsenalului 13
Miercurea Ciuc
Romania
Tel: +40-266-310678
Fax: +40-366-105267
www.repf.ro
www.greenways.ro