miercuri, 3 octombrie 2007

Sancţiuni in Parcul Naţional Ceahlău

Comisarii de mediu din Neamţ au realizat, săptămâna trecută, nouă controale, în zona Parcului Naţional Ceahlău şi perimetrele adiacente, ce au vizat impactul activităţii de exploatare forestieră pe raza ocoalelor silvice Bicaz şi Ceahlău. Verificările s-au axat pe doborâturile de vânt înregistrate în Parcul Naţional Chealău, în luna martie a acestui an. În urma verificărilor, comisarii au descoperit abateri de la legislaţia privind protecţia mediului, atât în cadrul activităţilor desfăşurate în zonă, cât şi în ceea ce priveşte managementul defectos al deşeurilor specifice, drept pentru care au aplicat patru amenzi cu o valoare totală de 36.500 de lei."Verificările în zona Parcului Naţional Ceahlău au fost realizate de comisarul desemnat pentru controlul în domeniul biodiversităţii şi ariilor protejate din Neamţ, ce a fost înoţit de o ehipă delegată de la nivelul Comisariatului General al Gărzii Naţionale de Mediu", a declarat Constantin Pavel, comisar şef al Gărzii de Mediu Neamţ.

Written by Natalia RISTEI

Articol original aici.

luni, 1 octombrie 2007

UNIUNEA EUROPEANĂ finanţează cooperarea transfrontalieră în domeniul educaţiei ecologice

Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare, asociaţie de turism şi protecţia mediului a câştigat finanţare de la Uniunea Europeană în cadrul programului PROGRAMUL ROMÂNIA –UNGARIA, PHARE CBC 2005 / INTERREG IIIA cu titlul „Eco-educatie – cooperare transfrontalieră pentru implementarea acquis-ului comunitar în domeniul protecţiei mediului în judeţul Satu Mare”.

Echipa de proiect, într-o perioadă de 12 luni, îşi propune întărirea capacităţii cadrelor didactice din judeţul Satu Mare şi judeţul Szabolcs – Szatmar – Bereg (Ungaria) de a transmite tinerei generaţii cunoştinţele necesare înţelegerii şi implementării acquis-ului comunitar în domeniul protecţiei mediului.
Acest scop va fi atins în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare şi Asociaţia E-misszió din Nyiregyhaza, Ungaria prin: organizarea unui schimb de experienţă pentru trainerii de educaţie ecologică a celor două organizaţii partenere, pregătirea a 30 de cadre didactice implicate activ în educaţia ecologică din judeţul Satu Mare şi înfiinţarea unei reţele de cooperare a cadrelor didactice implicate în educaţie ecologică din cele 2 judeţe vecine (judeţul Satu Mare şi Szabolcs - Szatmar Bereg), prin organizarea unei conferinţe şi a unui workshop la Satu Mare.
Lansarea proiectului se va realiza în cadrul unei mese rotunde cu tematica necesităţii educaţiei ecologice în şcoli, care va avea loc în Sala Multimedia a Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, în data de 3 octobrie 2007, începând cu orele 10.00.
Vor participa: echipa de proiect, partenerii, inspectori şcolari şi cadre didactice, reprezentanţii autorităţilor de mediu şi reprezentanţii mass-mediei locale interesate.

Pentru mai multe informaţii Vă rugăm contactaţi:
Márk-Nagy János, coordonator de proiect
Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare
Tel./ Fax: 0261 711 050, Mobil: 0721 514 137, E-mail: eke@xnet.ro.