sâmbătă, 13 septembrie 2008

Nu se va vana in parcurile nationale!

Ca urmare a campaniei si mitingului din 8 septebrie desfasurate impotriva initiativei legislative care permitea vanatoarea in parcurile nationale, am reusit sa-i determinam pe deputati sa faca ceea ce ar fi trebuit facut inca de la bun incept: o dezbatere pentru modificarea legii vanatorii.

Astfel, pana in prezent au avut loc 3 runde de discutii (9 septembrie - Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, 10 si 11 septembrie - Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), care au dus la introducerea in textul legii a unor articole care prevad interdictia vanatorii in parcurile nationale si in zonele de protectie speciala si tampon ale Deltei Dunarii.

Parcurile nationale vor ramane insa in fondurile de vanatoare (rebotezate fonduri cinegetice) pt. a fi posibila interventia in unele cazuri exceptionale (epizootii, animale care produc pagube insemnate). Aceaste interventii vor putea insa fi facute numai la solicitarea administratiei parcului, cu avizul consiliului stiintific al acestuia.

Aceste modificari, agreate de participantii la discutii, vor fi introduse ca modificari in textul legii de catre MADR si MMDD, apoi depuse in cursul saptamanii viitoare la Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, care si le va insusi ca atare, urmand ca apoi legea sa fie supusa votului plenului Camerei Deputatilor si trimisa la promulgare.

La dezbateri au participat reprezentanti ai institutiilor/organizatiilor:

- Comisia de Agricultura - Camera Deputatilor

- Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

- Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

- R.N.P. - Romsilva

- Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor

- Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural "Salvati Vama Veche"

- Asociatia Salvati Dunarea si Delta

- Asociatia Kogayon

- WWF

Multumim tuturor sustinatorilor demersului si celor care ne-au fost alaturi pe parcursul campaniei.

*****************************************************************

Drd. Florin Stoican

Presedinte
ASOCIATIA KOGAYON
Adresa: 247115 Costesti, nr. 343, Jud. Valcea
Tel: 0723/071.648
Email: asociatia_kogayon@yahoo.com; office@kogayon.ro
Web: www.kogayon.ro

Responsabil relatii cu comunitatile, educatie ecologica si turism
Administratia Parcului National Buila-Vanturarita
Adresa: Str. Pietei nr. 7, Orasul Horezu, Jud. Valcea
Tel: 0250/860.157

Acum, se pot depune proiecte pentru promovarea turismului romanesc

Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional, a lansat, joi, 11 septembrie a.c., la Cluj, cererea de proiecte pentru Axa 5 a programului, domeniul 5.3 de interventie, Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, în scopul cresterii atractivitatii României ca destinatie turistica.

„Acest domeniu de interventie ne ofera posibilitatea de a face publicitate pozitiva pentru ceea ce exista astazi în România. Consider ca în acesti 18 ani se putea face mai mult în acest sens, pentru ca avem cu ce sa ne laudam. Putem discuta ce si cum s-a privatizat si ce strategie avem în privinta infrastructurii din turism, dar mai important este ca avem acesti bani pentru a fi cheltuiti eficient, iar eficienta înseamna mai multi turisti. Acestia sunt atrasi de România, avem zone rurale care înca si-au pastrat specificul. Succesul programului depinde de toti factorii implicati în gestionare: autoritati locale, judetene si centrale. Lansam astazi domeniul de interventie 5.3 care înseamna valorificarea acelor zone si cladiri, care trebuiau deja valorificate acum ceva vreme. De aceea, dam bani cu precadere pentru zone în care sunt monumente si locuri de vizitat, pentru punerea în circuit a turismului cultural si religios. Pentru celelalte domenii de interventie din cadrul axei de turism, cei care s-au intresat cu precadere apartin mediului privat. Fac apel la autoritatile publice locale sa se mobilizeze si ele. Chiar daca valoarea cofinantarii este mai mare, merita sa se asocieze, sa gaseasca solutii pentru a accesa aceste fonduri. Profitul este inzecit pentru toata lumea”, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, László BORBÉLY.

„Dorim o implicare serioasa a tuturor, pentru a obtine rezultate bune, vizibile. Programul Operational Regional si Autoritatea de Management pentru POR asigura cadrul si mecanismul de finantare în care Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale vine cu conceptia. Pentru început vor exista 10 centre de promovare”, a adaugat secretarul de stat, Anna HORVÁTH.

Proiectele eligibile in cadrul acestui domeniu vizeaza crearea Centrelor Nationale de Informare si Promovare Turistica si dotarea acestora, dezvoltarea brandului turistic national, promovarea produselor specifice si sprijinirea activitatilor de marketing.

Beneficiarii eligibili sunt autoritati ale administratiei publice locale, ONG-uri din domeniul turismului sau parteneriate între acestia, precum si Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Alocarea financiara orientativa pentru perioada 2007-2013, pentru acest domeniu de interventie este de 150.355.934 Euro, din care 127.802.546 Euro din FEDR si 22.553.388 Euro de la bugetul de stat. Începând de joi, 11 septembrie, cererile de finantare pot fi depuse la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Ghidurile Solicitantului

Sursa: MDLPL

luni, 8 septembrie 2008

MITING DE PROTEST: NU VANATORII in parcurile nationale!

Comunicat de presa

Luni, 8 septembrie, intre orele 12.00 si 14.00, organizaţiile de mediu: Asociatia Kogayon, EcoAssist, Salvati Dunarea si Delta si Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural "Salvati Vama Veche" au initiat si desfasurat un miting de protest impotriva initiativei legislative prin care parlamentarii doresc permiterea vanatorii in parcurile nationale.

La miting, aproximativ 50 de persoane au reprezentat 10 organizaţii non-guvernamentale semnatare a petitiei prin care se solicita parlamentului sa revina la forma legii prin care vanatoarea nu este permisa in parcurile nationale. Protestul a fost sustinut de pancarte cu lozinci: “Vrem parcuri nationale, nu abatoare!”, “Stop vanatorii in parcurile nationale!”, “De ce vreti vanatoare SI in parcurile nationale?”, “Vanatoare in parcurile nationale = Braconaj” si altele.

Celor prezenţi li s-a oferit prilejul de a participa la un “exercitiu de vanatoare”: s-a tras cu arcul in imaginea unui parlamentar vanator. Printre cei care au tras la ţinta s-a numarat si un “cerb”, simbolizând animalele afectate de initiativa legislativa.

Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, prezent la eveniment, a declarat ca institutia pe care o conduce nu este de acord cu formula proiectului de lege propusa pana acum de parlamentari. “Ministerul a conceput o serie de amendamente care vor fi transmise comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor. Pe scurt, solicitam ca vanatorii sa poata intra intr-un parc national intr-o singura situatie: atunci cand exista o aprobare clara din partea Consiliului Stiintific al Administratiei parcului respectiv. Dar acest lucru nu trebuie generalizat in cadrul unui text de lege”, a declarat Korodi.

Protestul exprimat astazi este sustinut, pe langa Ministerul Mediului, de 85 organizatii si institutii, administratori si custozi de arii protejate, peste 12.000 persoane care au semnat petitiile initiate de organizatii impotriva proiectului de lege.

Scopul urmarit prin mitingul de astazi a fost acela de a atrage atentia opiniei publice asupra pericolului in care se vor afla parcurile nationale si biodiversitatea acestora daca legea va fi adoptata in forma dorita de catre parlamentari.

Senatorii si deputatii, dintre care cel putin 34, respectiv 105 sunt vanatori (conform unei cercetari partiale realizata de Asociatia Kogayon) au votat in doua randuri (26 februarie 2008 si 6 mai 2008) o lege privind modificarea si completarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, conform careia vanatoarea in parcurile nationale este permisa. Ambele au fost respinse si retrimise spre reexaminare de catre Presedintia Romaniei, ca urmare si a petitiei semnate de societatea civila si de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Discutiile in cadrul comisiilor de specialitate ale celor doua camere au fost facute fara dezbatere publica, desi acest lucru a fost solicitat in mod repetat secretariatelor si comisiilor de specialitate (agricultura si mediu) ale celor doua camere, si fara consultarea specialistilor in domeniu.

In prezent, Senatul a votat in unanimitate modificarea legii respective, prin care au fost pastrate aceleasi prevederi aberante, urmand ca aceasta sa fie supusa si votului Camerei Deputatilor.

Ulterior acestui miting, va fi depusa o noua petitie la Camera Deputatilor, alaturi de listele cu semnaturi de sustinere a acesteia.Persoană de contact: Drd. Florin Stoican
Presedinte ASOCIATIA KOGAYON
Tel: 0723/071648
Email: florinstoican@yahoo.com, office@kogayon.ro