marți, 9 februarie 2010

Harta interactiva arii protejate la nivel european

Pe internet exista o harta interactiva a siturilor Natura 2000, parcuri nationale si naturale, la nivel european, facuta de EEA (Agentia Europeana de Mediu). Pe site se pot gasi multe informatii relevante, cum ar fi harta unui sit, distributia speciilor, formularele standard, etc.

Harta poate fi accesata aici.

duminică, 7 februarie 2010

Romania libera: Culturile de biodiesel raman fara subventii

Culturile energetice in cadrul schemelor de plati pe suprafata nu vor mai fi subventionate in 2010, a anuntat ieri Ministerul Agriculturii. "In 2009, CE a luat decizia de a renunta la acordarea sprijinului financiar pentru culturi energetice, avand in vedere faptul ca obiectivul pentru care a fost introdus acest sprijin, respectiv cresterea suprafetelor cultivate cu plante de acest tip, a fost atins mai repede decat se preconizase anterior", afirma ministerul.

Sprijinul s-a acordat pana in anul 2009, inclusiv, tuturor fermierilor din statele membre care au incheiat contracte cu producatorii de biocarburanti, colectori sau prim-procesatori si au preluat cantitatile contractate in vederea obtinerii de energii alternative.

La nivelul UE, plata maxima a fost stabilita la 45 euro/hectar, in limita unui plafon maxim de doua milioane hectare. La nivelul Romaniei, pentru anul 2009 platile sunt in curs de acordare, suprafata determinata fiind de 69.509 hectare, cu o valoare totala a subventiilor de aproximativ 3,12 milioane euro.
Sursa.

Pierderea biodiversitatii afecteaza economia

Disparitia speciilor de plante si animale are "consecinte periculoase pentru bunastarea oamenilor si chiar pentru supravietuirea unor comunitati". Aceasta este concluzia la care au ajuns o serie de experti in conservare dupa conferinta ONU ce s-a desfasurat in Norvegia intre 1 si 5 februarie, transmite Reuters.

Cresterea populatiei planetei si poluarea provocata de comunitatile umane in continua dezvoltare ar putea declansa o noua extinctie, similara cu cea a dinozaurilor de acum 65 de milioane de ani, se mai arata in concluziile conferintei.

"Mult mai multe sectoare ale economiei depind de biodiversitate decat ne dam noi seama", arata studiul. Pe langa productia de hrana, turismul, medicina si sectorul enegetic depind de supravietuirea si diversitatea speciilor.

Rezultatele acestei conferinte vor fi folosite la trasarea tintelor pentru biodiversitate in cadrul conferintei ONU, ce va avea loc in Japonia in octombrie.

Printre cele mai ingrijoratoare fenomene ramane acidificarea oceanelor, ce nu mai pot intretine dezvoltarea coralilor.
Sursa.