vineri, 19 februarie 2010

Elena Udrea: Finantare de 100.000 pentru construirea telegondolei spre Lacul Sfanta Ana

O telegondola va lega lacul Sfanta Ana de localitatea Bixad, pe o distanta de aproape doi kilometri, proiectul avand drept scop protejarea rezervatiei naturale din aceasta zona, unde va fi interzis accesul autovehiculelor, cu exceptia celor ecologice, relateaza Agerpres.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a anuntat vineri, la Sfantul Gheorghe, ca ministerul pe care il conduce va finanta cu 100.000 de euro elaborarea proiectului pentru construirea telegondolei.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a precizat ca telegondola va strabate o distanta de aproape doi kilometri, de la Bixad pana in apropierea Lacului Sfanta Ana, unde exista un platou ce ofera o panorama minunata asupra intregii zone.

Potrivit acestuia, intentia autoritatilor locale este ca, din acel punct, accesul spre lac sa se faca pe viitor doar cu masini ecologice, cu bicicletele sau pe jos.

"Aceasta rezervatie naturala este unica in Romania si vrem sa o protejam", a declarat Tamas Sandor.

Sursa.

joi, 18 februarie 2010

10 messages for 2010 - Protected areas - EEA

Publicatia aici.

Discover Natura 2000’s hidden gems with the EU Commissioners

BirdLife International welcomes the newly appointed European Commission, the second under the leadership of President Barroso.
On this occasion, as part of the activities organized during the UN International Year of Biodiversity, BirdLife International, together with its EU-27 Partners, has invited President Barroso and all the Commissioners to visit a Natura 2000 site in their home country. Through this visit they would stress the importance of the Commission’s commitment and efforts to preserve Europe’s common heritage and underline the construction of a sustainable future for Europe.
..................................
Sursa.

Programul Schi in Maramures a primit finantare de la guvern

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), o lista cu programele si proiectele de investitii in turism finantate, in 2010, de la bugetul de stat cu o suma totala de 40 de milioane de euro. O parte din bani urmeaza sa ajunga in Maramures, unde sunt in derulare investitii la partia din Borsa, precum si in zona Izvoare, Suior-Mogosa.

Hotararea de guvern vizeaza obiective de investitii initiate anul trecut, cum ar fi continuarea investitiilor pe subprogramul Schi in Romania in judetele Maramures, Covasna, Harghita, Hunedoara, respectiv pe Valea Prahovei sau continuarea constructiei unor miniporturi in judetul Tulcea, precum si obiective noi precum dezvoltarea infrastructurii turistice in statiuni din sudul litoralului si in statiuni balneare ca Amara, Baile Felix - 1 Mai, sau amenajarea unui port turistic in Oltenita, a informat Ministerul Dezvoltarii.

Proiectele se incadreaza in cele patru subprograme nationale de investitii in turism, respectiv "Schi in Romania", "Dezvoltarea infrastructurii turistice in zona montana inalta", "Dezvoltarea echilibrata si integrata a statiunilor turistice balneoclimaterice" si "Dezvoltarea echilibrata si integrata a zonei turistice din Delta Dunarii si a statiunilor turistice de pe litoralul Marii Negre".

Hotararea reglementeaza cofinantarea din bugetul MDRT a documentatiilor tehnice si a lucrarilor de executie a programelor si obiectivelor de investitii in turism ale caror beneficiari sunt autoritati publice locale. Sumele de la bugetul de stat se aloca in completarea surselor proprii ale autoritatilor publice locale.

Autoritatile publice locale sunt cele care organizeaza achizitiile publice necesare derularii investitiilor si raspund de utilizarea sumelor primite pentru implementarea respectivelor proiecte.

Sursa.

marți, 16 februarie 2010

POS Mediu a raspuns plangerii ONG-urilor

POS Mediu a raspuns in 15 februarie 2010 scrisorii trimise in data de 25.10 2009 de catre Coalitia ONG-urilor de monitorizare a FS, privind raportul "30 de sesizari" din cadrul proiectului 112 pentru Fonduri Structrale, prin care se dorea facilitarea colaborarii intre institutiile publice si beneficiari, cu referire la Axa 4.

Subiectul scrisorii de la POS Mediu este intitulat "Masuri luate cu privire la deficientele semnalate de ONG-uri" si cuprinde referiri la una dintre problemele sesizate de Coalitie: "Eforturile organizatiilor neguvernamentale de a oferi feedback si de a cauta solutii pentru imbunatatirea mecanismenlor de implementare a fonurilor structurale sunt inutile. ".

Demersurile efectuate de AM POS Mediu care se regasesc in document, fac trimitere la scrisoarea pe care Coalitia ONG Natura 2000 a adresat-o in 2009 Autoritatii de Management POS Mediu, referitoare la probleme ale aplicantilor pe Axa 4 si recomandari.

In urma acesteia a avut loc o intrevedere intre reprezentantii Coalitiei si ACIS, majoritatea propunerilor fiind discutate si acceptate de catre AM POS Mediu.

SURSA