vineri, 24 octombrie 2008

S-a infiintat Agentia Nationala pentru Arii Protejate

S-a infiintat Agentia Nationala pentru Arii Protejate (ANAP), prin hotarare guvernamentala, in completarea Ordonantei de Urgenta nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice.


Tot articolul aici.

Publicatie Natura 2000-WWF

Publicatia se poate descarca de aici.

Interviu, Septembrie 2008: Ministrul Korodi: "Natura 2000, frana pentru afaceri daca se demonstreaza ca au impact"

"Reţelele de arii protejate, iar aici nu vorbesc de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, ci de Natura 2000, pot fi mai mult o frână pentru astfel de afaceri numai dacă se demonstrează că există un impact."

Tot interviul aici.

miercuri, 22 octombrie 2008

Noutati pe site-ul www.romania-natura.ro

Noutati pe site-ul www.romania-natura.ro in perioada 3-20octombrie 2008 Revistele, articolele, stirile, hartile se descarca gratuit. Articole - Cele mai inalte 12 varfuri din Romania - Rezervatiile naturale Piatra Rea si Cascada Cailor (Muntii Rodnei) - Pe creasta Muntilor Trascau, de la Pasul Bucium la Negrileasa - Laleaua pestrita in Depresiunea Baia Mare - Pe creasta Muntilor Ciucului A aparut numarul 7 al revistei Natura Romaniei: rutele de ascensiune pe Mont Blanc - al doilea varf ca altitudine din Europa - sunt descrise de romanii care le-au urcat. 59 de imagini si 3 harti. Toate pozele sunt insotite de explicatii. Harti mari, noi - harta Pasul Bucium - Negrileasa, Muntii Trascau, 60 x 60 centimetri - harta Muntii Trotusului, 46 x 41 centimetri - harta Muntii Ciucului, 38 x 34 centimetri - harta Muntelui Cotumba (Muntii Ciucului), 20 x 25 centimetri Galeria de imagini s-a imbogatit cu fotografii din: - Depresiunea Baia Mare - Muntii Ciucului - Muntii Bihor - Muntii Rodnei Colaborarile la www.romania-natura.ro, site public din 10 septembrie 2008, se fac prin intermediul adresei muntiicarpati@romania-natura.ro.

Parcul Naţional Munţii Rodnei - Drum ilegal spre caprele negre

După "drumul lui Băsescu", din Parcul Naţional Retezat, o altă rezervaţie naturală din România cade victimă constructorilor de drumuri fără autorizaţie: Parcul Naţional Munţii Rodnei. Spre deosebire de Retezat, unde frenezia imobiliară a dus la transformarea unui drum forestier în drum naţional, în Munţii Rodnei braconierii sunt cei care au construit două drumuri ilegale. Unul dintre ele, de 2,5 kilometri, taie în două zona de cercetare ştiinţifică a Rezervaţiei, unde, teoretic, orice activitate este interzisă. Pare greu de crezut, dar aceasta este soluţia la care vânătorii ilegali au apelat pentru a ajunge cât mai aproape de caprele negre, va­loroase trofee vânătoreşti. Distrugerea a fost semnalată săptă­mâna trecută, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, Doina Jeuca, fiind de părere că lucrările ar fi putut fi executate în decurs de cinci-şapte zile, cu ajutorul unui buldozer. IPJ Maramureş a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Judeţean un dosar penal privitor la distru­ge­rile din Parcul Naţional, iar subprefectul Ştefan Gonczi a cerut anchetatorilor să nu "îngroape" cazul în care sunt suspectaţi şi edilii comunei Romuli. Parcul Naţio­nal Munţii Rodnei adăpos­teş­te 140 de capre negre, una dintre cele mai nume­roase populaţii de astfel de mamifere din ţară.

Tot articolul aici