sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Avize ilegale pentru "Drumul lui Băsescu"

Guvernul Emil Boc a emis o ordonanţă de urgenţă pentru a forţa construcţia tronsonului 3 al Drumului Naţional 66A (cunoscut sub numele de "Drumul lui Băsescu"). 30 de hectare de păduri din situri Natura 2000 ar putea fi scoase definitiv din fondul forestier.
.........
PRESIUNI PENTRU ANULAREA HOTĂRÂRII
Agent Green, Societatea Carpatina Ardeleană, WWF, Grupul Milvus şi Vier Pfoten cer Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale să renunţe imediat la HG-ul pentru defrişarea pădurii în vederea realizării tronsonului 3 al DN 66A. Ecologiştii îi solictă lui Traian Băsescu, până la încheierea mandatului de preşedinte, să îşi facă publică poziţia cu privire la DN 66A şi la implicarea în conceperea acestui HG. Agent Green şi organizaţiile partenere (WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatină Ardeleană, Vier-Pfoten) au transmis ministrului Berceanu scrisoarea deschisă pentru a-i solicita stoparea HG-ului. Scrisoarea a fost semnată şi de o serie de alte organizaţii de mediu: Centrul de Resurse Juridice, Eco Sud-West Ro, Societatea Ecologica AquaTerra, Asociaţia Speologică Exploratorii, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia de Ecologie şi Cultură pentru Viaţă şi Asociaţia Ecopolife. HG pentru scoaterea definitivă din fondul forestier a pădurilor pentru realizarea tronsonului 3 al DN 66A prin Parcul Naţional Domogled şi situl Natura 2000 Nordul Gorjului de Vest poate fi vizualizat la site-ul MADR: http://www.madr.ro/pages/l52/hotarare-scoatere-fond-forestier-drum-legatura-campu-lui-neag-cerna.pdf

Sursa

vineri, 27 noiembrie 2009

Commission warns Cyprus, Bulgaria over nature conservation, sues Spain

The European Commission is taking Spain to court for its failure to provide adequate protection for 174 Natura 2000 areas in the Canary Islands. Spain is now two years behind schedule in providing the necessary protection.
Separate warning letters for other nature cases are being sent to Cyprus and Bulgaria.

Sursa.

Cursuri acreditate de Manager de proiect si Formator - obligatorii de la 1 ianuarie 2010

Conform Ordonantei 129 /2000, incepand cu 1 ianuarie 2010, nimeni nu va mai putea fi managerul unui proiect cu finantare europeana sau manager de proiect angajat in mod oficial, fara certificat acreditat CNFPA sau licenta/masterat specific pentru management de proiect.

joi, 26 noiembrie 2009

Temperatura medie ar putea creşte cu 7 grade în anul 2100, mult peste estimări, potrivit unui raport

Încălzirea climatică este mai gravă decât s-a estimat, iar temperatura medie anuală ar putea creşte cu 7 grade în anul 2100, potrivit unui studiu care cuprinde opiniile a 24 de climatologi ce susţin nevoia de acţiuni rapide şi eficiente cu puţin timp înainte de summitul de la Copenhaga, anunţă AFP.

Institutul de cercetare a efectelor asupra climei de la Potsdam, Germania, a publicat marţi un document de 64 pagini, ce sintetizează lucrările ştiinţifice asupra schimbărilor climatice apărute în cel de-al patrulea raport al Grupului interguvernamental de experţi asupra climatului (Giec, 2007), urmat de un apel la acţiune.

"Temperatura medie a aerului ar urma să urce cu valori cuprinse între 2 şi 7 grade în 2100 faţă de perioada preindustrială", susţin autorii.

Creşterea cu 40% a emisiilor de CO2 între 1990 şi 2008 face mai dificil de atins obiectivul stabilit în iulie de mai mulţi conducători ai ţărilor dezvoltate şi emergente de a limita încălzirea globală la 2 grade. "Fiecare an de întârziere în luarea de măsuri creşte posibilitatea ca încălzirea să depăşească 2 grade Celsius", se mai arată în raport.

Sursa.