miercuri, 8 iulie 2009

Neamţ: Proces după proces împotriva schitului ridicat pe Ceahlău

Consiliul Judeţean Neamţ este chemat în instanţă să anuleze autorizaţia de construcţie.
Tribunalul Neamţ a înregistrat o nouă plângere împotriva construcţiei de pe platoul superior al Muntelui Ceahlău, ce aparţine Mitropoliei Moldovei.

Asociaţia Acţiunea Civică Directă, cu sediul în comuna Ceahlău, a cerut recent instanţei anularea autorizaţiei de construire a stabilimentului monastico-turistic de la schitul de pe masiv, emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Constantin, în 2004.

Sursa.

marți, 7 iulie 2009

Cine sabotează autostrăzile: lupii în călduri, urşii stresaţi, dacii şi romanii

..........
Cele mai mari probleme apar la intersecţia traseelor viitoarelor autostrăzi cu arii naturale protejate, cuprinse în Programul Natura 2000. „Atunci când a fost întocmit programul, nu a fost întrebat nici un ministru, ci doar nişte ONG-uri, şi de aceea ne trezim acum în faţa atâtor probleme“, explică Ionescu. Fauna protejată care a oprit sau riscă să oprească buldozerele constructorilor este diversă. Din cauza programului respectiv, a mai fost invocată de autorităţile de mediu o multitudine de deranjuri pe care proiectele de infrastructură le pot aduce animalelor. În speţă, broscuţele din Dobrogea, urşii stresaţi de zgomot şi lupii care nu se mai pot împerechea.
............

Sursa.

Instabilitate instituţională

A crescut numărul de acte normative care transpun directivele în dreptul intern. Din păcate, lipseşte o legislaţie secundară care să realizeze responsabilităţi mai clare la nivelul departamentelor şi a ministerelor, în contextul unor abordări integrate. Cele mai multe reglementări rămîn tributare unor viziuni sectoriale, în pofida faptului că, "pe hîrtie", s-au creat structuri care să realizeze abordări holiste (Comitetul Interministerial pentru integrarea domeniului protecţiei mediului în politicile şi strategiile sectoriale la nivel naţional). Deliberările în cadrul acestei structuri nu se regăsesc ca politici integrate în planul naţional de dezvoltare şi nici în strategiile de implementare a unor directive şi convenţii de mediu.

Sursa.

luni, 6 iulie 2009

Ultimatum european pentru Ministerul Mediului

Comisia Europeană avertizează într-o scrisoare că România mai are la dispoziţie doar două luni pentru refacerea listei cu ariile protejate. Dacă nu se va respecta termenul, riscăm amenzi substanţiale. Ministerul condus de Nicolae Nemirschi a blocat funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Protejate, instituţie ce ar trebui să facă proiecte pe fonduri europene.

Sursa.

Bistrita: Parc naţional la discreţia braconierilor

Coaliţia ONG Natura 2000 vrea să ceară sistarea finanţărilor comunitare pentru România. Mai multe drumuri construite fără aviz în zonele protejate şi care permit accesul braconierilor sunt la originea acestui scandal.

În urmă cu două zile, Coaliţia ONG Natura 2000, o asociaţie formată din cele mai puternice asociaţii de mediu din România, a lansat o campanie de scrisori împotriva“ ilegalităţilor comise în câteva ariile protejate”, printre care şi Parcul Naţional Munţii Rodnei. Reprezentanţii asociaţiilor ameninţă că dacă nu sunt luate măsuri de redresare, ar putea cere Comisiei Europene să oprească toate fondurile comunitare aprobate pentru România.

Sursa.