vineri, 4 septembrie 2009

România vrea să ceară 3 milioane euro de la UE până în noiembrie pentru proiecte de mediu

Autorităţile române au prevăzut să ceară Comisiei Europene rambursări aferente cheltuielilor cu proiectele de mediu care sunt în curs de derulare de aproximativ 3,06 milioane euro în perioada septembrie-noiembrie 2009, a declarat, joi, pentru NewsIn, o sursă din cadrul executivului european.

"Este vorba de estimări aferente cererilor de rambursări pe care Ministerul de Finanţe ar trebui să le trimită Comisiei Europene între septembrie şi noiembrie 2009, după verificarea acestor cereri prealabile transmise de fiecare minister. Nu este vorba, deci, de plăţi reale efectuate către beneficiari, ci doar de cereri de rambursare", potrivit sursei citate.

Astfel, pentru proiecte derulate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, suma totală care ar urma să fie solicitată între lunile septembrie şi noiembrie ale acestui an este de 3,057 milioane euro, din care aproximativ 2,7 milioane euro prin Fondul de Coeziune, iar restul prin Fondul European de Dezvoltare Rurală.

"În ce priveşte POS Mediu, explicaţia autorităţii de gestiune a fost că numeroase proiecte deja aprobate şi pentru care dosarele privind cererea de oferte sunt pregătite nu au fost lansate. Beneficiarii par un pic reticenţi în asumarea riscului de a lansa contracte, ţinând cont de lipsa de securitate juridică existentă pe piaţa achiziţiilor publice din România", a mai precizat sursa citată.

Potrivit aceleiaşi surse, există şi unele persoane care întârzie cheltuielile "pentru a putea face speculaţii pe seama avansurilor primite".

Ministerul Mediului a anunţat la finalul lunii august că POS Mediu a avut o rată de contractare a fondurilor alocate de Uniunea Europeană, de 66%, iar în primele opt luni din 2009 au fost efectuate plăţi către beneficiari de 487,5 milioane lei (peste 100 milioane euro).

În perioada 2007-2013, finanţările europene disponibile pe POS Mediu însumează 5,5 miliarde euro, pentru proiecte din sectorul apei şi apei uzate, managementului deşeurilor şi reabilitării terenurilor poluate istoric, reducerii poluării provenite de la sistemele de încălzire urbană în localităţile cele mai afectate, implementării sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, protecţiei împotriva inundaţiilor şi eroziunii costiere, precum şi asistenţei tehnice.

În perioada septembrie-noiembrie, Finanţele au mai estimat că vor exista cereri de 59,8 milioane euro pentru POS Transport, de 6,85 milioane euro pentru Programul Operaţional Regional, de 3,23 milioane euro pentru POS Creşterea competitivităţii economice şi 23.380 euro pentru Asistenţă tehnică, ceea ce ridică totalul sumei solicitate în acest interval la 72,96 milioane euro.

Sursa.

miercuri, 2 septembrie 2009

Se mai ocupa cineva de banii UE? Functionarii parasesc incet, dar sigur institutiile responsabile cu fondurile structurale

Intarzierea evaluarilor si, recent, intarzierea lansarii liniilor de finantare "editia" 2009 sunt cauzate in mare parte de personalul insuficient din cadrul autoritatilor de resort. Acest fapt nu reprezinta niciun mare secret si a fost recunoscut, nu o singura data, chiar de oficialii din ministere. In plus, asa cum spun surse din aceste ministere, care au comentat pe blogul eurofonduri.wordpress.com si la articolele anterioare publicate de HotNews.ro, si mai multi se pregatesc sa plece, din cauza reducerilor salariale.

HotNews.ro a solicitat situatia oficiala a angajatilor din institutiile respective, in ultima jumatate de an, din care reies "miscari" usoare, dar sigure de "scurgere" a functionarilor catre mediul privat, cel mai probabil.

Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii care coordoneaza fondurile structurale a explicat pentru HotNews.ro ca o persoana care paraseste institutiile respective este greu de inlocuit, din cauza cunostintelor si experientei pe care le necesita aceste posturi.

Sursa.

Situatie angajati.

Un alt blog despre fonduri europene aici.

luni, 31 august 2009

Breaking butterflies upon a wheel of indifference?

Nature's cycle does not match politicians'. A price therefore needs to be put on the environment.

Why are butterflies harder to rescue than banks? This is not just an Alice-in-Wonderland question, but a serious problem for the European Union as it begins to rethink its policy on protecting biodiversity. The differences between economic recovery and environmental recovery can throw some light on the question.

Two years since the financial crisis struck, the first green shoots of economic recovery are now evident. France and Germany are, by some standards, out of recession. Optimists think the UK might follow next year. But the EU's member states are a long way from environmental recovery. Many of Europe's habitats, animals, birds and plants are deemed to be in a poor state of conservation, while international talks on a global deal to limit climate change are bogged down.

Sursa.

România ar putea da 480000 euro pentru un registru naţional integrat al speciilor,conform cererii UE

Ministerul Finanţelor Publice va atribui în 21 august un contract de asistenţă pentru stabilirea Registrului Naţional Integrat al speciilor de floră, faună sălbatică şi al habitatelor naturale de interes comunitar din România, conform cerinţelor UE, potrivit anunţului de intenţie publicat miercuri.

Valoarea estimată fără TVA a contractului, care face parte dintr-un program finanţat din fonduri UE, este de 480.000 euro, se mai arată în anunţul de pe sistemul electronic de achiziţii publice.

"Contractul are ca obiectiv întărirea capacităţii administrative, pentru conformarea cu obligaţiile de raportare UE, printr-un management adecvat al datelor/informaţiilor despre speciile de floră şi faună salbatică şi habitatele naturale de interes comunitar din România", se mai precizează în anunţ.

România trebuie să se conformeze directivelor europene privind conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de plante şi animale sălbatice, transpuse în legislaţia naţională.

Instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii în statele membre este "Natura 2000", care reprezintă o reţea de zone desemnate de pe teritoriul Uniunii Europene, unde specii vulnerabile de plante şi animale, respectiv habitate importante trebuie protejate.

Coaliţia ONG Natura 2000 România a atras de mai multe ori atenţia că amânarea punerii în funcţiune a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) a dus la gestionarea necorespunzătoare a multor situri protejate, iar faptul că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ar putea atrage sancţiuni de la UE.

În România, ariile protejate însumează 4,26 milioane hectare, respectiv 17,87% din suprafaţa terestră a ţării, faptul ce a determinat Comisia Europeană să dea României calificativele "insuficient moderat şi insuficient major" pentru dezinteresul arătat unor specii şi habitate de interes comunitar şi ar putea să declanşeze, în consecinţă, procedura de încălcare a Tratatului de aderare pe Directivele Păsări şi Habitate.


newsin.ro

Realitatea.net

Detalii licitatie