* nu există nici o hotărâre a Consiliului Judeţean Neamţ prin care să se fi aprobat conţinutul şi să se fi semnat contractul de administrare, având în vedere faptul că administrarea acestui parc presupunea cheltuieli foarte mari de la bugetul judeţului, pentru o perioadă de 10 ani de zile
Consilierii judeţeni au mai avut o şansă să scape de problema administrării Parcului Naţional Ceahlău. Propunerea făcută de vicepreşedintele Dumitru Badea, în plenul Consiliului Judeţean Neamţ, de rezieliere a contractului de administrare a Parcului Naţional Ceahlău a stârnit patimi şi a determinat mulţi consilieri să vorbească aiurea despre o problemă pe care nu o cunosc tocmai bine. Toate acestea se întâmplă în situaţia în care contractul actual nu a fost aprobat de consilierii judeţeni, în cadrul unei şedinţe de plen.
Mai exact, din discuţiile aiurite la care s-au dedat unii consilieri, reiese faptul că habar nu au ceea ce s-a aprobat, ceea ce s-a propus şi nici nu-şi dau seama că la un control al Curţii de Conturi nu vor şti să răspundă unde, cum şi mai ales de ce s-au cheltuit miliarde de lei, timp de ani buni pentru a administra un parc naţional.
Poate că membrii acestui consiliu nu ştiu dar licitaţia pentru administrarea Parcului Naţional Ceahlău a fost câştigată de Salvamont Neamţ, care nu avea nici o legătură cu Consiliul Judeţean Neamţ. Mai mult, NU EXISTĂ nici o hotărâre a Consiliului Judeţean Neamţ prin care să se aprobe participarea acestui for la licitaţia deschisă de Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor. Consilierii nu par să ştie nici faptul că nu a fost emisă nici o dispoziţie din partea ordonatorului de credite în acest sens.
{i ca neregulile să fie complete, nu există nici o hotărâre a Consiliului Judeţean Neamţ prin care să se fi aprobat conţinutul şi să se fi semnat contractul de administrare, având în vedere faptul că administrarea acestui parc presupunea cheltuieli foarte mari de la bugetul judeţului, pentru o perioadă de 10 ani de zile.
Poate că Dumitru Badea cunoaşte toate aceste detalii şi a solicitat un aviz de principiu pentru rezilierea contractului.
Cu toate acestea, din cauza unor inepţii enunţate de unii consilieri, cum că Ministerul Mediului ar trebui condiţionat să dea administrarea parcului unei asociaţii formată din comunităţile locale din zonă, aceasta fiind condiţia "impusă" de Consiliul Judeţean Neamţ, starea de ilegalitate se menţine.
De la Dan Vasile Constantin- numai nereguli
Având în vedere actele enunţate nu există, şi că, din punct de vedere legal, trebuiau emise de pe vremea când era preşedinte al CJ, Raul Constantin Bobeanu, actuala administraţie a primit bani de la bugetul judeţului fără baze reale. Trebuie menţionat faptul că de la momentul în care Dan Vasile Constrantin, predecesorul lui Raul Constantin Bobeanu la conducerea CJ, s-a gândit să înfiinţeze un serviciu de administrare, banii, zeci de miliarde de lei, au plecat spre această unitate fără a avea la bază toate actele legale care trebuiau emise. Nu ştim care a fost raţionamentul pe care l-a gândit ex-preşedintele CJ, Dan Vasile Constantin atunci când s-a oferit să înfiinţeze un serviciu, care nu avea cum să primească bani de la bugetul judeţului.
O altă chestiune pe care nu au văzut-o cei care susţin că trebuie făcută o altă unitate de administrare, sau că administrarea trebuie transmisă asociaţiei comunelor este că pentru a administra un astfel de parc trebuie să câştigi o licitaţie. Astfel, ceea ce susţine sus şi tare, actualul director al serviciului de administrarea, Gheorghiţă Lalău, de a transmite serviciile asociaţiei comunelor este o altă inepţie. Singura soluţie este ca această asociaţie, care nici nu este formată încă, să participe la licitaţie şi să o câştige. Având în vedere modul în care a administrat parcul şi că nici în acest moment nu i-a fost aprobat, de către minister, planul de management propus, ar trebui să se mai gândească înainte de a cere ceva.
Astfel, într-o penibilă expunere de motive în favoarea menţinerii administraţiei, medicul veterinar Lalău susţine că administrarea nu poate fi predată către "Agenţia Naţională pentru Arii Protejate" pentru că nu există, iar ministerul, dacă se va rezilia contractul de administrare, îl va scoate la licitaţie. Are dreptate domnia sa, dar din păcate aşa este şi legal să se procedeze.
Motive clare pentru reziliere
Propunerea vicelui CJ Dumitru Badea, deşi foarte bine gândită, a fost primită cu multe critici de unii consilieri, iar contrapropuneri au fost multe, una mai hilară ca alta. Nimeni nu a luat în calcul un singur lucru: rezilierea contractului a fost solicitată, chiar de anul trecut, de reprezentanţii Ministerului Mediului. Mai mult, pentru a obţine dreptul de administrare, cel care doreşte trebuie să participe la o licitaţie.
Chiar dacă pe lângă lege, spiritele s-au încins şi pro şi contra rezilierii contractului, iar cel care a fost cel mai vehement pentru menţinerea contractului şi "dăruirea acestuia" către asociaţia comunităţilor locale a fost medicul Gheorghiţă Lalău, şeful administraţiei actuale.
Unul dintre motivele pe care le invocă vicepreşedintele Badea în susţinerea iniţiativei, este cel legat de fondurile care s-au cheltuit până în acest moment, care depăşesc 5 miliarde de lei doar pentru anul 2007.
Un alt aspect invocat de Dumitru Badea este legat de modul în care s-a administrat acest parc: "Datorită posibilităţilor limitate de control şi îndrumare de specialitate a activităţii serviciului, o serie de obligaţii specifice, legate de realizarea unor baze de date breferitoare la flora şi fauna montană, definitivarea unui plan de management al ariei naturale protejate, asigurarea unor capacităţi tehnice şi administrative corespunzătoare, inclusiv recrutarea unui personal specializat, au fost îndeplinite parţial sau deloc", este menţionat în informarea adusă la cunoştiinţa consilierilor judeţeni.
~n act mai este menţionat că în timp "administrarea făcută de autoritatea publică locală este greoaie şi intră adesea în contradicţie cu activitatea structurilor de specialitate din subordinea Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor".
Trebuie menţionat că ameninţările cu rezilierea contractului au apărut din luna mai a acestui an, când oamenii Ministerului Mediului au atras atenţia că nu există un "plan de management". De fapt, nici în acest moment nu există acest plan cu aprobare de la forurile naţionale.
Realitatea/9.02.2008 (Alex Nechita)
Via Raul Papalicef