vineri, 3 iulie 2009

Avertismente dure. Ministerul lui Nemirschi ar putea atrage sistarea fondurilor europene pentru Romania

Romania risca sa nu mai primeasca nici un euro din fonduri europene, deoarece nu respecta reglementarile privind ariile protejate. Mai mult decat atat, ar putea sa plateasca sume considerabile, procedura de infringement pentru incalcarea directivelor “Pasari” si “Habitate” urmand sa fie declansata in luna septembrie.


Sursa.

joi, 2 iulie 2009

Coalitia ONG Natura 2000 va cere sistarea fondurilor UE dacă vor continua ilegalităţile din ariile protejate

Coaliţia ONG Natura 2000 atrage atenţia, printr-o campanie de scrisori, asupra unor ilegalităţi comise în ariile protejate ale României şi ameninţă că dacă nu sunt luate măsuri de redresare, ar putea cere sistarea finanţărilor comunitare pentru România, au spus, joi, reprezentanţii organizaţiei.

"Natura e cam singura valoare pe care o are România la momentul actual. Avem, însă, zone protejate, în care sunt comise numeroase ilegalităţi, fără ca nimeni să ia în mod serios măsuri de corectare a situaţiei. Vom prezenta asemenea cazuri, iar dacă nu vom primi nicio reacţie de la autorităţile noastre, vrem să cerem Comisiei Europene să oprească toate fondurile comunitare aprobate pentru România", a spus Erika Stanciu, membru în Consiliul Reprezentantiv al Coaliţiei ONG Natura 2000 România, în cadrul unei întâlniri informale.

Sursa.

România riscă un proces la CEJ, în septembrie, pentru neconformarea la cerinţele de mediu ale CE

România riscă să fie dată în judecată la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) şi să plătească amenzi costisitoare, dacă până în septembrie nu arată Comisiei Europene că a îmbunătăţit reţeaua de situri Natura 2000, au spus, joi, reprezentanţii Coaliţiei ONG Natura 2000 România.

"România a primit deja a doua notificare privind declanşarea procedurii de infringement privind reţeaua de situri Natura 2000, ceea ce reprezintă ultima etapă în care autorităţile române mai pot face ceva înainte de declanşarea procesului la CEJ, însă, potrivit răspunsului pe care l-am primit ieri (miercuri, n.r.) de la Ministerul Mediului, nu există fonduri pentru desemnarea de noi zone de importanţă comunitară, aşa cum a solicitat Comisia Europeană", a declarat Erika Stanciu, membru în Consiliul Reprezentantiv al Coaliţiei ONG Natura 2000 România, cu ocazia unei întâlniri informale.

Sursa.

MM: Romania risca procedura de infringement pe arii protejate din lipsa banilor

Romania poate scapa de procedura de infringement pe arii protejate daca demonstreaza Comisiei Europene ca face pasi in sensul rezolvarii problemelor din domeniu, a declarat, pentru Green Report, Silviu Megan, directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului. Desi mai are putin timp pana in septembrie cand expira termenul dat de UE, tara noastra mai are sanse sa evite declansarea procedurii, sustine Silviu Megan.


Sursa.

Drum in constructie in Parcul National Muntii Rodnei

Primaria comunei Romuli din judetul Bistrita Nasaud s-a apucat sa construiasca, in Parcul National Muntii Rodnei si sit Natura 2000, un drum de 12 km fara a detine avizul Consiliului Stiintific al Parcului. Drumul intra in Rezervatia Stiintifica Pietrosul Rodnei, pe teritoriul careia este strict interzisa orice constructie de infrastructura. Acesta este primul caz pe care Coalitia Natura 2000 l-a prezentat astazi autoritatilor nationale si europene printr-o scrisoare deschisa.

Sursa.