sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Cadou de criză - Mazăre va primi plajele

Ministerele Turismului şi Mediului s-au pus de acord ca plajele să treacă din administrarea Apelor Române la autorităţile locale, deşi Uniunea Europeană (UE) a cerut ca plajele să aibă un singur administrator, Apele Române. Cerinţa UE a fost stabilită pentru a putea accesa fondurile structurale destinate reabilitării acestora.

Elena Udrea şi Nicolae Nemirschi, miniştrii de resort, s-au întâlnit ieri cu patronatele şi operatorii din turism în prezenţa lui Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Mazăre a explicat că, din 2005, suprafeţele de plajă au fost concesionate, iar firmele câştigătoare au subînchiriat la rândul lor cu încălcarea legislaţiei. Ulterior, unii dintre cei care au ajuns în posesia plajelor au ridicat baruri pe plaje, deşi nu erau trecute în Planul Urbanistic Zonal, iar Direcţia Apelor Dobrogea Litoral nu a demolat construcţiile.

Sursa:

vineri, 30 ianuarie 2009

Modificari importante privind Natura 2000

Ordonanta de urgenta a guvernului nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului a abrogat prevederea din art. 52 alin. (4), conform careia „Pentru orice proiect finantat din fonduri comunitare este necesara obtinerea avizului Natura 2000”.
Declaratia autoritatii responsabile cu monitorizarea siturilor Natura 2000 se va solicita in cazul proiectelor majore, asa cum sunt acestea definite prin Regulamentul Consiliului nr. 1083/2006, respectiv pentru proiectele din alte sectoare decat protectia mediului, al caror cost total depaseste 50.000.000 euro, precum si in cazul proiectelor propuse a fi implementate in arii naturale protejate de interes comunitar.
In conformitate cu prevederile OUG nr. 164/2008, „orice plan ori proiect care nu are o legatura directa cu sau nu este necesar pentru managementul ariei naturale protejate de interes comunitar, dar care ar putea afecta in mod semnificativ aria, in mod individual ori in combinatie cu alte planuri sau proiecte, este supus unei evaluari adecvate a efectelor potentiale asupra ariei naturale protejate de interes comunitar, tinandu-se cont de obiectivele de conservare a acesteia, potrivit legislatiei specifice in domeniu. Procedura de evaluare adecvata se finalizeaza cu emiterea avizului Natura 2000 sau a deciziei de respingere a proiectului ori planului, dupa caz.”


Sursa.

Natura 2000: educatie in scoli

Ecologistii au constientizat elevii despre importanta ariilor protejate

Centrul Regional de Ecologie (CRE) Bacau a finalizat in cursul acestei saptamâni prima etapa a proiectului „Situl Natura 2000 «Lacurile de acumulare Buhusi - Bacau - Beresti», actiune locala pentru patrimoniul natural european”, finantat din Fondul pentru Mediu.

Aceasta etapa a avut un caracter educational si de informare, grupul tinta reprezentându-l elevii si primariile din localitatile riverane lacurilor Bacau, Galbeni si Lilieci. Dupa cum ne-a informat Gabriel Gritcu, secretarul CRE Bacau, in 10 primarii si 15 scoli au fost amplasate panouri de prezentare a ariei naturale protejate aflate pe raza localitatii si s-au distribuit pliante continând harta ariei, informatii privind statutul, date privind fauna dar si extrase din regulament.

Articolul aici.

joi, 29 ianuarie 2009

Conferinta de presa: Natura 2000 - o experienta de 4 ani

Braşov, 29 ianuarie 2009: Unul dintre cele mai importante proiecte finanţate din fonduri europene LIFE din România se apropie de final. Proiectul „Habitate prioritare alpine, sub-alpine şi forestiere în România" îşi prezintă rezultatele activităţii din ultimii 4 ani, la conferinţa organizată mâine la Braşov. Prin implementarea acestui proiect s-au urmărit identificarea si descrierea de situri Natura 2000 pentru habitatele prioritare alpine, subalpine, şi forestiere, precum şi realizarea unei strategii de management durabil, adaptat pentru siturile Natura 2000.


Conferinţa de final a proiectului va avea loc vineri, 30 ianuarie 2009, în cadrul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, din cadrul Universităţii Transilvania, Braşov, din Şirul Beethoven, nr.1, Sala de şedinţe (lângă secretariat), între orele 10.00-13.00.



La conferinţa de presă, ce va începe la orele 13:30, în aceeaşi locaţie, vor fi prezenţi reprezentanţii beneficiarului, reprezentanţii partenerilor şi membri echipei de implementare a proiectului.

Sursa.

marți, 27 ianuarie 2009

Fonduri pentru Delta Dunarii

Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria municipiului sunt principalii beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile, potrivit datelor furnizate de Biroul pentru afaceri externe din cadrul Prefecturii Tulcea. Astfel, la ora actuală se află în curs de implementate trei proiecte ale C.J. Tulcea, cu o valoare de aproape 2 milioane de euro, printre care “Delta Dunării în Europa“, “Dezvoltarea potenţialului pentru un turism durabil în zonele umede Natura 2000” şi “Centrul Ecoturistic Delta Dunării”. Alte două proiecte ale Consiliului Judeţean se referă la modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol - Uzlina - Dunavăţ - Lacul Razim (contractat) şi valorificarea turistică a mănăstirilor tulcene prin îmbunătăţirea infrastructurii de acces şi de mediu (în evaluare).

Sursa.

APM trage un semnal de alarmă: putem rămâne fără râşi, lupi şi urşi dacă se va construi drumul spre Lăpuşna

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş se opun construirii unei porţiuni de drum care leagă judeţele Mureş şi Harghita la Lăpuşna deoarece s-ar distruge un nentru genetic pentru carnivore mari, centru de importanţă europeană.
„Porţiunea respectivă este arie protejată, acolo este centrul genetic pentru carnivore mari-râs, lup, urs- de unde ia toată Europa exemplare. Sunt specii protejate însemnate cu steluţe, singura şansă de perpetuare a respectivelor specii. Nu înţelegem insistenţa Consiliilor Judeţene din Mureş şi Harghita de a asfalta acea porţiune de drum. Poate să rămână drum forestier şi dacă este cazul pe acolo ar putea trece şi o armată. Se fac sau se promit că se fac atâtea autostrăzi care trec prin Mureş, nu ştiu de ce se cramponează de această porţiune”, a declarat Abram Peter, şeful programului „Natura 2000” din cadrul APM Mureş. Reprezentanţii CJ Mureş s-au plâns că drumul dintre Reghin şi limita judeţului Mureş cu Harghita ar putea fi reabilitat doar pe jumătate din cauză că pe o porţiune de 20 de kilometri li se interzice intervenţia. „Am discutat cu cei de la Natura 2000 şi ei ne-au spus că punând asfalt se distruge flora. Atunci am revenit şi am făcut din nou o altă documentaţie tehnică, de la kilometrul 0 la 29,462, unde nu ne mai afectează, deci până la Lăpuşna la barieră. Acolo sper să obţinem fonduri structurale şi să facem drumul respectiv amenajat cum trebuie”, a declarat luni Nicoleta Bochiş, şefa Direcţiei Tehnice din CJ. Întrebată dacă ştie din ce cauză nu se permite intervenţia în acea zonă, Bochiş a spus că parcă a citit acum doi ani ceva în presă, dar nu îşi mai aduce aminte. A declarat că această competenţă revine Romsilva. Conducerea Romsilva Mureş susţine că reabilitarea celor 20 de kilometri nu se face din cauză că porţiunea respectivă este disputată între CJ şi Romsilva şi că nu are încă nici statut de drum judeţean, nici forestier.
Potrivit ultimei variante a Planului de Reamenajare a Teritoriului, care se reface din 10 în 10 ani de către o comisie independentă, porţiunea din acea zonă va trebui să rămână neatinsă. Orice modificare se poate face doar cu acordul Comisiei Europene.

Articolul aici.

ATV-urile, interzise în Poiana Brasov

ATV-urile vor fi interzise în Poiana Brasov, atât pe drumurile publice, cât si pe pârtiile de schi si sanius, pe zonele verzi si pe traseele din padurile din statiune. Hotarârea a fost luata de plenul Consiliului Local Brasov si va intra în vigoare la începutul lunii viitoare, informeaza A M Press. Reprezentantii municipalitatii si-au motivat decizia prin faptul ca Poiana Brasov este o statiune turistica foarte importanta, iar aceste vehicule îi deranjeaza pe turistii care vin sa se recreeze în zona sau pe oamenii de afaceri care participa la diverse întruniri în statiune. În aceste conditii, singurele ATV-uri care vor mai putea circula prin Poiana Brasov sunt cele care apartin Politiei, Jandarmeriei sau salvamontistilor. Cei care nu respecta hotarârea Consiliului Local Brasov vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse între 1.500 si 3.000 de lei.

Articulul aici.

luni, 26 ianuarie 2009

Primul ghid metodologic despre relatia evaluarii impactului asupra mediului si ordinul liliecilor

Asociatia pt. Protectia Liliecilor din Romania a realizat recent primul ghid
metodologic despre relatia evaluarii impactului asupra mediului si ordinul
liliecilor.

Scopul acestui ghid este de a oferi expertilor, autoritatilor din domeniu,
institutiilor, organizatiilor neguvernamentale, firmelor implicate in
diferite faze ale evaluarii impactului asupra mediului informatii necesare
si utilizabile, pentru luarea in consideratie a impactului asupra liliecilor
in planificarea si realizarea proiectelor de dezvoltare, care pot afecta
mediul de viata al liliecilor, dar si al altor vietuitoare.

Majoritatea informatiilor, metodelor si masurilor prezentate se bazeaza pe
experientele acumulate in cursul ultimelor decenii in tarile din vestul
Europei, dar, cu siguranta, aceste metode pot fi aplicate cu succes,
eventual cu unele schimbari necesare, in cazul situatiilor specifice, si in
conditiile de lucru autohtone.

Pentru cei interesati, ghidul poate fi descarcat in format PDF sau comandat
prin posta, accesind site-ul APLR (http://www.aplr.ro), sectiunea
"Publicatii".