joi, 24 septembrie 2009

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta sesizează Garda de Mediu despre noi acte de braconaj la sturio

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta a transmis o nouă sesizare Gărzii Naţionale de Mediu despre actele de braconaj la sturioni făcute în zona podului Giurgeni, judeţul Ialomiţa, prezentând şi două înregistrări cu camera ascunsă făcute în iune 2008 şi septembrie 2009.

"Braconajul înseamnă nu doar o banală preocupare zilnică a unor vilegiaturişti infracţionali, mai mult sau mai puţin locali, ci înseamnă corupţie în Poliţie, în Gardă, în Procuratură şi un dezinteres endemic pentru problemele de mediu ale unui judeţ care este în proporţie de aproape 80% sit Natura 2000. Şi, nu în ultimul rând, cel mai mare genocid acvafaunistic din Delta Dunării", a spus preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu.

Zilnic, zeci de braconieri îi invită pe conducătorii auto care traversează podul de peste Dunăre din localitatea Giurgeni, judeţul Ialomiţa, să cumpere specii de peşte a căror comercializare este strict interzisă.
Sursa.

marți, 22 septembrie 2009

Ariile protejate din Romania, la un pas de colaps

Salariile multor rangeri din ariile naturale protejate nu au mai fost platite de cateva luni, conexiunile de internet si telefoanele sunt suspendate, amenintand toate investitiile in sistemul de zone protejate ale tarii, potrivit organizatiei World Wide Fund for Nature (WWF).

Pe hartie, 20% din teritoriul Romaniei este acoperit de zone protejate intr-o mai mica sau mai mare masura. Potrivit legislatiei romane, managementul acestor zone poate fi subcontractat de o institutie, companie sau organizatie care are interesul si resursele necesare. Din acest motiv, Ministerul Mediului administreaza Regia Nationala a Padurilor (Romsilva), adica cele mai importante parcuri nationale si naturale.

Sursa.

Finantari: Granturi Alexandrion

Vineri, 11 Septembrie 2009

Fundatia Alexandrion Group lanseaza cea de-a doua sesiune de granturi din anul acesta, proiect menit sa sustina organizatiile nonguvernamentale in efortul lor de a-si diversifica gama de servicii oferite comunitatii si de a le spori calitatea.

In aceasta sesiune Fundatia Alexandrion Group doreste sa sprijine proiecte din doua domenii:

- Educatie

- Protectia mediului

BUGETUL ALOCAT SI VALOAREA FINANTARILOR

Valoarea totala a acestei sesiuni de granturi este de 10.000 euro.

Valoarea maxima a fiecarui grant este de 2000 euro.

SOLICITANTI ELIGIBILI

Solicitantii eligibili sunt organizatiile neguvernamentale constituite in conformitate cu legislatia in vigoare.

Organizatia care solicita grantul este cea care va pune in aplicare si va gestiona proiectul.

PROIECTE ELIGIBILE

Pentru a fi considerate eligibile aplicatiile vor trebui sa respecte domeniul (educatie sau protectia mediului) si limitele bugetare prevazute in prezentul ghid (valoarea maxima a fiecarui grant este de 2000 euro)

Proiectul trebuie sa se deruleze in perioada ianuarie 2010 - iunie 2010.

ACTIVITATI ELIGIBILE

Activitati educative si extracurriculare, de protectia mediului, achizitii (materiale didactice, materiale necesare activitatilor de protectie a mediului), amenajari, modernizari.

Nu sunt eligibile acele poiecte ce vizeaza organizarea sau participarea la un eveniment (ex.festival, concurs, expozitie etc.).

Sursa.

luni, 21 septembrie 2009

100 years of Europe's nature parks

In 1909, Sweden announced nine national parks, the first protected spaces in Europe. Since then the amount of protected land in Europe has grown to more than 26,000 spaces in the 27 member countries, covering more than 860,000 square kilometres. This is the equivalent to 20% of the EU’s territory. Together they make up the Natura 2000 network; the largest network of protected areas in the world.

Sursa.

Mapping Natura 2000 habitats across Europe

A recent study has described a way to accurately map the distribution of different habitats across Europe. These maps contribute to the development of a Pan-European Ecological Network1 designed to conserve and manage the natural heritage of pan-Europe.

Destruction of natural habitats is a major cause of biodiversity loss and the EU has implemented a number of initiatives designed to combat this problem, notably the Habitats and Birds Directives2. Central to the EU nature and biodiversity policy is the Natura 20003 network, which covers more than 25,000 sites and makes up around 17 per cent of the total area of the EU. It is the largest network of protected areas in the world and the backbone of the Pan-European Ecological Network.

Habitats can be described by a number of different classification systems. This study used the habitat definitions given in Annex 1 of the Habitats Directive. Annex 1 currently defines 231 Natura 2000 habitat types, covering a range of marine and land-based habitats, including 71 priority habitats. Each habitat is classified under one of nine major categories: for example, forests or freshwater habitats.

Sursa.

Sute de rezervatii aflate in custodia agentiei-fantoma ANAP, fara protectie

Peste 900 de arii protejate au ramas sau sunt pe punctul de a ramane fara custozi. Rezervatiile trebuiau sa constituie principala preocupare a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP), aflata in subordinea Ministerului Mediului, agentie care nu a functionat, de fapt, niciodata.

Infiintata pe ultima suta de metri de mandat de catre Guvernul Tariceanu, in baza unui pachet de legi elaborat inca din 2006, Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANAP), cu raspunderi in domeniul ariilor protejate, a functionat intr-un total anonimat timp de un an. Agentia avea un sediu la Brasov si… trei angajati, inainte de a fi desfiintata de Guvernul Boc in numele economiei pe timp de criza. ANAP era responsabila cu atribuirea in administrare sau in custodie a ariilor protejate, cu coordonarea si supravegherea administratiilor si a custozilor de arii protejate, cu avizarea planurilor de management ale ariilor naturale protejate.

Sursa.