luni, 16 iunie 2008

CE ar putea sanctiona Romania pentru neimplementarea programului Natura 2000

Romania poate primi sanctiuni din partea Comisiei Europene, riscand chiar si declansarea procedurii de infringement, daca nu implementeaza prevederile programului de protectie a mediului Natura 2000, desi nu exista un termen concret pentru finalizarea acestor masuri, a declarat marti, pentru Rompres, europarlamentarul liberal Magor Imre Csibi, prezent la un forum pe probleme de mediu.

"Din cele 1.000 de arii protejate incluse in programul Natura 2000, doar 300 au fost luate in evidenta autoritatilor romane si au un administrator. Acest lucru inseamna ca restul nu respecta prevederile acestui program, iar autoritatile centrale si locale nu au numit persoane care sa se ocupe de acest lucru", a precizat europarlamentarul.

Intrebat care sunt termenele pe care Romania trebuie sa le respecte pentru implementarea programului Natura 2000, Csibi a precizat ca nu exista un orizont de timp concret pentru acest lucru, iar respectarea prevederilor programului sunt monitorizate in mod continuu de Comisia Europeana. Oficialul european a aratat insa ca autoritatile au intampinat greutati din partea mediului de afaceri si a populatiei din zonele declarate protejate, intrucat nu se pot realiza orice fel de investitii in aceste situri.

"Ariile incluse in programul Natura 2000 se intind pe 17 la suta din suprafata Romaniei si au fost declarate protejate in urma unor evaluari stiintifice la nivel local si european, astfel ca exista anumite reguli stricte privind investitiile in aceste zone, cum ar fi instalarea centralelor eoliene. Totusi, exista o serie de beneficii care compenseaza acest lucru, de care nu este constienta populatia din zona, pentru ca nu a fost informata de autoritati", a explicat Csibi.

Potrivit acestuia, printre beneficiile de care se bucura localnicii din zonele protejate sunt scutirea de taxe si impozite pe terenuri, finantare pentru mai multe tipuri de proiecte, posibilitatea de a promova in mod avantajos pe piata europeana produsele din acele zone, iar cei care au deja afaceri nepermise de prevederile programului vor primi despagubiri pentru relocarea lor.

’Problema este faptul ca oficialii romani nu au fost interesati de acest program, care impune masuri minime de conservare a ariilor protejate, si nu exista mecanisme prin care sa explicam toate aceste lucruri populatiei din siturile de interes’, a spus oficialul european.

Acesta a adaugat ca cele mai mari probleme de acest gen se intalnesc in Tulcea, unde 80 la suta din suprafata judetului intra sub incidenta programului Natura 2000. "Delta Dunarii este in continua degradare. De exemplu, 20 la suta din suprafata initiala se afla acum sub apa, iar localitatile din Delta nu au rampe ecologice, gunoiul menajer nu se colecteaza, nu exista un management coerent", a mai spus europarlamentarul.

Csibi a mentionat ca Romania ar trebui sa fie acoperita in proportie de 40-45 la suta de paduri, insa, in prezent, doar 27 de procente din suprafata tarii sunt impadurite, Romania situandu-se la acest capitol sub media europeana.
Green Report

Articolul aici