Primul lucru pe care Laszlo Borbely l-a făcut după ce a preluat şefia Ministerului Mediului a fost să schimbe apa din acvariul amenajat în cabinetul său. Şi promite ca, în trei ani, toţi românii - acum cam în urmă la acest capitol - să înţeleagă importanţa gândirii ecologice. Într-un interviu acordat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, în noul său birou ministerial, Laszlo Borbely vorbeşte despre priorităţile sale în funcţia în care a fost recent instalat, despre "amorţeala" în care a găsit instituţia, despre experienţa, exigenţele şi modul lui de a lucra, dar şi despre continuarea unor proiecte sau despre investiţia de la Roşia Montană, nuanţându-şi poziţia pe această temă şi spunând că are aceeaşi viziune ca şi colegul său de partid, fostul titular al portofoliului Korodi Attila, care a blocat procesul de avizare a proiectului.
De asemenea, ministrul spune că va cere un post de secretar de stat în plus faţă de cele două deja existente, dat fiind că Ministerul Mediului a preluat şi gestionarea pădurilor.
....
Laszlo Borbely: Uniunea Europeană. Şi acele prevederi care reprezintă diferite angajamente ale României unde suntem foarte întârziaţi. Şi eu sper să-i conving pe colegii mei din Guvern - şi n-o spun pentru că sunt aici - e poate cel mai greu minister dintre toate ministerele, pentru că sunt atâtea lucruri care par mărunte. Precum, ştiu eu, berzele. Cum se duc dintr-o parte într-alta, fauna, flora, care par aşa, lucruri de mâna a treia. Dacă nu ne punem la punct cu sistemul, cu Natura 2000... Eu m-am certat cu Korodi! Am spus: Domn'le, nu se poate ca acum toată ţara să fie Natura 2000 şi să nu mai facem nici o investiţie. Mi-am dat seama că nu e aşa.
De ce nu funcţionează? Nu funcţionează sistemul, procedurile. Pentru că sunt foarte puţini cunoscători şi atunci toată lumea se fereşte să dea avize şi atunci mai bine nu dă avize. Şi ne împotmolim la situaţia în care e legislaţia, e Natura 2000 - acum putem noi să discutăm dacă e prea mult sau prea puţin, se pare că mai trebuie să introducem o parte, în sud mai ales, dar bun - dar acolo oamenii care sunt, primarii, cei care sunt cu autorizaţiile, cu agenţia, trebuie să-şi asume răspunderea. Ei nu fac acest lucru şi atunci pleacă investitorii, pentru că ei spun: "Nu domn'le, pe aici trece un animal şi nu mai poţi să investeşti". Nu! Trebuie să realizezi impactul şi atunci dai, sigur, în anumite condiţii.
....
Tot interviul aici.
miercuri, 6 ianuarie 2010
Abonați-vă la:
Postări (Atom)