miercuri, 19 martie 2008

Păşuni cu arbori – în folosul naturii şi a comunităţilor locale.

Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare anunţă începerea implementării proiectului Păşuni cu arbori – în folosul naturii şi a comunităţilor locale.

Proiectul finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat, Apemin Tuşnad SA şi AboMix SA va fi realizată cu parteneriatul a două autorităţi publice locale (Turulung, Agriş) şi cu implicarea factorilor interesate din cadrul a două comunităţi locale. Valoarea totală a proiectului este de 29.780 RON.

Păşunile din cuprinsul rezervaţiei naturale Râul Tur ocupa o suprafaţă de 2028.94 ha (33% din suprafaţa totală a rezervaţiei) fiind una dintre cele mai importante tipuri de habitate de interes conservativ din aria protejată.

Păstoritul extensiv pe aşa numitele „păşuni cu arbori” era tradiţională în Câmpia Someşului. Aceşti arbori de pe păşuni aveau funcţii foarte importante, atât pentru comunitate (umbră pentru animale, menţinerea umidităţii solului), cât şi pentru natură (habitat pentru insecte, păsări, lilieci). Aceste păşuni cu arbori s-au păstrat în mare parte până la mijlocul secolului al XX-lea, când în deceniile de regim comunist au fost defrişate şi s-a trecut la ameliorarea păşunilor (desecare, arare, supraînsămânţare) şi s-au mai păstrat doar în câteva locuri pe Câmpia Someşului (Păşunea Rókás – Ungaria, Păşunea Tufoasa – Livada). Vara deosebit de secetoasă a anului 2007 a adus din nou în centrul atenţiei păşunile cu arbori, fiind întâlnite multe cazuri de insolaţie la animalele (mai ales vitele) din unele zone ale judeţului Satu Mare, între care şi păşuni din rezervaţia naturală Râul Tur. Cea mai afectată de secetă a fost zona la sud de Tur, aparţinând comunelor Turulung şi Agriş, păşuni aflate departe de orice zonă împădurită.

Activităţile proiectului vor consta în acţiuni de conştientizare a comunităţilor locale privind importanţa existenţei de arbori pe păşuni, acţiuni de plantări de puieţi pe o suprafaţă de cca. 125 ha cu implicarea activă a membrilor comunităţilor locale, care să ducă la creşterea calităţii păşunilor atât din punctul de vedere al crescătorilor de animale, cât şi din punctul de vedere al conservării biodiversităţii.

Aria de desfăşurare a proiectului în judeţul Satu Mare, rezervaţia naturală Râul Tur, comunele Agriş şi Turulung în faza pilot a programului, urmând ca proiectul să fie extins în anii următori pe păşunile tuturor comunelor din rezervaţia Râul Tur.

În cadrul proiectului vor fi realizate prezentări multimedia în şcolile generale din comunele ţintă în vederea conştientizării generaţiilor viitoare în privinţa importanţei păşunilor cu arbori.

Vor fi organizate întâlniri cu proprietari / deţinători de păşuni, proprietari de animale şi structuri asociative ale acestora, în vederea implicării lor în plantarea de arbori pe păşunile din comunele lor. În comunităţile implicate vor fi distribuite materiale informative privind importanţa economică şi ecologică a arborilor de pe păşuni.

Cu implicarea membrilor comunităţilor locale şi a unei firme de specialitate vor fi plantate arbori din specii autohtone pe păşunile comunelor ţintă.

Coordonator proiect: Sike Tamás

Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare

Web: www.eke.ro , www.tur-info.ro

E-mail: eke@xnet.ro

Tel. / Fax: 0261-711050


Drum ilegal în Deltă

SCANDALOS ● Fără autorizaţie în Rezervaţia Biosferei

La Grindu Lupilor, zonă strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, se construieşte, ilegal şi cu complicitatea autorităţilor, un drum. Deşi legea nu dă voie, în zonă au intrat utilajele grele. Garda de Mediu a intervenit cu întârziere pentru stoparea lucrărilor.

Tot articolul aici.

marți, 18 martie 2008

Legea vanatorii- retrimisa in Parlament

Astazi 18 martie 2008, Departamentul de comunicare publica a Presedintiei Romaniei a afisat pe pagina web http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&id=9603&_PRID= un comunicat de presa prin care anunta retrimiterea spre examinare Parlamentului Legea pentru completarea si modificarea legii vanatorii si protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006.
Asociatia Kogayon multumeste Presedintiei Romaniei pentru aceasta decizie, care speram sa aiba efecte benefice pentru ariile naturale protejate din Romania.
In acest context Asociatia Kogayon anunta anularea mitingului de protest programat pentru miercuri 19 martie, intre orele 13,00 - 15,00 in fata Palatului Cotroceni (Piata Leu).

Urmeaza sa urmarim procesul legislativ si sa actionam la Parlamentul Romaniei alaturi de ceilalti factori interesati la rediscutarea legii in cadrul comisiilor de specialitate pentru eliminarea prevederilor care aduc atingere ariilor naturale protejate si patrimoniului natural al tarii, in contextul legislatiei europene si nationale in vigoare.
Acest proiect, desi vizeaza o problema la nivel national cu foarte multe implicatii, a fost aprobat de Parlament fara dezbatere publica si fara consultarea specialistilor in domeniu, inclusiv Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, rezultatul fiind o lege plina de greseli de ordin tehnic, stiintific si terminologic, cu prevederi in contradictie cu acte normative aflate in vigoare la nivel national si european.

Romania, tara membra a Uniunii Europene cu cea mai bogata biodiversitate, trebuie sa actioneze in sensul conservarii patrimoniului sau natural, nu in sensul distrugerii sale prin astfel de pasi inapoi, care pot aduce mari prejudicii si imaginii Romaniei. Parcurile si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt arii protejate de importanta nationala, europeana si mondiala si trebuie protejate ca atare.

Demersului nostru s-au alaturat pana in prezent 84 organizatii si institutii si peste 4.700 persoane care au semnat o petitie online disponibila la adresa:
http://www.petitieonline.ro/petitie/stopati_vanatoarea_in_parcurile_nationale-p49330046.html

Multumim tuturor organizatiilor si persoanelor care ne-au fost alturi in aceasta campanie si speram ca finalitatea acesteie sa fie una benefica naturii din Romania.

Drd. Florin Stoican
Presedinte ASOCIATIA KOGAYON
www.kogayon.ro

luni, 17 martie 2008

Miting impotriva vanatorii in parcurile nationale

Asociatia Kogayon organizeaza miercuri 19 martie, intre orele 13,00 - 15,00 un miting de protest in fata Palatului Cotroceni (Piata Leu).
Scopul acestui miting este acela de a-l determna pe Presedintele Romaniei Traian Basescu sa nu promulge propunerea de modificare a Legii vanatorii si protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006, conform careia se va permite vanatoarea in parcurile nationale si in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Camera Deputatilor a adoptat acest proiect de lege in 26 februarie 2008.
Acest proiect, desi vizeaza o problema la nivel national cu foarte multe implicatii, a fost aprobat fara dezbatere publica si fara consultarea specialistilor in domeniu, inclusiv Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, rezultatul fiind o lege plina de greseli de ordin tehnic, stiintific si terminologic, cu prevederi in contradictie cu acte normative aflate in vigoare la nivel national si european.
Romania, tara membra a Uniunii Europene cu cea mai bogatã biodiversitate, trebuie sa actioneze in sensul conservarii patrimoniului sau natural, nu in sensul distrugerii sale prin astfel de pasi inapoi, care pot aduce mari prejudicii si imaginii Romaniei. Parcurile si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii sunt arii protejate de importanta nationala, europeana si mondiala si trebuie protejate ca atare.
Solicitam Presedintelui Romaniei sa nu promulge acest proiect de lege si sa-l retrimita Parlamentului, unde sa fie supus dezbaterilor comisiilor de specialitate, cu implicarea tuturor factorilor interesati.
Demersului nostru s-au alaturat pana in prezent 81 organizatii si institutii conform listei alaturate si peste 4.500 persoane care au semnat o petitie online disponibila la adresa:
Acestea au fost depuse la Administratia Prezidentiala in data de 10 martie 2008.
Pentru organizarea mitingului de protest a fost obtinuta aprobarea Primariei Bucuresti.
Cei interesati sa ni se alature sunt bineveniti.
Drd. Florin Stoican
Presedinte ASOCIATIA KOGAYON
Lista organizatiilor si institutiior care au semnat petitia:
 1. ASOCIATIA KOGAYON - Presedinte Drd. Florin Stoican
 2. Asociatia „Salvati Dunarea si Delta” - Presedinte Liviu Mihaiu
 3. Administratia Parcului National Buila-Vanturarita - Director Cosmin Botez
 4. Asociatia Rangerilor din Romania - Presedinte Mihai Gligan
 5. Fundatia pentru Parteneriat - Presedinte Laszlo Potozky
 6. Greenpeace Romania - Gabriel Paun
 7. Clubul Alpin Roman - Presedinte Michael Pupeza
 8. Asociatia MaiMultVerde - Director Dragos Bucurenci
 9. Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania
 10. ONG Ecotur Sibiu - Angela Banaduc
 11. Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila-Bihor
 12. Fundatia Eco Pontica - Presedinte Florin Palade
 13. Societatea Ecologica AquaTerra, filiala locala Iasi - Presedinte Dr. Grigore Davideanu
 14. Asociatia Trascau Corp
 15. Societatea Carpatina Ardeleana - Satu Mare
 16. Asociatia "ROMANIA PITOREASCA"
 17. Asociatia Speologica Exploratorii
 18. Fundatia de Turism si Ecologie a Dunarii de Jos "Ciulinii Baraganului"
 19. Outdoor Club Reactiv Galati-Romania
 20. Asociatia de Turism Chindia
 21. Scoala Diaconul Coresi Fieni
 22. Grupul Milvus - Presedinte Papp Tamas
 23. Asociatia Hai-Hui pentru Turism Sport si Ecologie
 24. Administratia Parcului National Defileul Jiului
 25. Clubul de Turism "Floare de Colt" Brasov - Presedinte Emi Cristea
 26. ViitorPlus - Asociatia pentru dezvoltare durabila
 27. Asociatia Arin - Presedinte Codruta Nedelcu
 28. Administratia Parcului National Cheile Nerei-Beusnita
 29. Societatea Ornitologica Romana/Birdlife Romania - Dr. Dan Hulea
 30. Asociatia Generatia Verde
 31. Asociatia Ecouri Verzi – Cluj Napoca - Horatiu Popa
 32. Focus Eco Center Tg. Mures
 33. Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Viitor Plus
 34. Parcul Natural Balta Mica a Brailei - Radu Moisei
 35. Acþiunea Civica Directa - Cristian Grecu
 36. Centrul de Consultanta Ecologica Galati - Presedinte Petruta Moisi
 37. Mare Nostrum - Presedinte Nicolae Munteanu
 38. Oceanic Club - Director Razvan Popescu Mirceni
 39. Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei – Filiala Sibiu
 40. Asociatia Alpin Club Brasov
 41. WWF – Programul Dunãre – Carpati - Erika Stanciu
 42. Societatea Astronomica Romana de Meteori - Presedinte Valentin Grigore
 43. Fundatia Judeteana pentru Tineret Dambovita
 44. Organizatia GeoEcologica ACCENT - Presedinte Pilbath Attila
 45. UNESCO Pro Natura - Presedinte Emil Burdusel, secretar stiintific Peter Lengyel
 46. Eco-Breite Sighisoara - Presedinte Alex Gota
 47. Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice - Stinga Cosmin
 48. Institutul de Biologie - Academia Romana - Ollerer Kinga
 49. Asociatia Ecologie-Sport-Turism
 50. Societatea Carpatina Ardeleana, filiala Ododrheiu Secuiesc - Kovacs-Kendi, Lehel-Zsolt
 51. ONG-L.D.I.C.A.R.
 52. Societas Herpetologica Romaniae
 53. Asociatia Montana "ALPINE CHALLENGE"
 54. Clubul de Turism si Ecologie Trans Mont Fagaras
 55. Asociatia Ecologica "TERRANOSTRA"
 56. Societatea Turistica din Brasov - Szotyori Maria
 57. Asociatia Carpatina Banateana - Illes Mihai
 58. Asociatia Turistilor Montani Arad (ATMA)
 59. ECOTOP Oradea - Andrei Acs
 60. Clubul de Cicloturism Napoca
 61. Federatia Romana de Alpinism si Escalada
 62. Asociatia "Floare de Colt" Brasov
 63. A.T. Perpetuum Mobile
 64. Asociatia Altitudine - Presedinte Tavi Topai
 65. Fundatia ADEPT Transilvania - Nat Page
 66. Fundatia EDMOND
 67. Asociatia ECO Sud - Vest Romania - Eduard Faier
 68. Asociatia Rhododendron
 69. C.T.E. MONT-DELT-MAR
 70. Asociatia Turistilor Montani Arad (ATMA)
 71. C.E.T.M. Albamont
 72. Asociatia Peisagistilor din Romania - Alexandru Ciobota
 73. Asociatia Judeteanã Sportul pentru Toti Ilfov
 74. Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor, sectia SIghisoara
 75. Asociatia Club "Si noi putem reusi" - Avram Tripon
 76. Asociatia Zdreanta
 77. Extreme Zone Adventure
 78. Asociaþia pentru Protectia Consumatorilor Botosani - Radu Cajvaneanu
 79. Asociatia Speologica Focul Viu
 80. Asociatia de Ecoturism din Romania - Presedinte Andrei Blumer
 81. Asociatia Club Ecotur Dora D'Istria
Custozi ai rezervatiilor :
Rezervatia Popasul Pasarilor de la Sinpaul/Harghita
Rezervatia Naturala Calcarele din Dealul Magura din Baita – Craciunesti
Rezervatia Naturala Piatra Soimilor - jud. Harghita
Rezervatia Naturala Mlastina Valea de Mijloc - jud. Harghita