sâmbătă, 21 martie 2009

Companiile care au dat bani pentru mediu in 2008

Raport de cercetare: Bilantul Responsabilitatii Sociale pe 2008

.........

1. Vodafone – 34 de mentionari(45%)
2. Petrom – 29 de mentionari (38%)
3. Tuborg – 17 mentionari (22%)
4. Orange – 15 mentionari (20 %)
5. Unicredit Tiriac Bank – 14 mentionari (18%)

La mica distanta de primele 5 pozitii s-au clasat:

Coca Cola (11 mentionari), Cosmote (10), BRD (10) si P&G (10).

Alte companii care s-au bucurat de aprecierea bloggerilor (1, 2, 3 sau 4 mentionari) au fost:

Germanos, Mol, Realitatea-Catavencu, Vel Pitar, Toyota, Holcim, Henkel Romania, Grupul Pro, Carpatcement Holding, Terapia Ranbaxy, Ikea, Eurotherm Piatra Neamt, Nokia, Ursus Breweries, Johnson Wax, Carrefour, Bucharest Arena, BitDefender, Banca Transilvania, Amway Romania, DHL, Synergy Communications, SIVECO, Samsung, REMAT Holding, Romsir, Ringier Romania, Renault, Recolamp, Raiffeisen Bank, ICPE-CA, Tamada, Western Union, Technoelectric Bucuresti, Abn Amro (RBS Romania), MarketOnline, LaborMed Pharma, JTI Romania, Sofiaman Tg. Neamt, SolTech si Ibcoenerg.

.............

De aceasta disponibilitate a bloggerilor de a aprecia companiile care investesc in protectia mediului au beneficiat in primul rand Tuborg, Unicredit Tiriac Bank si Coca Cola. Toate cele 3 companii au avut in 2008 campanii cu o notorietate foarte buna, in randurile bloggerilor: Tuborg – Umbrela Verde, Unicredit – Cicloteque si Padurea noastra, Coca Cola – Cartea Dunarii albastre. Tuborg si Unicredit sunt doua cazuri speciale, ele obtinand o notorietate buna in randurile bloggerilor si datorita actiunilor de comunicare cu acestia, din 2008.

De asemenea, este interesant cazul Petrom, care isi pastreaza un loc 2 in preferintele bloggerilor (fata de locul 1 in editia anterioara a Bilantului). Petrom este apreciat nu doar pentru proiectele referitoare la mediu (Parcurile Viitorului sau Respect pentru viitor) ci si pentru incurajarea comportamentului civic, pentru investitia in educatie (ex. Olimpicii Petrom) sau pentru incurajarea sportului (Crosul Petrom).

O evolutie importanta este cea a Vodafone, care urca de pe pozitia 2, la editia anterioara a Bilantului, pe prima pozitie in preferintele bloggerilor. Desi compania nu a derulat campanii de notoritate, in afara de Reciclam.ro, majoritatea celor care nominalizeaza Vodafone recunosc omniprezenta companiei in toate domeniile responsabilitatii sociale. O notorietate foarte buna au avut donatiile in domeniul sanatatii si al persoanelor defavorizate. De altfel, Vodafone a beneficiat in mod evident de o crestere a sensibilitatii bloggerilor fata aceste doua domenii, sensibilitate care e probabil sa fie influentata de agenda media din primele luni ale lui 2009, cand s-a derulat Bilantul.

Sursa.

vineri, 20 martie 2009

S-a descoperit un material ce poate inlocui lemnul

Engineers Create Biocomposites That Can Curb Global Warming

What we can do when we put our minds to it! Well, not "we," but a group of environmental engineers at Stanford University's Woods Institute for the Environment. They created an artificial wood, which is just as strong as the real thing, using biocomposites that are completely biodegradable. This faux wood has the potential of saving our forests, reducing green house gases, and actually shrinking landfills. Stay tuned... these researchers are on to their next big breakthrough.

Sursa.

ONG-urile vor o nouă legislaţie pentru ariile protejate

Mai multe organizaţii neguvernamentale (ONG) din judeţ care au în custodie arii protejate sunt nemulţumite de legislaţia confuză din domeniu şi s-au unit pentru a găsi soluţii cu alte organizaţii de acest gen din ţară. Reprezentanţii ONG-urilor care au în custodie arii protejate au format o Coaliţie Naţională a Ariilor Protejate al cărei scop este îmbunătăţirea condiţiilor de management ale acestora. Membrii coaliţiei vor să rezolve probleme legate de legislaţia confuză din domeniu şi încearcă să militeze pentru ca ariile protejate să fie date în custodie ONG-urilor şi nu instituţiilor statului.

Cine face împărţeala?
"Noi am dori ca ariile protejate să fie date în custodia cât mai multor ONG-uri ori a altor instituţii de profil - muzee, şcoli, universităţi - şi nu direcţiilor silvice care nu prea se ocupă de ele, acestea având alte activităţi, unele chiar intrând în contradicţie cu ceea ce facem noi", afirmă Cornel Alexandru, custode al Rezervaţei Calcarele din Dealul Măgura şi operator sit Natura 2000 Măgurile Băiţei.
Foarte puţine dintre ariile protejate din judeţ se află momentan în custodia unor ONG-uri. Şi acelea care au custozi nu vor mai avea în curând căci contractele de custodie sunt în prag de expirare. La sfârşitul anului trecut, a luat fiinţă Agenţia Naţională a Ariilor Protejate (ANAP), dar aceasta nu este funcţională.
Contractele de custodie expiră şi nu ştie nimeni cine le reînnoieşte ori cine aprobă noile custodii, explică reprezentanţii ONG-urilor din judeţ. Actualele contracte au fost aprobate de Agenţia Judeţeană de Mediu, pe un anumit termen pentru fiecare arie.

Protejate, dar până unde?
De asemenea, o altă problemă a custozilor de arii protejate este faptul că nu a fost modificată Legea 5/2000 care a stabilit nişte suprafeţe ce nu concordă cu cea ce este în teren.
"Acest lucru ne dă multă bătaie de cap. Avem unele arii protejate la care nici în ziua de azi nu ştim limitele, lucru care îngreunează foarte mult întocmirea planului de management. Printre acestea sunt: Rezervaţia Naturală Tufurile Calcaroase din Valea Bobâlna şi Rezervaţia Naturală Măgura Uroiului. Una scrie în lege legat de suprafaţă, iar alta este în teren. Cei de la APM au dat nişte limite mai mari, care au fost prinse pe hărţile Ministerului Mediului, dar legea nu a fost modificată cu limitele reale şi normale date de APM-uri", adaugă Cornel Alexandru.

Sursa.

Natura 2000 în Staţiunea Parâng

Pentru ca proiectul telegondolei ce urmează a dezvolta domeniul schiabil în Parâng să poată fi pus în aplicare este nevoie de un aviz special „Natura 2000”.

Astfel că, joi, în Parâng au urcat reprezentanţi ai acestei instituţii ce reprezintă o reţea ecologică de arii naturale protejate ce are scopul să menţină într-o stare de conservare favorabilă o selecţie a celor mai importante tipuri de habitate.

Răspunsul acestora urmează să fie primit în perioada următoare.

Sursa.

miercuri, 18 martie 2009

Half of all areas within Spain’s Natura 2000 network do not have full protection

Spanish and Portuguese scientists have reviewed the regulations relating to protection of the ecologically-important natural areas within the Natura 2000 network. According to the researchers, the risk evaluation protocols used do not take into account specific ecological aspects, such as the presence of protected birds in areas polluted by chemical products as a result of human activity. For this reason, they are pushing for the development of a complementary methodology that has a more suitable approach.

“Scientifically-based scenarios and protocols have been developed, and are being applied in practice. However, these are generic scenarios that do not take into consideration the specific ecological features of areas that suffer from human impact in the form of pollution,” José Vicente Tarazona, lead author of the research project and coordinator of the Ecotoxicology and Environmental Risk Assessment Department of the National Institute for Agrarian Technology and Agrofood (INIA), tells SINC.

The study, which has been published recently in Science of the Total Environment, shows that the particular ecological value of a protected area “should be considered in risk assessments of activities being carried out there”.

Sursa.

Autostradă în loc de pădure

Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va prelua în administrare şase hectare de pădure de la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, printre care şi pădurea inclusă în sit-ul Natura 2000, pentru realizarea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti.

Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a decis, prin ordin, la începutul lui martie, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului de şase hectare.

Suprafeţele, respectiv 15 terenuri, se află în localităţile Snagov şi Moara Vlăsiei din judeţul Ilfov, zonă în care lucrările au fost întrerupte anul trecut pentru că treseul autostrăzii întâlnea o pădure care nu putea fi defrişată pentru că era inclusă în programul Natura 2000, potrivit Mediafax.

Sursa.

marți, 17 martie 2009

Un guide pour aller vers une chasse durable

Le temps des passes d'armes (parfois plus que verbales) entre chasseurs et écolos est-il passé ?
On peut l'espérer avec la présentation, hier au ministère de l'Ecologie, du "Guide interprétatif pour une chasse durable dans le cadre de la directive oiseaux".

Un guide européen
Ce document clarifie les modalités d’application de la directive européenne pour la protection des oiseaux sauvages (79/409/CEE) dans le domaine de la chasse.
Sous l’égide de la Commission Européenne, il été élaboré avec l’active participation des associations de protection de la nature et notamment de BirdLife, filière internationale de la Ligue pour la Protection des Oiseaux, et de la Fédération des Associations de Chasseurs en Europe, représentant la Fédération Nationale des Chasseurs.

Le guide précise les modalités d’application de la directive Oiseaux, la plus ancienne des directives européennes en faveur de la nature.
Il aborde notamment les questions de date de chasse, de dérangement des espèces et de leurs habitats, de plan de gestion des espèces, des règles de dérogations strictement encadrées.

Sursa.

Romsilva renunţă la şase hectare de pădure pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti

Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va prelua în administrare şase hectare de pădure de la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Ocolul Silvic Snagov, printre care şi pădurea inclusă în situl Natura 2000, pentru realizarea autostrăzii Bucureşti-Ploieşti.

Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a decis, prin ordin, la începutul lunii martie, scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului de şase hectare.

Suprafeţele, respectiv 15 terenuri, se află în localităţile Snagov şi Moara Vlăsiei din judeţul Ilfov, zonă în care lucrările au fost întrerupte anul trecut pentru că treseul autostrăzii întâlnea o pădure care nu putea fi defrişată pentru că era inclusă în programul Natura 2000.

Pe tronsonul Bucureşti-Moara Vlăsiei, în lungime de 19,5 km, lucrează consorţiul italian Pizzarotti/Tirena Scavi, valoarea contractului fiind de 152,8 milioane de lei.

Pe tronsonul Moara Vlăsiei-Ploieşti, de 42,5 kilometri, lucrează consorţiul românesc UMB Spedition/Pa &Co International/Euroconstruct Trading '98/Com-Axa. Valoarea totală a contractului se ridică la circa 100 de milioane de euro.

Predarea - preluarea suprafeţelor de teren se va face în baza unui protocol încheiat între cele două părţi.

Natura 2000 este un program menit să protejeze anumite specii de plante şi animale în habitatul lor natural. Odată devenit sit Natura 2000, orice loc, indiferent de proprietarul acestuia, este supus unor măsuri restrictive menite să afecteze cât mai puţin speciile protejate în respectivul spaţiu.

Sursa.

Cheile Caraşului, în pânza protecţiei

REŞIŢA - Se intenţionează aducerea Sitului Semenic-Cheile Caraşului la statutul favorabil de conservare.
........
Luni, 16 martie 2009, a avut loc la primăria din Caraşova întâlnirea grupului de lucru format, printre alţii, din reprezentanţii APNSCC, APM Caraş-Severin şi AS Exploratorii. În cadrul întâlnirii s-a încercat finalizarea „Planului de conservare a habitatelor şi speciilor de chiroptere“.

S-a realizat o evaluare a stării de conservare a acestora, fiind vorba despre o evaluare mai amplă pentru cca. 650 de peşteri şi avene. Acest plan de acţiune cuprinde descrierea sitului şi a speciilor ţintă, obiectivele de conservare, descrierea habitatelor şi speciilor, descrierea statutului de conservare, un plan de măsuri de management, precum şi un set de hărţi.

„Proiectul va constitui un bun exemplu pentru gestionarea biodiversităţii în siturile Natura 2000“, a spus Bogdan Bădescu, de la AS Exploratorii, membru în cadrul grupului de lucru pentru planul de conservare.

Sursa.

luni, 16 martie 2009

Schimbarile climatice ameninta speciile simbol ale Planetei

Acum 30 de ani, nimeni nu si-ar fi putut imagina o lume fara pinguini, fara recifuri de corali sau fara testoase marine. Astazi, acest scenariu sumbru devine tot mai realist, mai ales din cauza activitatii umane. Stingand lumina pe 28 martie, ne exprimam si preocuparea pentru speciile aflate in pragul disparitiei.

Incalzirea globala va fi principalul factor care va provoca disparitia unor specii, in decursul acestui secol, spun specialistii. Amenintarea este cu atat mai mare pentru speciile ale caror populatii au fost deja reduse drastic de activitatea umana.

WWF (World Wide Fund for Nature) lanseaza, in cadrul campaniei internationale Earth Hour 2009, raportul „Climate Change and Species”, privind speciile pe care impactul schimbarilor climatice le ameninta cu disparitia. Studiul prezinta 10 studii de caz, cu speciile cele mai amenintate de pe glob, detaliind cauzele principale ale declinului populatiilor acestora in diverse zone de pe glob.
........................................................

Pe 28 martie, la 20.30, oameni si institutii din toata lumea vor stinge lumina pentru o ora. Ora Pamantului. Prin acest gest global, WWF spera sa creeze o platforma prin care fiecare dintre noi isi poate face auzita vocea. Romania face parte din tarile participante la Earth Hour, cu 7 orase inscrise: Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Tulcea, Cluj Napoca si Botosani.

Sursa.

When Swordfish Conservation Biologists Eat Swordfish

We are seeing species decline and disappear at ever
increasing rates. Environmental problems have
become so widespread and emergencies so common
that they are no longer perceived as drama. Few
news items have the power to grasp our attention
and elicit a sense of dismay.
...................
Mahatma Gandhi once said, “You must be the
change you wish to see in the world.” If we cannot
manage to embody our teachings at least in part, it
may be unrealistic to expect that others will change
anything in their life, whether it is to stop eating
whale meat or to refrain from hunting endangered
wildlife for sport. This is not meant to be a recipe to
save the planet. When conservation biologists stop
ordering swordfish and opt for organic chicken or
vegetables, the world will not be substantially
different.

Sursa.

duminică, 15 martie 2009

Ministerul Mediului a lansat un proiect de 900.000 euro în Suceava pentru eficienţa energetică

Ministerul Mediului a lansat în Suceava, la finalul lui februarie, un proiect pentru aplicarea principiilor ecosistemelor industriale în dezvoltarea regională (ECOREG), ce beneficiază de o finanţare totală de aproape 900.000 euro, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanţi ai instituţiei.

Proiectul vizează reducerea consumului de resurse naturale - materii prime, energie, utilităţi - în toate unităţile industriale partenere, scăderea semnificativă a impactului asupra mediului şi îmbunătăţirea imaginii publice a unităţilor industriale participante la proiect.

Conservarea şi îmbunătăţirea potenţialului turistic al zonei pilot şi crearea condiţiilor pentru noi oportunităţi de angajare în regiune reprezintă un alt obiectiv al acestui proiect.

Prin LIFE+ mai sunt finanţate trei proiecte. Primul proiect - "Managementul conservativ al habitatului 8310 din situl Natura 2000 Semenic – Cheile Caraşului" al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara - are un buget total estimat de 546.159 euro, la care CE contribuie cu 273.080 euro.

Sursa.

Natura 2000 Success! Polish coal mine construction halted

Great news just in from Poland, where work on the giant Jó?win IIB open-cast pit and coal mine near Konin has been suspended. Following a legal challenge submitted last December by Greenpeace, a Polish court has ruled that there were problems with the environmental assessment process undertaken before work began on the site. Construction has now been halted while the process is reviewed.

This is a big victory - Jó?win IIB was the site for our most recent Climate Rescue Station, set up last winter to remind delegates at the United Nations Climate Change Conference in nearby Pozna? that tackling climate change and building new coal-fired power stations are fundamentally incompatible aspirations. It will be particularly well-received by many of the peaceful activists who were attacked by mine workers at the end of last year during the protests.

This is a significant win in our battle against the mine, which if built would lead to around 50 million tonnes of CO2 being released into the atmosphere, the displacement of hundreds of local people, water pollution and land destruction in an ecosystem protected under the Natura 2000 network.


Sursa.