sâmbătă, 12 decembrie 2009

THE WORLD WANTS A REAL DEAL!

Coaliţia ONG-urilor pentru mediu din România organizează pe 12 decembrie 2009, începând cu ora 18:30, o seară de veghe pentru a transmite mesajul „THE WORLD WANTS A REAL DEAL” către decidenţii şi negociatorii care participă la Conferinţa Părţilor în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, la Copenhaga, în perioada 7-18 decembrie.

În urma apelului mondial lansat de Comunitatea AVAAZ.org, reprezentanţii Coaliţiei ONG-urilor pentru mediu din România şi susţinătorii lor vor aprinde lumănări în 14 oraşe din ţară, la aceeaşi oră cu alte sute de organizaţii non-guvernamentale şi cetăţeni de pe glob. Scopul acestui eveniment mondial este cel de a sublinia importanţa summit-ului de la Copenhaga cât şi de a-i încuraja pe delegaţi să ajungă la un acord ambiţios şi durabil. „The world wants a real deal!”

Locurile de veghe din cele 14 oraşe confirmate din România sunt următoarele:

Bucureşti - Piaţa Constituţiei.

Miercurea Ciuc - Piaţa Libertăţii.

Braşov - Piaţa Sfatului.

Cluj-Napoca - Casa de Cultură a Studenţilor – Piaţa Lucian Blaga.

Bacău - Piaţa Pietonală din faţa Casei de Cultură.

Târgu Mureş – Piaţa Teatrului.

Timişoara - Terasa Iulius Mall

Brăila - Strada Mihai Eminescu.

Arad - Bulevardul Revoluţiei.

Paşcani - Piaţa Unirii.

Răşinari - Piaţa Andrei Şaguna.

Tudra - Parcul Muzeul de Istorie Turda

Măureni - Strada Principală

Oradea - Piaţa Unirii, ansamblul Mihai Viteazul

Sursa.

miercuri, 9 decembrie 2009

WWF: România este singura ţară din UE care nu dă ajutor guvernamental pentru ariile protejate

România este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) care nu dă niciun ajutor guvernamental pentru reţeaua de arii protejate, deşi acestea joacă un rol foarte important în reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosferă, potrivit unui raport transmis marţi de WWF România.

Organizaţia de mediu reaminteşte că, în septembrie 2009, statul român a fost dat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie pentru încălcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate.

Sursa.

marți, 8 decembrie 2009

Ariile protejate sunt arme naturale impotriva schimbarilor climatice

Ariile protejate reprezinta o solutie eficienta si ieftina pentru atenuarea impactului schimbarilor climatice. Aceasta este concluzia unui raport publicat recent de International Union for Conservation of Nature (IUCN), Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature (WWF) si Banca Mondiala. VEZI RAPORT

”Aceasta carte, intitulata Solutii Naturale: Ariile protejate contribuie la lupta oamenilor cu schimbarile climatice (Natural Solutions: protected areas helping people cope with climate change), subliniaza, pentru prima oara, importanta ariilor protejate in reducerea impactului schimbarilor climatice si chiar ne indica cum le putem creste eficienta”, a declarat Lordul Nicholas Stern, autorul prefatei raportului.

Ariile protejate joaca un rol extrem de important in reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera. 15% din stocul de carbon de pe planeta, aproximativ 312 gigatone, este captat in ariile protejate din toata lumea.

In Canada peste 4.000 de milioane de tone de carbon sunt sechestrate in 39 de parcuri nationale, fiind estimate la o valoare de 39-87 de milioane de dolari in credite de carbon.

In Amazon, prin includerea sub statut de protectie a anumitor zone, se va preveni defrisarea a 670.000 km patrati de padure pana in 2050, reprezentand 8 milioane de tone de dioxid de carbon care altfel ar fi fost eliberate in atmosfera.
Ariile protejate asigura, in plus, conservarea resurselor naturale, fara de care nu am putea avea parte de hrana si apa curata si fara de care multe dintre comunitati nu ar putea supravietui. 33 dintre cele 100 de metropole ale lumii isi procura apa pentru populatie din arii protejate.

Cu ocazia Conferintei Natiunilor Unite de la Copenhaga si a Anului International al Biodiversitatii-2010, mentinerea si extinderea retelei de arii protejate la nivel global va fi recunoscuta atat de Conventia-Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), cat si de Conventia pentru Biodiversitate, ca si arma puternica in lupta cu schimbarile climatice si va trebui inclusa, drept urmare, in strategiile nationale privind schimbarile climatice.

Ce face Romania in privinta ariilor protejate?

In septembrie 2009, statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie, pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor protejate.

Procesul de desemnare a zonelor protejate a fost tratat fara seriozitate, iar in ceea ce priveste structurile de management, Romania este singura tara din UE care nu ofera niciun fel de sprijin guvernamental pentru reteaua de arii protejate.

Zonele protejate sunt declarate doar pe hartie, fara a avea clarificata modalitatea de administrare, fara o autoritate nationala de coordonare si resurse alocate de la bugetul statului pentru administrare si fara a avea aprobate masuri de mentinere a statutului favorabil de conservare pana la elaborarea planurilor de management pentru aceste zone.

Acest lucru este cu atat mai grav, cu cat Romania este una din tarile cele mai bogate in ce priveste valorile si resursele naturale din Uniunea Europeana. Aceasta bogatie nationala imensa aduce cu sine si multe beneficii, de la apa curata la absorbtia de dioxid de carbon.

”In goana dupa solutii moderne pentru contracararea efectelor schimbarilor climatice riscam sa pierdem din vedere o alternativa sigura”, a declarat Alexander Belokurov, Manager de Conservare la WWF International. ” Oamenii au investit timp de un mileniu in conservarea ariilor protejate, prin metode traditionale care si-au dovedit eficienta si potentialul chiar si in vremurile moderne ”, a mai spus acesta.

Sursa.