joi, 30 iulie 2009

Au vrut să mute Retezatul pentru Drumul lui Băsescu

Un nou scandal legat de DN 66A - Drumul lui Băsescu, arteră care se construieşte de doi ani în parcurile naţionale Retezat şi Domogled. Ecologiştii care protestează de ani de zile împotriva construcţiei drumului acuză autorităţile că încearcă să modifice harta Retezatului şi Domogledului, astfel încât DN 66A să treacă mai departe de zonele protejate ale parcului. Metoda a fost folosită de Ucraina la construcţia Canalului Bîstroe din Delta Dunării.

Sursa.

A demisionat «omul-cheie» al contractelor care l-au infundat pe Nemirschi

Silviu Stoica, directorul general al Autoritatii de Management a Programului Operational Sectorial ( AM POS) Mediu si-a prezentat demisia din functie, in urma scandalului privind atribuirea ilegala a contractului de 500.000 de euro firmei ARS Advertising, sustin surse oficiale. “A fost o intelegere a partilor. Stoica urmeaza sa-si paraseasca postul pe 3 august. Tot atunci va pleca si Iulia Baz, director al Directiei de Asistenta Tehnica - DGMIS din Ministerul Mediului”, ne-au declarat sursele. Ministerul Mediului nu a confirmat inca informatia.

Sursa.

miercuri, 29 iulie 2009

Cinci primari cer desfiinţarea Parcului Apuseni

Acestia susţin că existenţa Parcului Natural Apuseni îi impiedică să intervină în igienizarea pădurilor în zona Parcului Natural Apuseni. Şi că aceasta pune în pericol chiar existenţa păşunilor comunale din Padiş.

Este vorba despre primarii din cinci comune care s-au întrunit la Padiş cu responsabili din domeniul silviculturii pentru a găsi soluţii împotriva distrugerii pădurilor. În urma acestor discuţii primarii vor să declare neconstituţională Legea de delimitare a Parcului Naţional Apuseni şi să propună desfiinţarea Parcului. Directorul Parcului Apuseni, Alin Moş, spune că „este o ţară democratică, în care oricine poate să emită orice păreri, dar nu ştiu cine-i sfătuieşte pe aceşti oameni, din punct de vedere juridic”. Alin Moş atrage atenţia că „ne paşte un infrigement din partea Comisiei Europene tocmai pe astfel de teme. Personal sunt pus de stat să fac o treabă la Parc şi nu pot să-mi exprim decât îngrijorarea în legătură cu o astfel de propunere”.

Sursa.

Craterul din rezervatie, sub lupa Protectiei Mediului

Cosmote a primit o pasuire pana pe 1 august pentru a intra in legalitate in cazul turnului de radiorelee pe care vrea sa-l ridice pe Magura Odobestiului, o rezervatie naturala din judetul Vrancea.

Masivul Magura Odobestiului se inalta intre vaile Milcovului si Putnei. Zona, declarata arie de protectie speciala avifaunistica, e inclusa in reteaua europeana „Natura 2000” si se afla sub monitorizarea Comisiei Europene.

Potrivit Garzii de Mediu, Cosmote RMT SA Bucuresti a sapat, la Cota 996, un crater de cinci metri adancime, cu o suprafata de 350 de metri patrati. Copacii de pe traseul spre varf au fost smulsi, ceea ce, sustin specialistii, pericliteaza stabilitatea versantului. Lucrarile, facute pentru montarea unei statii de baza GSM si a unui turn de radiorelee, inalt de 40 de metri, au demarat in luna mai, fara obtinerea in prealabil a tuturor autorizatiilor de mediu. Dupa verificarea reclamatiilor depuse de ONG-uri, Garda de Mediu Vrancea a obligat Cosmote sa sisteze lucrarile pana la intrarea in legalitate si a cerut anularea autorizatiei de constructie.

Sursa.

Lucrarile de decontaminare a traseului Autostrazii Bechtel s-au impotmolit in mercur

Lucrarile de evacuare a deseurilor toxice de pe aliniamentul autostrazii Transilvania, in zona localitatii Campia Turzii, vor fi sistate, incepand de astazi, din cauza unor analize de laborator care au aratat prezenta de mercur in groapa de deseuri toxice. Pana ieri la pranz, angajatii Garzii de Mediu Cluj nu stiau nimic despre aceasta noua poluare. Aceasta stuatie imprevizibila ar putea pune bete in roate obiectivului propus de ministrul transporturilor, Radu Berceanu, de a se circula pe autostrada Transilvania pana la alegerile prezidentiale.


Sursa.

Nemirschi a atribuit contractul de 500.000 de euro cu incalcarea legii

Romania risca sa piarda 5,6 miliarde de euro, adica toata finantarea pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, pentru ca ministerul condus de Nicolae Nemirschi a atribuit ilegal contracte de publicitate din bani europeni. Autoritatea de Reglementare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) a concluzionat ca modul in care firma ARS Advertising a primit un contract de 500.000 de euro incalca legea si a cerut un audit al Curtii de Conturi pe aceasta tema.

Sursa.