sâmbătă, 24 ianuarie 2009

ÎMPUŞCĂTURI DE REZERVAŢIE/Vânătoare în Deltă

La doar o săptămână după ce Jurnalul Naţional a prezentat rezultatele tragice ale unei partide de vânătoare desfăşurate pe braţul Sf. Gheorghe din Delta Dunării (pelicani creţi - specie protejată - plini de sânge), o nouă partidă de împuşcături are loc astăzi în Rezervaţia Biosferei.

Organizată de Asociaţia Judeţeană pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv Constanţa, partida va avea loc în partea de sud a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, care teritorial este situată în judeţul condus de Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre. Vor fi vânaţi mistreţi. Locuitorii celor câtorva localităţi aflate în zonă, Corbu, Săcele, Vadu, Sinoie, Mihai Viteazu, au fost avertizaţi joi şi vineri de agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să nu iasă în această dimineaţă la pescuit sau la recoltat stuf, recomandându-li-se să rămână în case. Totul va fi legal, întrucât AJVPS Constanţa are documentele de mediu necesare organizării vânătorii pe o suprafaţă de 200 de hectare în sudul lacului Sinoie, avizele fiind valabile până în mai 2009. Guvernatorul Rezervaţiei Liviu Mihaiu a declarat că nu ştie nimic despre partida de vânătoare din zona de sud a Rezervaţiei, dar că aceasta este legală.

Tot articolul aici.

Dezastru la Agenţia pentru Arii Protejate

Despre conservarea naturii se vorbeşte destul de rar, iar de multe ori este considerat domeniul care ar frâna dezvoltarea. Fundamentul real, şi anume acela că dezvoltarea sistemelor socio-economice se poate face numai pe baza sistemelor ecologice naturale şi seminaturale, este adeseori ignorat sau desconsiderat.
....................
La nivel european, România deţine cel mai diversificat şi valoros patrimoniu natural, fiind singura în care se găsesc cinci regiuni biogeografice. Principala modalitate de a conserva şi proteja acest patrimoniu natural este aceea de a crea o reţea de arii naturale protejate, reprezentativă pentru diversitatea speciilor sălbatice şi a habitatelor naturale.
Suprafaţa ariilor naturale protejate de interes naţional reprezintă 7% din teritoriul ţării, iar suprafaţa totală a siturilor Natura 2000, de interes European, raportată la suprafaţa ţării, este de 17,84% – 273 Situri de Importanţă Comunitară şi 108 Arii de Protecţie Specială Avifaunistică. Dintre acestea, o parte au şi statut de protecţie stabilit la nivel internaţional. Astfel că avem 3 Rezervaţii ale Biosferei: Delta Dunării, Retezat, Pietrosul Rodnei şi 5 situri Ramsar: Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Lunca Mu­re­şului, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol. Din totalul de 982 de arii naturale protejate de interes naţional existente în România, 13 sunt parcuri naţionale şi 14 sunt parcuri naturale a căror gestionare se face prin structuri de administrare special constituite, restul fiind re­zervaţii naturale a căror administrare se poate face prin preluare în custodie. Conform datelor prezentate în Raportul privind Starea Factorilor de Mediu, în anul 2007 doar pentru 347 din acestea existau încheiate contracte de custodie.

METODOLOGIE DA, POSTURI BLOCATE
Şi pentru că administrarea acestei reţele trebuie făcută pe baze solide, cu personal specializat şi resurse financiare adecvate, existenţa unei Agenţii Naţionale pentru Ariile Na­turale Protejate se impunea, realizarea acestei structuri fiind pentru prima dată legiferată în anul 2005, o dată cu revizuirea Legii Mediului. Pe hârtie. În 2007, noua legislaţie în domeniu a detaliat responsabilităţile acestei agenţii, dar înfiinţarea s-a materializat abia la finalul anului 2008, reuşind până în prezent să aibă 3 angajaţi. Agenţia răspunde de "administrarea unitară şi eficientă a ariilor naturale protejate", iar ordinul prin care ministrul Mediului a aprobat la sfârşitul lui noiembrie 2008 metodologia de atribuire a administrării acestora prevede că în termen de 90 de zile de la acea dată toate contractele de administrare şi convenţiile de custodie existente se modifică sau încetează. Asta în ideea că se reevaluau ofertele şi se încheiau noi contracte cu Agenţia. Numai că toate aceste activităţi implică existenţa unor oameni. Iar Guvernul tocmai a blocat posturile vacante. Aşa că nu poţi să nu te întrebi ce se va întâmpla în viitorul foarte apropiat nu doar în sutele de situri Natura 2000, încă neadministrate de nimeni, dar şi în cele care aveau până acum administrare.

Sursa.

joi, 22 ianuarie 2009

Bani pentru Natura 2000: pierduti in 2008

România a pierdut anul trecut două importante finanţări PHARE, pentru două proiecte de mediu extrem de importante: Natura 2000 şi organismele modificate genetic. Pentru că erau priorităţi asumate, ne-am angajat faţă de Uniunea Europeană să terminăm proiectele, le vom face anul acesta, pe bani de la bugetul de stat. Două milioane de euro.

România este printre puţinele ţări din lume (de Europa nici nu mai vorbim) care nu au încă un sistem real de administrare a ariilor naturale protejate. Majoritatea acestora figurează doar pe hârtie, fără administrator, fără fonduri, fără nici o perspectivă. Desemnarea lor s-a făcut mai mult sau mai puţin la întâmplare, deoarece statul român nu a fost niciodată interesat nici măcar să îşi evalueze propriul patrimoniu, cu atât mai puţin să îl conserve. Informaţiile despre aceste zone protejate sunt haotice şi întâmplătoare. Campaniile de informare şi conştientizare sunt doar pe hârtie. Uneori, pe mult prea multă hârtie irosită.
.......................................
Motivul “ratării” este cât se poate de românesc. Condiţiile impuse de aceeaşi autoritate care are în grijă şi POS Mediu au făcut ca nici o entitate sau consorţiu de entităţi din întreg spaţiul european să nu le poată îndeplini. În ceea ce priveşte proiectul legat de Natura 2000, de exemplu, specialistului în producţia de publicaţii, AV-media şi administrarea paginii web i se cereau cumulativ minimum 3 ani de experienţă în domeniul media, minimum 5 ani experienţă în administrarea paginilor Web şi cunoştinţe de bază despre software GIS, experienţă dovedită în conducerea proiectelor vizând editarea de publicaţii (să fi fost implicat în cel puţin un proiect) şi minimum 3 ani experienţă în programe pentru publicaţii Desktop (freehand, Quark, Indesign), precum şi cunoştinţe avansate de MS Office sau programe software similare. Condiţii parcă anume făcute să fie de “neatins”.

Sursa.

Aviz “Natura 2000″ in proiectele majore din POR

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional (POR) 2007 - 2013, a emis “Nota privind solicitarea si emiterea Avizului Natura 2000″. Nota - comunica Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est - precizeaza ca OUG nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului a abrogat prevederea conform careia “pentru orice proiect finantat din fonduri comunitare este necesara obtinerea avizului Natura 2000″.

Sursa.

Alte informatii despre avize Natura 2000

Info avizul de mediu.

Jandarmul atacat duminica de ursoaica stia foarte bine zona

Jandarmul care a fost atacat duminica de o ursoaica, in zona Comandau, judetul Covasna, cunostea foarte bine zona. Aceasta este concluzia cercetatorului stiintific pe carnivore mari din cadrul ICAS Brasov, Ramon Jurj, care s-a deplasat luni la locul incidentului.
..................
Examenul medico-legist confirma faptul ca ursoaica a atacat in scop pur defensiv. “Dupa examenul medico-legist nu s-au constatat pe corpul victimei urme de muscaturi, ci doar leziuni provocate prin lovirea cu labele. Acest comportament nu este unul de agresivitate si confirma faptul ca ursul nu a vazut omul ca o potentiala sursa de hrana”, a explicat Jurj.

.........................

De mentionat faptul ca accidentul s-a produs intr-o zona greu accesibila, cu habitate naturale, aflata la distanta mai mare de 5 km de localitate si nu pe un drum sau traseu turistic marcat. In zona Comandau, judetul Covasna, exista habitate specifice, de unde ursul isi procura hrana in mod natural, fara sa intre in contact cu omul sau sa se apropie de zonele locuite de acesta.


Tot articolul aici.

Scoala de vara: Ecologie si biologie, Polonia

Mammal Research Institute, Polish Academy of Sciences, supported by the funds from European Commission within the Marie Curie Programme, is organising the third Summer School in Ecology and Biodiversity for PhD students and graduates starting their scientific careers.
During one-week course, 65 participants will enjoy lectures, seminars, and hands-on practical training, performed in Białowieża and Biebrza National Parks, Poland.
The scope of the event covers various aspects of ANIMAL (mainly MAMMAL) SCIENCES: ecological and conservation genetics, population and evolutionary ecology, biogeography and macroecology, physiological ecology, conservation of biodiversity, application of GIS in ecology and nature conservation, statistics and mathematical modelling in ecology, and methods of ecological research on animals.
The costs of participation in Summer School (fee, travel and accommodation in Białowieża) are covered by the European Commission.

Sursa.

Proiectul partiilor de schi este daunator pentru biodiversitatea montana

Proiectul statiunilor de schi din Romania este periculos pentru habitatele prioritare din Carpati, potrivit unui studiu LIFE-Nature, "Habitate prioritare alpine, sub-alpine si forestiere in Romania", informeaza un comunicat de presa al WWF Romania.

„Alaturi de pasunatul intensiv, de circulatia animalelor si a oamenilor, mai ales in afara potecilor turistice, de incalzirea globala care forteaza migrarea speciilor de la altitudini mai joase, planurile de dezvoltare, implementate fara o informare completa si responsabila, pot provoca in scurt timp un proces de degradare a habitatelor prioritare si chiar disparitia anumitor specii din aceste zone”, declara Florentina Florescu, unul dintre autorii studiului.

Articolul aici.

Comunicatul de presa.

miercuri, 21 ianuarie 2009

The EP to punish Bulgaria over ecology

The Petition committee in the European parliament will insist on a firm reaction of the European Commission on the problems in the investigated petitions, attacking violations of the ecologic legislature in Bulgaria.

Up to now despite the many problems, the Bulgarian government was only reproached for not keeping the European legislature in a number of spheres, but according to the deputies from the Committee more serious measures are needed for our country, money.bg announced.

We remind you that during its visit in the end of October the mission of the committee on Petitions in the European Parliament announced that it is "shocked by the systematic violations in the sphere of environment, which are being carried out in Bulgaria".

Deputies from the European Parliament will insist on the strictest and most urgent measures, which have to be taken by the Commission regarding the violation of the ecology legislature in Bulgaria.

On Tuesday the Petition committee has investigated again the information regarding the violation and inadequacy of NATURA 2000 network in Bulgaria. According to it the problems are very serious and their resolution must not be postponed.

Sursa.

marți, 20 ianuarie 2009

Masacru in Delta Dunarii: pasari strict protejate de legislatia internationala sunt vanate pe teritoriul Rezervatiei

Societatea Ornitologica Romana (SOR) acuza derularea unui masacru in Rezervatia Delta Dunarii, prin impuscarea unor specii de pasari strict protejate de legislatia internationala.

Astfel, in perioada 2 - 9 ianuarie 2009 au fost gasite in Delta Dunarii, zona Uzlina, mai multe pasari moarte sau ranite. Au fost observati doi pelicani creti (Pelecanus crispus) morti si doi raniti, unul dintre ei fiind preluat de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), doi cormorani mici (Phalacrocorax pygmaeus) si o lebada (Cygnus sp.) moarta si una ranita (de asemenea, preluata de ARBDD).

Tot articolul aici.

Super schi in Carpati: Elefanţi albi în munţii verzi

După cum reiese din studiul WWF “Elefanţi Albi în Munţii Verzi: Dezvoltarea staţiunilor de schi în Bulgaria, România, Slovacia şi Ucraina”, majoritatea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii de schi din Europa Centrală şi de Est riscă să creeze `elefanţi albi`, prin investiţia în proiecte ale căror costuri, financiare, sociale şi de mediu, le depăşesc utilitatea.

Andreas Beckmann, directorul adjunct al programului WWF Dunăre-Carpaţi România, rezumă poziţia organizaţiei faţă de aceste demersuri: “Faptul că autorităţile invocă beneficiile economice care provin din dezvoltarea staţiunilor de schi drept o justificare pentru impactul negativ asupra mediului este o mare iresponsabilitate. Ar trebui ca atenţia să fie concentrată asupra modalităţilor în care ţările şi comunităţile pot valorifica economic capitalul natural, fără însă a-l distruge”.

Tot articolul aici.

Raportul aici.

Moartea rezervatiilor constantene

Dezvoltarea turistica si proiectele imobiliare derulate pe litoral inghit in fiecare an portiuni insemnate din perimetrul salbatic. Regimul ariilor protejate, fie ca face referire la rezervatii, fie la zonele-tampon, este calcat sistematic in picioare. Autoritatile sunt ineficiente in fata unei armate de avocati si miliardari. Incet, incet, betoanele iau locul florei si faunei rare.

In timp ce, in ultimii doi ani, por-tiuni insemnate din nordul judetului Constanta au intrat in categoria zonelor protejate, vechile arii naturale au devenit tinta unor proiecte imobiliare care afecteaza mediul. Institutiile de stat par sa fi scapat de sub control investitiile in regiunile restrictionate pe linie de protectie a mediului. Cel mai notoriu caz, barajul de la Cheia, nu a fost inca rezolvat de autoritati.

Articlolul aici.

Invazia gunoaielor izgoneşte turiştii străini

Deşi România ocupă un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte potenţialul ecoturistic, gunoaiele aruncate peste tot, inclusiv pe pajiştile montane, ne alungă turiştii din ţară. Autorităţile nu au reuşit să pună la punct un program coerent de strângere a gunoaielor din ţară.

Observarea păsărilor sau a animalelor sălbatice în mediul lor natural de viaţă, vizitarea peşterilor, plimbările cu bicicleta sau cu căruţa sunt numai câteva dintre activităţile promovate prin ecoturism.

Cei care practică acest tip de turism vizitează ariile naturale pentru a învăţa sau a participa la activităţi care nu au efecte negative asupra mediului şi sunt încântaţi de ideea ca banii lor să fie cheltuiţi în satele din România stimulând economia locală.

Zone precum Retezat – Haţeg, Apuseni sau Delta Dunării plasează România pe un loc fruntaş în Europa în ceea ce priveşte potenţialul ecoturistic, potrivit lui Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România (AER). El spune că în ţara noastră acest tip de turism este practicat, dar nici pe departe la adevărata sa capacitate.

Articolul aici.

Toader Paleologu: Cultura si mediul merg mana in mana

Mediul si cultura merg mana in mana, a spus noul ministru al Culturii, Toader Paleologu, in deschiderea oficiala a primului festival de filme verzi din Romania, Green Planet Blues. Ministrul a mai adaugat ca nu are masina personala si foloseste bicicleta pe cat de des posibil, desi este o alegere dificila intr-un trafic ca cel din capitala. De altfel, Toader Paleologu s-a deplasat pana la Sinaia cu trenul.

Potrivit ministrului Culturii, cultura si mediul reprezinta mosteniri ale umanitatii care trebuie protejate impreuna, pentru ca sunt strans legate una de alta.

Articolul aici.
...........................

Theodor Paleologu: Locuiesc in cel mai murdar oras din Romania
Noul ministru al Culturii si Cultelor, Theodor Paleologu, a deschis prima editie a Green Planet Blues cu un speech pe cat de elegant pe atat de serios si amuzant, rostit in engleza. L-a citat pe Woody Allen, dar ne-a spus si ca n-are de gand sa-si ia vreodata masina. Are o bicicleta cumparata din Copenhaga, insa nu indrazneste sa iasa cu ea in oras decat sambata si duminica.
“Eu nu locuiesc in Sinaia, ci intr-unul dintre cele mai murdare orase din Romania si unul dintre cele mai murdare din Europa”, a spus Theodor Paleologu, adaugand ca din punctul sau de vedere, protectia mediului merge mana in mana cu protectia patrimoniului.

Exista situri arheologice in primejdie si din punctul de vedere al mediului, a spus ministrul, care a sugerat organizatorilor evenimentului de la Sinaia sa introduca in programul anilor urmatori si filme despre protectia patrimoniului.

A incheiat insa citand o gluma dintr-un film al lui Woody Allen. “Suntem la o intersectie. In stanga distrugerea, in dreapta disperarea. Sper ca o sa alegem bine.”

Articolul aici.

luni, 19 ianuarie 2009

Cum au fost salvate de glontul pustii animalele din Parcurile Nationale ale Romaniei

Buturuga mica rastoarna carul mare:

Florin Stoican este presedintele Organizatiei neguvernamentale "Kogayon" din Ramnicu Valcea, viitor doctor in geologie si actual responsabil de educatie ecologica si turism in cadrul administratiei Parcului National Buila-Vanturarita. A fost, de asemenea, varful de lance al luptei impotriva legii care daduse liber vanatorii in Parcurile Nationale, o batalie lunga si grea, a carei istorie l-am rugat sa ne-o spuna pentru luare aminte: fauna Romaniei e ravnita de guri hamesite, care vor sa transforme bogatiile naturale ale tarii in bani.

Tot articolul aici.