vineri, 13 martie 2009

Commission launches an official guide to the sustainable hunting of wild birds

On Monday the European Commission will officially launch a guide on the hunting of wild birds to ensure the activity is carried out in accordance with EU nature legislation. It aims to clarify the hunting requirements of the EU's oldest nature law, the Wild Birds Directive, which celebrates its 30th anniversary on the 2nd of April 2009. This is one of the key tools in helping achieve the EU's objective of halting biodiversity loss. The guide on sustainable hunting be launched at an official ceremony in Paris by the French Environment Minister Jean-Louis Borloo and the Director General of the Commission's Directorate General for Environment, Karl Falkenberg.

Sursa.

miercuri, 11 martie 2009

Criza a inghetat dezvoltarea parcurilor eoliene

» Directia de Urbanism a Consiliului Judetean a eliberat 200 certificate de urbanism
pentru astfel de investitii.
» Primarii spun insa ca, in ultimele luni, oamenii de afaceri au inghetat demersurile
pentru realizarea acestor investitii.

Inca un parc eolian a fost auto-rizat pentru constructie in judetul Tulcea. Mirela Dida, arhitectul-sef al judetului Tulcea, a declarat ca "dupa parcurgerea procedurilor legale privind realizarea investitiilor in extravilanul localitatilor, s-a emis autorizatie de construire pentru realizarea unor turbine eoliene in zona Casimcea. Nu este vorba, deocamdata, de un parc eolian, ci de amplasare a catorva turbine pentru producerea energiei electrice cu ajutorul vantului". Este cel de-al cincilea parc eolian autorizat de specialisti in nordul Dobrogei. Primele turbine eoliene in acest judet au fost amplasate, in urma cu trei ani, la Baia, de catre o firma din Satu Mare. A urmat o firma din Ploiesti, care a amplasat instalatii de producere a curentului electric prin folosirea fortei vantului la Topolog.

Sursa.

Arii naturale protejate din judeţul Bihor şi oportunităţi de accesare a fondurilor structurale în beneficiul acestora

La începutul lunii februarie, judeţul nostru a fost gazda seminarului de instruire a potenţialilor beneficiari ai Axei Prioritare 4 - POS Mediu care vizează Protecţia Naturii, eligibili pentru finanţarea proiectelor de Implementarea sistemelor de management pentru protecţia naturii (finanţată din FEDR). Seminarul a fost organizat de Organismul Intermediar POS Mediu de la Cluj Napoca ca urmare a lansării celei de a II-a sesiuni de depunere a proiectelor cu dată limită până la 30 aprilie 2009.

În judeţul Bihor există un număr de 64 de arii naturale protejate, fiind al doilea judeţ din ţară din această perspectivă. Din totalul ariilor naturale protejate 26 sunt incluse în Parcul Natural Apuseni, 20 sunt atribuite în custodie altor instituţii sau ONG-uri şi 18 aşteaptă custozi. Majoritatea acestor arii protejate sunt incluse în situri Natura 2000 astfel că, dintre cele 30 de situri de pe teritoriul judeţului, 20 au în componenţa lor arii naturale protejate la nivel naţional.

Sursa.

POS Mediu, Axa prioritara 4, Sector protectia naturii, Corrigendum 2

CORRIGENDUM nr.2

la Ghidul Solicitantului pentru cea de-a doua sesiune de proiecte lansată în cadrul Axei Prioritare 4

Sursa.

Senatul a decis interzicerea accesului cu ATV-uri în ariile naturale protejate

Plenul Senatului a legiferat, miercuri, interzicerea accesului cu motociclete, ATV-uri sau sănii cu motor în ariile naturale protejate, în afara drumurilor publice sau forestiere, precum şi hrănirea animalelor sălbatice din aceste arii de către persoanele fizice sau juridice.

Conform unui amendament acceptat de plenul Senatului la proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 154/2008, este interzis accesul cu motociclete, ATV-uri sau sănii cu motor în ariile naturalsenate protejate, în afara drumurilor publice sau forestiere, neevacuarea deşeurilor menajere generate de către persoanele fizice sau juridice din axctivităţi proprii din ariile naturale protejate, precum şi hrănirea animalelor sălbatice din aceste arii de către persoanele fizice sau juridice.

În favoarea acestei prevederi au votat 105 senatori, în timp ce unul s-a abţinut.

De asemenea, senatorii au mai aprobat noi reglementări în domeniul vânătorii, eliminând unele condiţionări din actele normative guvernamentale iniţiale.

Sursa.

luni, 9 martie 2009

Stinge lumina pe 28 martie!

Romanii sunt invitati pe 28 martie sa se alatura campaniei Earth Hour, organizata de WWF la nivel global, stingand lumina in intervalul 20.30 - 21.30. Scopul campaniei este de a dovedi ca oamenii pot actiona impotriva schimbarilor climatice. Rezultatele campaniei vor fi comunicate liderilor politici care vor fi prezenti la Conferinta Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice din Copenhaga.

“Pe site-ul oficial al campaniei s-au inscris 931 de orase. Din Romania s-au inscris Bucuresti, Brasov, Cluj Napoca, Tulcea, Botosani, Timisoara si Iasi. Stingerea becurilor reprezinta un moment de reflectie, un gest atat de mic ne poate micsora foarte mult impactul asupra naturii", a declarat Luminita Tanasie, manager program WWF.

Sursa
.

duminică, 8 martie 2009

Pescarii ameninta cu proteste fata de interzicerea pescuitului industrial

Presedintele asociatiei de pescari Razim-Sinoe din localitatea tulceana Jurilovca, Nazar Simion, sustine ca pescarii vor bloca Bucurestiul cu navoadele, daca se va interzice pescuitul industrial in Delta.

"S-au gandit ce pun in loc? Interzicerea pescuitului industrial in Delta este o masura foarte buna pentru braconieri. Ce se va intampla cu cele 16.000 de suflete din Delta? Este o masura inadmisibila si cu siguranta vor fi proteste. Vom bloca Bucurestiul cu navoadele noastre!", a afirmat presedintele Nazar Simion.

Sursa.

Nicolae Nemirschi: Povestea cu pescuitul industrial in Delta Dunarii se va termina

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat vineri la Constanta, ca in doua-trei saptamani va fi emisa o ordonanta de guvern prin care va fi interzis pescuitul industrial in Delta Dunarii, anunta Agerpres.

Dupa ce, initial, a spus ca a 'si castigat o batalie' referitor la Delta Dunarii, fara sa vrea sa dea amanunte, Nicolae Nemirschi a adaugat ca are 'o confirmare destul de clara ca povestea cu pescuitul industrial in Delta Dunarii se va termina'.

Sursa.