vineri, 29 mai 2009

Lobbyists – the fifth power in the EU

Sofia. Transparency of political institutions is a prerequisite for legitimacy. It should be easy to scrutinize how decisions are made, what are the influences behind them and finally how resources, i.e. taxpayer’s money, are allocated. Therefore rules for lobbying are ultimately a question of legitimacy.
At the moment it is estimated that there are about 15000 lobbyists and 2500 lobby organisations in Brussels. Counting permanent visitors’ badges and “express”-badges there are approximately 5000 lobbyists operating in the European Parliament.
Lobbyists are the fifth power in the EU and one can easily guess what the reason for the siege of European institutions is - the EU dictates 80% of the legislation of its member states, in fields where numerous interests are involved – agriculture, international trade, telecommunication, food safety, transport etc, The Dnevnik comments.
............

Bulgarian ecology organizations that brought illegal constructions over sites included in the Natura 2000 Sites for Nature Conservation list are among the examples of successful citizen lobbying.
If the Lisbon Treaty comes into force, the range of the European Parliament’s authority over the EU legislature will be broadened.


Sursa.

EU to draft "wilderness" protection strategy - experts in Prague

Prague - The European Union will prepare a joint strategy of protection of the remnants of original nature on its territory, 240 experts agreed at their conference held under the Czech EU presidency in Prague on Wednesday and today.

Sursa.

Will protected areas remain effective in the face of climate change?

Climate change will cause shifts in the distribution of species, - thus it has to be concerned, which impact this may cause on the effectiveness of protected areas. A new study examines this question by the example of the movement of sub-Saharan birds and developes suggestions for regionally focused management approaches.

Sursa.

Cosmote desfigureaza Magura Odobestiului (SPA)

Operatorul national de telefonie mobila isi ridica un turn GSM de peste 40 de metri in rezervatia naturala inclusa in reteaua europeana „Natura 2000”, fara sa se cunoasca impactul asupra mediului u in acelasi loc, Consiliul Judetean promitea ca va inalta o cruce similara celei de pe Caraiman u Garda de Mediu s-a autosesizat si a sistat temporar lucrarile in rezervatie u in zona s-au defrisat copaci pentru drumul de acces al utilajelor, iar pe gurguiul de pe Magura s-a sapat o groapa uriasa u cazul a intrat in atentia ONG-urilor de mediu care vor sa faca plingere la Bruxelles

Sursa.

joi, 28 mai 2009

Studiu naţional despre organizaţiile de mediu din România.

Centrul Educaţional Soros a lansat azi studiului Organizaţiile de mediu din România. Raport de evaluare naţională. Lucrarea, finanţată de Coca-Cola HBC, a fost elaborată pe baza unui chestionar online completat de aproape 70 de organizaţii de mediu din ţară şi cuprinde, printre altele, evaluarea legislaţiei de mediu şi a eficienţei comunicării şi relaţionării cu restul actorilor de pe piaţă (administraţia publică locală şi centrală, mass media, companii), un top al proiectelor şi al domeniilor de activitate, date despre istoria şi activitatea organizaţiilor, informaţii despre starea financiară, infrastructura şi resursele umane ale acestora.

Raportul aici.

Sursa.

luni, 25 mai 2009

Biodiversitatea Europei, din ce in ce mai putina si mai sensibila

Europenii nu vor reusi sa isi atinga tinta de limitare a diminuarii biodiversitatii
pe care si-au propus-o pentru 2010, arata un studiu al Agentiei Europene de
Mediu, publicat cu ocazia Zilei Internationale a Biodiversitatii (22 mai).
Studiul arata ca biodiversitatea europeana se afla in continuare sub presiune si
ca masurile luate pana acum, desi implementate cu succes in anumite zone,
nu sunt suficiente pentru a limita disparitia speciilor de plante si animale.
VEZI STUDIU

Impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii abia incepe sa fie
resimtit, insa implicatiile majore ale acestui fenomen nu au fost inca
recunoscute pe deplin, sustin realizatorii studiului. Multe ecosisteme sunt
degradate, ceea ce le reduce capacitatea de a raspunde la viitoarele socuri, cum
ar fi incalzirea globala.

Sursa.

ONG-urile de mediu din Romania se plang de indiferenta autoritatilor si lipsa de fonduri

In contextul in care numai jumatate dintre organizatiile de mediu din Romania au supravietuit, un studiu al Centrului Organizational Soros atrage atentia asupra problemelor de comunicare cu care se confrunta ONG-urile in relatia cu institutiile statului, companiile si media, precum si despre dificultatile pe care le intampina din cauza lipsei de fonduri.

Rigiditate din partea statului si indiferenta din partea mass-media

Raportul “Organizatiile de mediu din Romania” releva faptul ca 40% dintre organizatiile de mediu sustin ca reprezentantii companiilor nu empatizeaza cu actiunile pe care ei le initiaza si 32% considera ca acestia apeleaza la organizatie numai din interes propriu, pentru a le manipula.

Sursa.

Şopîrlele din Ceahlau - în pericol

O nouă agresiune împotriva faunei din masivul Ceahlău a atras atenţia preşedintelui organizaţiei “Acţiunea Civică Directă”. Cristian Grecu va sesiza, luni, Ministerul Mediului şi Garda Naţională de Mediu în legătură cu pericolul în care se află tritonii de pe valea Pîrului Martin. De puţin timp, în zonă au apărut nişte utilaje care distrug bălţile în care amfibienii şi-au depus ouăle. Teoretic, toate speciile de amfibieni şi reptile sînt protejate prin lege în România. Practic, una din zonele în care vieţuiau sute sau poate chiar mii de tritoni, este acum un adevărat “şantier”, plin de şanţuri şi urme de şenile. Chiar dacă organizaţiile de mediu consideră că este de-a dreptul scandalos ceea ce se petrece într-un parc naţional, pînă acum nu s-a făcut un control riguros din partea celor datori să vegheze la protejarea rezervaţiilor şi, implicit, a faunei. “România a încetat să fie un stat de drept”, a declarat Cristian Grecu. “Nu se mai respectă nimic, cu atît mai puţin legea şi totul se întîmplă după bunul plac al oamenilor locului. Atît timp cît instituţiile care au atribuţii de control nu-şi fac treaba, pot spune liniştit că nu mai trăim într-un stat de drept

Sursa.

Interviu cu Silviu Megan-Green Report Online: Strategia de conservare a Romaniei este invechita

Romania este in plin proces de updatare a strategiei nationale de conservare a biodiversitatii. Silviu Megan, Directorul Directiei Conservarea Naturii, Biodiversitate si Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului, spune ca actuala forma a strategiei este depasita, are lipsuri si nici nu este foarte coerenta. Potrivit strategiei actuale, in Romania exista in prezent 3.700 de specii de plante si 33.802 de specii de animale. Aceste cifre includ un mare numar de specii endemice, atat de plante (228), cat si de animale (1000). In ce priveste speciile periclitate, cartea rosie a vertebratelor dateaza din 2005, iar cea a plantelor nu a fost publicata din lista de fonduri, anunta Ministerul Mediului. Despre prioritati, riscuri si stratgie intr-un interviu realizat de Roxana Bucata, de Ziua Internationala a Biodiversitatii.

Sursa.