joi, 6 august 2009

Mai multe arii protejate au ramas fara custozi

Din cauza amanarii repetate a punerii in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) mai multe zone protejate si-au pierdut custozii si nu mai sunt gestionate asa cum prevede legislatia, avertizeaza Coalitia ONG Natura2000.

Sursa.

ROMANIA AR PUTEA FI SANCTIONATA PENTRU LEGISLATIA PRIVIND ARIILE PROTEJATE

Coalitia ONG Natura 2000 Romania a atras atentia ca amanarea punerii in functiune a Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) a dus la gestionarea necorespunzatoare a multor situri protejate, iar faptul ca Romania nu si-a indeplinit obligatiile ar putea atrage sanctiuni de la UE.

Sursa.c

Natura2000 protestează pentru a atrage atenţia asupra ariilor protejate

Cele 51 de organizaţii ale Coaliţiei ONG Natura2000 România consideră "inacceptabil faptul că nu se acordă nici o atenţie capitalului natural al ţării" şi atrage atenţia autorităţilor naţionale şi europene, dar şi presei, asupra acestei situaţii printr-o scrisoare deschisă.

Sursa.

Natura 2000: Multe situri protejate sunt gestionate necorespunzător, România ar putea fi sancţionată

Coaliţia ONG Natura 2000 România a atras atenţia luni că amânarea punerii în funcţiune a Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) a dus la gestionarea necorespunzătoare a multor situri protejate, iar faptul că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile ar putea atrage sancţiuni de la UE.

Sursa.

miercuri, 5 august 2009

Interesele de partid sufocă Delta Dunării

La şase luni de la prealuarea mandatului de guvernator al Deltei Dunării, pe­de­listul Grigore Baboianu nu se poate lăuda cu nimic notabil pentru Rezer­va­ţia Biosferei. Dacă pentru amenajarea plajei virgine de la Sulina - cerută de Ele­na Udrea - s-a găsit sprijin politic, pentru reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării (acţiune vitală pentru îmbu­nă­tăţirea stării Rezervaţiei), încă se aş­teaptă ca toţi factorii politici să se pună de acord. Întârzie şi investigaţiile pentru mânărirea de către Baboianu a unei licitaţii de 3 milioane de euro, în 2007.

Sursa.

marți, 4 august 2009

Micii custozi ai munţilor Rodnei şi-au intrat în rol

n perioada 24-28 iulie, Asociaţia "Eco Rodna", organizaţie neguvernamentală din bazinul Văii Someşului ce militează pentru protecţia mediului în mod participativ, a desfăşurat o primă tabără de educaţie ecologică pe Valea Anieşului. Acţiunea, încadrată proiectului intitulat "Micii custozi ai munţilor Rodnei" şi finanţată din fonduri europene prin intermediul Programului "Tineret în Acţiune" (proiect derulat şi pe parcursul anului viitor), a reunit elevi care activează la cluburile Eco din judeţul Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, în vederea instruirii în tehnici de monitorizare a biodiversităţii montane. "Obiectivele proiectului se conturează în jurul temei de implicare a tinerilor în conservarea unor elemente de biodiversitate, specii şi habitate cheie, cu valoare ridicată de conservare, în areale declarate rezervaţii naturale cum ar fi: rezervaţia speologică Peştera Cobăşel, rezervaţiile ştiinţifice Bila-Lala şi Pietrosu Mare, Izvoarele Mihăiesei, Poiana cu narcise din Saca şi Tăul lui Alac, precum şi în promovarea unei conduite ecologice adecvate şi pertinente prin schimbul de experienţă în cadrul acestor tabere ecologice organizate în Parcul Naţional Munţii Rodnei", a declarat biologul Claudiu Iuşan - preşedintele "Eco Rodna", cel care, alături de profesorul Ştefan Buia - şeful formaţiuii de Salvamont din Năsăud, coordonează aceste tabere de educaţie ecologică. Notabil este faptul că proiectul "Micii custozi ai munţilor Rodnei" se desfăşoară în strânsă colaborare cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei, activităţile de teren fiind supravegheate de către rangerii acestei instituţii.

Sursa.

Scandalul Nemirschi, urmarit de Comisia Europeana

Directia Generala Dezvoltare Regionala a Comisiei Europene a declarat pentru "Romania libera" ca urmareste indeaproape chestiunea acordarii fara licitatie de catre Ministerul Mediului a contractului de publicitate de 500.000 de euro pentru Programul european de Mediu.
............
Textual, Comisia spune ca, dupa ce va primi cererea partii romane de a deconta cheltuielile de publicitate, va analiza daca acordarea contractului a respectat regulile de achizitie europene si va hotari, dupa caz, daca va plati sau nu cei 500.000 de euro.

Sursa

Nemirschi îmbogăţeşte SUA din sărăcia Românie

În nimicnicia lui măzăriană, ministrul Nemirschi de la Mediu şi-a ascuns casa de vacanţă. Un mizilic, pînă la urmă, de maxim o sută de mii de euro. Mai nasol, însă, e că tupeistul dobrogean crescut la Primăria şulfei modist-naziste ascunde un proiect prin care Românica e de acord să plătească zeci de milioane de euro către SUA. Adică, da, către Statele Unite ale Americii. Mai exact, către Lockheed Martin, companie care ar urma să doteze statul nostru cu niscaiva echipamente de prevăzut ploi şi preîntîmpinat inundaţii.

Ei, şi, de ce sîntem fiii ploii la faza asta? Pentru că, în loc să le plătim americanilor zecile de milioane de euro (plus dobînda aferentă, că banii se plătesc dintr-un credit pe care ni-l dau tot americanii), am putea să facem acelaşi proiect pe banii moca ai UE.

Sursa.