miercuri, 15 aprilie 2009

Carti de specialitate in limba engleza

Libraria OKIAN: peste un milion de carti in limba engleza.

Carti despre conservare aici.

marți, 14 aprilie 2009

Constanţa: Eticheta Cousteau pentru Delta Dunării

Văduva lui Jacques Cousteau a fost numită ambasador al Deltei Dunării și s-a angajat să promoveze Delta Dunării la nivel internaţional.

Francine Cousteau, văduva celebrului cercetător francez Yves Cousteau, a fost invitat de onoare al seminarulului „Conservarea Deltei Dunării prin intermediul politicii regionale şi de protecţie a mediului a Uniunii Europene“, organizat ieri la Tulcea de Grupul de lucru socialist comun Regi-Envi. În calitate de preşedinte al fundaţiei Cousteau, Francine Cousteau a primit diploma de ambasador al Deltei Dunării pe lângă ţările riverane fluviului.

.........
Pentru punerea în practică a etichetei Cousteau în Delta Dunării, în cazul de faţă, şansele sunt sporite de programul Natura 2000 şi Directiva Apă a Uniunii Europene, beneficiile directe fiind dezvoltarea capacităţii de purificare a apei, lucru foarte important având în vedere spaţiul Mării Negre.

Sursa.

Defrisari de arbori protejati intr-o arie ecologica

Organizatiile neguvernamentale specializate in protectia mediului au descoperit grave ilegalitati in rezervatia naturala Carasan – Teke situata pe Culmea Trestenic din apropierea localitatii tulcene cu acelasi nume.
......
Rezervatia naturala Carasan – Teke a fost inclusa de autoritatile romane si de Comisia Uniunii Europene, conform unei directive din decembrie 2008, in reteaua europeana a siturilor ecologice Natura 2000 sub numele “situl de importanta comnunitara Podisul Nord-Dobrogean”. Conform procedurilor europene si a legislatiei de mediu din tara noastra, pe teritoriul siturilor Natura 2000 nu sunt permise decat activitati economice traditionale ale localnicilor, cum ar fi pasunatul animalelor si recoltarea unor plante medicinale sau a fructelor de padure sub stricta supraveghere a gestionarului sau custodelui ariei protejate.

Sursa.

Reşiţa: Turism „călcat” de ATV

Peisajele care atrag turişti sunt invadate abuziv de pasionaţii de off-road. Iubitorii de sport extrem care se abat de la traseele stabilite ignoră faptul că distrug atracţiile turistice.

Rezervaţia naturală Sit Natura 2000, de pe Muntele Mic, a fost invadată de practicanţii de sporturi extreme care s-au plictisit de traseele aprobate pentru practicarea acestui sport, dar şi de cei care vor să-şi facă de cap în natură fără să ţină cont de posibile urmări negative. Multe atracţii turistice din zona montană a Banatului au de suferit din cauza acestor persoane care intră abuziv pe păşuni sau rezervaţii naturale, pe care le distrug. „Se ştie că această zonă a fost declarată Sit Natura 2000, zonă protejată şi de interes european, datorită diversităţii plantelor şi a multitudinii de habitate de animale, unele chiar foarte rare”, a spus Cornel Galescu, renumitul alpinist bănăţean.

Sursa.

Protectia mediului si promovarea ecoturismului in Sitului Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos"

Doua proiecte importante ce au drept scop asigurea starii de conservare favorabila a Sitului Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos" si implicit a speciilor si habitatelor de interes comunitar ale acestuia au fost demarate de catre Organizatia GeoEcologica ACCENT.

Primul proiect include o campanie de informare si constientizare a publicului privind valorile naturale si rolul Sitului Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos" si beneficiile care se pot obtine de catre comunitatile aflate pe teritoriul sau in vecinatatea sitului, prcum si un pachet de informare privind valorile naturale si rolul Sitului Natura 2000, cuprinzand descrieri si imagini ale speciilor si habitatelor valoroase, pentru care se va explica rolul si importanta protejarii lor.

Sursa.

Programul Natura 2000 amendat in Valea Teilor

Primaria comunei tulcene Valea Teilor continua sa solicite autoritatilor centrale modificarea deciziei prin care 99% din suprafata unitatii administrativ-teritoriale este inclusa in programul Natura 2000, informeaza Agerpres.

Deputatul liberal Octavian Popa a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca solicitarea primariei a fost aprobata zilele trecute in cadrul Comisiei de cercetare a abuzurilor din Parlament, cererea urmand sa fie inaintata Ministerului Mediului.

"Am fost neplacut surprins sa constat ca reprezentantii Ministerului Mediului nici macar nu stiau unde se afla comuna Valea Teilor, ei sustinand ca ar fi in Delta Dunarii. Ma bucur ca am reusit ca membrii comisiei sa voteze o recomandare catre acest minister pentru a scoate o suprafata de teren din situl Natura 2000 pe care comuna sa o foloseasca in interesul populatiei si al primariei", a afirmat deputatul PNL.

El a mai spus ca "nu exista niciun studiu stiintific care sa justifice includerea a 99% din suprafata comunei Valea Teilor in programul Natura 2000" si ca administratia comunei a solicitat ca doar 6% din suprafata sa fie inclusa in acest program.

"Includerea a 99% din suprafata comunei Valea Teilor in programul Natura 2000 presupune pentru orice proiect studii de impact si acorduri de mediu suplimentare, ceea ce inseamna cheltuieli mai mari. In plus, potentialul economic al comunei care consta in piatra nu poate fi valorificat", a precizat parlamentarul tulcean Octavian Popa.

Programul Natura 2000 a creat nenumarate discutii la nivelul judetului Tulcea, autoritatile comunale sustinand ca in ariile incluse in acest program nu se pot desfasura activitati economice care pot atrage venituri la bugetele locale.

Sursa.