luni, 3 noiembrie 2008

WWF DCPO si Kronospan

SCRISOARE RASPUNS WWF DCPO

Către: Dl. Mircea Matei, Sebes Fără Poluare
mircea.matei@sebesfarapoluare.ro
Dl.Dan Mercea, ICDER-Centrul Independent pentru Dezvoltarea surselor de Mediu
office@centruldemediu.ro; dan.mercea@centruldemediu.ro
Răspuns la scrisoarea dumneavoastră din 28 Octombrie 2008
29 octombrie 2008

Stimate Domnule Matei, Stimate Domnule Mercea,

Vă multumesc pentru scrisoarea dumneavoastră din 28 octombrie 2008 si vă multumesc, de asemenea, pentru preocuparea pe care o manifestati fată de activitătile companiei Kronospan în Sebes si de colaborarea acesteia cu organizatia WWF.
Activitătile pe care Programul WWF Dunăre-Carpati le derulează în România se concentrează pe păduri, arii protejate, incluzând siturile Natura 2000 si Bazinul Dunării.Obiectivul principal al programului forestier îl constituie sprijinirea Managementului Forestier Responsabil, prin promovarea bunelor practici forestiere în rândul proprietarilor si al administratorilor de păduri a si prin influentarea practicilor de exploatare a pădurilor si a modului de achizitie a lemnului de către companiile care exploatează si achizitionează lemn.
Ca urmare a activitătii noastre, 1 milion de hectare de păduri de stat au fost certificate si mai mult de 2 milioane urmează să fie certificate pe viitor cu standardul de certificare forestieră FSC (Forest Stewardship Certification). Am sprijinit, de asemenea, certificarea primelor păduri private din România.
Suntem convinsi că certificarea forestieră contribuie la îmbunătătiri semnificative în managementul forestier, mai ales prin introducerea obligatiilor de conservare a
biodiversitătii si prin încurajarea unui management al pădurilor care să permită mentinerea functiilor de protectie (furnizarea de servicii de mediu) ale pădurilor.

Pentru ca sistemul de certificare forestieră să actioneze ca un proces bazat pe mecanisme de piată, este foarte important să beneficieze de implicarea companiilor care exploatează si prelucrează lemn. Aceste companii ar trebui să primească Certificarea pe Lantul de Custodie, un standard care încurajează companiile să cumpere lemn certificat FSC. Acesta este motivul pentru care WWF colaborează nu numai cu managerii forestieri, ci si cu companiile de prelucrare a lemnului.
Kronospan, cu mai mult de 1 milion de metri cub de lemn prelucrati anual, este unul din actorii principali de pe piata de prelucrare a lemnului din România. De aceea WWF
Programul Dunăre-Carpati a încercat, în trecut, să colaboreze cu această companie.
Kronospan este certificată cu standardul FSC (detine Certificat pe Lantul de Custodie), si s-a implicat în actiuni initiate de noi pentru lărgirea zonelor de păduri certificate FSC în România.

WWF Programul-Dunăre Carpati România a primit anual, timp de trei ani, suma de 40.000
de euro pe an de la WWF Austria, care includea contributii din partea Kronospan, pentru a sprijini managementului forestier durabil din regiunea noastră. Trebuie retinut faptul că această sumă nu a venit în întregime din partea Kronospan, întrucât WWF Austria are propriile surse de finantare si au hotarât să sprijine, prin aceste surse, munca noastră,deoarece recunosc importanta si valoarea pădurilor Romaniei pentru Europa.


Totusi, pentru că WWF Programul Dunăre-Carpati România nu a fost pe deplin multumită
de contributia companiei la promovarea managementului forestier responsabil din zonele din care îsi colectează lemnul, în 2007 am solicitat o atitudine pro-activă si măsuri eficiente de sprijin pentru mentinerea si protejare valorilor pădurilor din România. Kronospan a arătat bunăvointă în a analiza aceste zone si în a îmbunătăti situatia lor.


Finantarea WWF de către Kronospan a luat sfârsit în iunie 2008 si nu a fost reluată. Am decis să nu mai acceptăm sprijin financiar si să nu ne implicăm în nici un fel de colaborare cu Kronospan, până nu va exista un plan de îmbunătătire a practicilor companiei, pentru a-i putea implica astfel în mod activ în procesul complex de promovare si implementare a
managementului forestier responsabil.

Discutiile continuă si ne-am bucura să stim si de la altii care sunt problemele legate de această companie si să avem implicare si din alte părti. Vă invităm să lucrăm împreună pentru a convinge Kronospan să accepte cerintele noastre privind o atitudine responsabilă fată de mediu.

În încheiere, permiteti-mi să–mi exprim dezamăgirea fată de decizia de a face publică
scrisoarea dumneavoastră înainte de a fi verificat toate informatiile. Am încrederea că în viitor ne veti contacta direct pentru a verifica informatiile si pentru a vă prezenta preocuparea, si abia după aceea, pe baza unor informatii corecte si în cazul unei diferente de opinie, să faceti apel la publicul larg, asa cum aveti, desigur, dreptul.
Propun să ne continuăm dezbaterea - fie si în public - dacă este necesar, bazându-ne pe fapte si probleme reale. În acest caz, consider că între noi nu există nici o neîntelegere,prin urmare nu este necesar să se apeleze la rezolvare sub presiunea publică.

Cu sinceritate,
Michael Baltzer,
Director WWF Programul Dunăre-Carpati

Pentru scrisoarea initiala vizitati arhiva listei mediu.ngo.ro

Dezbatere publica pe tema modificarii legii mediului

Pentru cei care sunt la bucuresti pe data de 6 noiembrie, la orele
12:30
va fi o dezbatere publica pe tema modificarii legii mediului.
Adresa: B-dul Libertatii nr. 12, sector 5, Bucuresti, în sala de sedinta
situata la etajul 6 (acces cu lifturile de la intrarea B)
detalii