vineri, 25 ianuarie 2008

90% of Europeans believe biodiversity loss is a problem

An overwhelming majority of Europeans believe that the loss of biological
diversity is a serious problem, according to a Eurobarometer survey on
attitudes to biodiversity. The survey highlights the concerns of Europeans
regarding the decline and extinction of animal and plant species, natural
habitats and ecosystems. Concern is greatest in Greece, Portugal and
Romania. The survey also reveals that Europeans are more worried about
biodiversity loss globally than in their own country.

More info:
http://blogs.ec.europa.eu/dimas/strong-opinions-on-nature/

Eurobarometer Report can be downloaded from Commissioner Dimas's home page:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/dimas/index_en.htm

European Commission nature and biodiversity website

http://ec.europa.eu/environment/nature/index_en.htm

miercuri, 23 ianuarie 2008

Strategia de dezvoltare durabila

"Romania isi propune sa ajunga, in 2020, la nivelul mediu de dezvoltare inregistrat in 2007 de statele din vestul Europei, urmand ca in 2030 sa fie recuperat intregul decalaj ce o desparte de celelalte tari din UE."

Green-Report

luni, 21 ianuarie 2008

Comunicat de presa al Mitropoliei

Casa Panaghia de pe Ceahlau denota grija Bisericii pentru protejarea mediului natural

Bucuresti, 18 ianuarie 2008, ora 14:15

Mitropolia Moldovei si Bucovinei, in cooperare cu Ministerul Apararii Nationale, a ridicat pe Muntele Ceahlau o manastire cu hramurile ''Sfantul Voievod Stefan cel Mare'' si ,,Schimbarea la Fata'', construind o biserica cu clopotnita care au fost sfintite in anul 1993. De la aceasta data si pana in prezent, lacasul de cult functioneaza dupa toate randuielile bisericesti monahale, fiind un loc de rugaciune pentru credinciosi si un punct de atractie pentru multi pelerini si turisti din tara si din strainatate.

Tot comunicatul aici

duminică, 20 ianuarie 2008

Ministrul Mediului îi cere socoteală Patriarhului despre construcţia ilegală din Parcul Naţional Ceahlău

Ridicarea Casei de pelerini Panaghia, chiar în aria protejată a Parcului Naţional Ceahlău, naşte noi dispute. Attila Korodi, susţine că edificiul monahal a fost ridicat fără respectarea legii de mediu. Potrivit legii, în aria protejată nu se pot face nici un fel de investiţii. Potrivit Mediafax, ministrul i-a scris Patriarhului Daniel, pentru a-l invita o discuţie pe această temă. Attila Korodi pomeneşte în scrisoare că este îngrijorat fiindcă s-a permis ca o construcţie de asemenea dimensiuni să fie ridicată chiar în aria strict protejată a Parcului. El se teme că nu cumva această ispravă să se transforme într-un "un precedent periculos" pentru mediu. Ministrul mai vorbeşte şi despre verificări din partea Uniunii Europene, urmate de posibile sancţiuni.

Scandalul a izbucnit în 2004, după ce mai multe ONG-uri au semnalat că două elicoptere militare închiriate de la Baza Militară de Aviaţie 95 din Bacău au transportat pe munte peste zece tone de materiale. Acestea serveau modernizării chiliilor de la Schitul Toaca, din Masivul Ceahlău. Au existat numeroase proteste ale Consiliului Ştiinţific al Parcului şi a Asociaţiei Salvamont şi de Protecţie a Biodiversităţii, precum şi o sumedenie de articole în presă, însă lucrările au continuat. După ridicarea Casei de pelerini de către Mitropolia Moldovei, scandalul a ajuns în atenţia UNESCO. Zona în care s-a construit este considerată unicat în Europa, aceasta urmând să fie protejată şi prin Directiva Habitate şi Directiva Păsări.


Articol Gandul aici.