sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Papa Benedict, in timpul primei slujbe tinute in 2010: Trebuie sa respectam mai mult mediul inconjurator

Prima slujba religioasa sustinuta in 2010 de Papa Benedict al XVI-lea a fost insotita si de un apel la protejarea mediului inconjurator: "Exista o legatura stransa intre respectul oamenilor si ocrotirea a ceea ce a creat Dumnezeu. Daca omul se injoseste, el degradeaza si mediul inconjurator", a afirmat Suveranul pontif, potrivit AFP.

"Noi toti suntem responsabili pentru protejarea mediului inconjurator", a adaugat Papa Benedict, lansand astfel un apel pentru ca fiecare familie si fiecare administratie locala sa isi schimbe mentalitatea in aceasta privinta.

"Trebuie sa investim in educatie, in asa fel incat sa nu transmitem doar notiuni tehnico-stiintifice, ci si o responsabilitatea ecologica mai puternica, bazata pe respectul omului", a mai spus Suveranul Pontif. "Daca vrem sa pastram pacea in lume, trebuie sa protejam ceea ce a fost creat de Dumnezeu", a adaugat seful Bisericii Catolice.

Sursa.

Dispar cucii din Marea Britanie

Inconfundabilul cantec al cucului nu se mai aude in Marea Britanie, avertizeaza cercetatorii. Potrivit expertilor britanici de la Societatea Regala pentru Protectia Pasarilor (RSPB), cucul este in pericol de disparitie, anunta Telegraph.

Conform RSPB, in ultimii 15 ani, numarul acestor pasari a scazut cu 37%, la aproximativ 20.000 de exemplare, iar in luna mai cucul a intrat pe lista rosie a animalelor amenintate cu disparitia.

Cauza acestui declin drastic este degradarea habitatului pasarii atat in Regaul Unit, cat si in Africa Subsahariana unde sursele de apa si hrana sunt tot mai modeste. In plus, si disparitia altor specii pun in dificultate cucii in gasirea de cuiburi in care sa isi depuna ouale.

Numarul speciilor de pasari considerate cele mai amenintate cu disparitia a crescut de la 40, in 2002, la aproape una din cinci specii. Expertii spun ca pasarile dispar tot mai mult din cauza degradarii habitatului lor rezultata in urma tehnicilor agricole intensive, a schimbarilor climatice si a dezvoltarilor urbane.

Sursa.

Produsele bio, o nişă în continuă dezvoltare

Valoarea aproximativă a pieţei în 2009 a fost de 50 mil. RON
Criza economică nu a afectat acest segment

Piaţa produselor bio este una nouă, aflată în ascensiune, iar reprezentanţii acesteia sunt încrezători în dezvoltarea acestui segment în 2010. Spre deosebire de alte domenii pentru care anul 2009 şi criza economică au reprezentat o provocare ducând la scăderea vânzărilor, piaţa produselor bio a fost mai puţin afectată.
Piaţa produselor bio fiind în stadiu incipient, nu există date oficiale privind valoarea acesteia. Reprezentanţii Life Care au estimat valoarea pieţei la suma de 50 milioane de RON, faţă de nivelul de 40 milioane RON de anul trecut.
Nicoleta Micu, Managing Partner BioMania Group, confirmă şi ea lipsa datelor, spunând că elementele principale care explică lipsa acestora sunt faptul că piaţa este la început, iar firmele de cercetare "nu fac încă măsurători pentru această categorie", dar şi confuzia la nivelul consumatorilor şi companiilor între produsele bio şi produsele naturale. "O parte din jucătorii prezenţi pe piaţă declară că piaţa s-ar situa la nivelul zecilor de milioane de euro, dar nu există încă cifre oficiale care să confirme acest lucru", a explicat Nicoleta Micu.

Mai multe aici.

Top 10 eco-documentare ale deceniului

Cu cateva zile inainte de sfarsitul acestui an, site-ul Ecorazzi a realizat un top al celor mai bune documentare cu tema ecologica din ultimii 10 ani.

1. Cine a omorat masina electrica?
2. A 11-a ora
3. Un adevar incomod
4. Earth
5. The End of Suburbia
6. Food, Inc.
7. The Cove
8. Earthlings
9. Fuel
10. The Real Dirt on Farmer John

Sursa.

Buget de 1,7 miliarde de lei pentru Ministerul Mediului si Padurilor, in 2010

Ministerul Mediului si Padurilor ar urma sa primeasca, pentru executia bugetara din anul 2010, aproape 1,7 miliarde de lei, mai mult cu 15,57 la suta fata de sumele preliminare din 2009, respectiv 1,467 miliarde lei, se arata in proiectul de buget pentru anul viitor, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.

Potrivit sursei citate, din suma totala propusa pentru Ministerul Mediului si Padurilor, cheltuielile de personal vor fi, in 2010, mai mari cu 9,43 la suta comparativ cu anul precedent, respectiv 144.753 lei, in timp ce cheltuielile curente ar trebui sa insumeze 1,423 miliarde lei, mai mult cu 12,87 la suta fata de cat au fost trecute in datele preliminare din 2009.

Mai multe aici.

Peste 60 de proiecte de mediu vor fi trimise in 2010 la CE

Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) va continua, in 2010, implementarea a doua proiecte Phare 2006 pentru care a fost obtinuta prelungirea perioadei de executie a contractului, precum si 10 proiecte derulate in cadrul Programului “Facilitatea de Tranzitie pentru Romania 2007”, in valoare totala de 7,6 milioane euro, se arata in proiectia de buget propusa pentru anul viitor, publicata pe site-ul Ministerului de Finante, informeaza Agerpres.

Mai multe detalii in articol.

Reversul succesului turistic din Alpi

Autorităţile elveţiene le cer turiştilor care vin în Alpi să se comporte raţional, deoarece pot pune în pericol viaţa sălbatică.

Jandarmii montani spun că schiorii, snowborderii şi pasionaţii de călătorii extreme sunt de vină pentru unele schimbări în comportamentul animalelor.

Guvernul elveţian, în colaborare cu ONG-uri de mediu şi manageri de turism
, a derulat o campanie
internaţională de atenţionare a turiştilor. Potrivit unui studiu recent, numărul mare
de turişti care vizitează Alpii în fiecare an ameninţă viaţa sălbatică, iar în ultimii ani situaţia se dovedeşte din ce în ce mai gravă.

Principala problemă este că există numeroşi turişti care vin iarna în munţi pentru sporturi extreme ca schi şi snowboard free-ride (fără trasee stabilite sau omologate, sportivii merg pe un masiv şi pornesc la vale). Aceştia, împreună cu amatorii de călătorii de iarnă pe trasee nemarcate, derutează animalele, care îşi modifică enorm comportamentul.


Sursa.

Traian Basescu: Expertiza proiectului Rosia Montana va fi pe masa CSAT

Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara ca asteapta rezultatul expertizei in cazul proiectului minier de la Rosia Montana, iar o decizie se va lua in CSAT, in functie de rezultatul acesteia. "Astept rezultatele expertizei (in cazul Rosia Montana - n.r.) si, in orice caz, nu eu voi fi cel care ia decizia, subiectul va fi in CSAT, cu expertiza pe masa", a afirmat presedintele, la OTV, scrie NewsIn.

Ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, a declarat, la audierile din comisiile parlamentare, ca doreste reevaluarea proiectului de la Rosia Montana si intentioneaza sa renegocieze participatia statului roman in proiect, care in prezent este de 19,7%.

Videanu a subliniat ca doreste reevaluarea proiectului de la Rosia Montana si ca va insista sa se respecte "conditiile exigentelor de mediu si conservare a patrimoniului national" si a insistat ca amanarea beneficiului statului roman de pe urma acestui proiect este "nejustificata".

Sursa.