sâmbătă, 28 februarie 2009

Politicienii vand aerul si Delta Dunarii ca sa carpeasca bugetul

Geoană nu crede că FMI s-a „umanizat” şi spune că trebuie evitat un acord cu Fondul; Voiculescu vrea să concesioneze Delta Dunării pentru un avans de 300 de milioane de euro; Videanu vrea să vândă dreptul de poluare al României pentru alte două miliarde

Cum facem rost de bani? Poziţia oficială a României, exprimată de preşedinte şi de ministrul de Finanţe, este că avem nevoie de un credit extern pentru a ieşi din criză.

În timp ce statele din Europa calculează cu migală cheltuirea fiecărui cent din împrumuturile luate deja de la FMI, UE sau de la Banca Mondială, unii oficiali de la Bucureşti încă nu sunt convinşi că un credit extern e cea mai bună variantă pentru România. La câteva luni de la debutul crizei, românii încă se întreabă dacă, de la cine şi cât trebuie să împrumutăm. În timp ce Mircea Geoană, probabilul candidat la preşedinţie din partea PSD, se foloseşte de eventualul credit de la FMI pe post de sperietoare pentru populaţie („S-a mai umanizat FMI-ul?! Eu îl ştiam ultraortodox din punct de vedere economic“), conservatorul Dan Voiculescu a venit cu idei concrete pentru a face rost de bani pe plan intern.

Într-un plan de măsuri pe care Alianţa PSD-PC i-l va propune premierului Boc pentru a trece criza „fără a se împrumuta”, Voiculescu avansează ideea concesionării Deltei Dunării, pe o “perioadă limitată de timp”, decizie ce ar putea aduce 300 de milioane de euro statului român dintr-un singur foc. Adriean Videanu, ministrul Economiei, are şi el o propunere pentru a strânge banii necesari ieşirii din criză: România ar putea încasa circa două miliarde de euro dacă îşi vinde drepturile de poluare a aerului, respectiv certificatele verzi, către alte state care poluează prea mult.

Sursa.

joi, 26 februarie 2009

O.N.G.-urile de mediu, anchetate de D.N.A.

Cea mai buna aparare este atacul! Uite ce se intampla in Romania daca ai tupeul ordinar sa sesizezi niste ilegalitati. Asa le trebuie unora daca le arde de protectia mediului si alte tampenii dintr-astea. Sa nu poate bietul om sa distruga linistit niste amarate de dealuri, cine are nevoie de stepa cand putem avea mandre cariere de piatra si putem face praf tot ce ne sta in cale?
************
Fostul comisar şef al Gărzii de Mediu Tulcea, Gabriela Şopârlă, şi reprezentanţii unei organizaţii nonguvernamentale de mediu sunt acuzaţi de patronul unei firme de exploatare a pietrei că ar fi cerut 100 de mii de euro pentru a-şi putea continua activitatea. Întâmplător sau nu, sesizarea înaintată de Societatea Comprest Util către Departamentul Naţional Anticorupţie a fost trimisă chiar în ziua în care Gabriela Şopârlă ar fi trebuit să participe la concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea.

Sursa.

Canalul Bastroe-Comunicat MMDD

Ministerul Mediului a primit din partea Ucrainei studiul intitulat “Evaluarea posibilului impact transfrontieră asupra mediului în cazul căii navigabile Dunăre - Marea Neagră, în sectorul ucrainean al Deltei Dunării”, în continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului declanşată prin notificarea transmisă în data de 8 septembrie 2008.
În scrisoarea de înaintare se menţionează că acest studiu este anexă la studiul anterior “Realizarea căii navigabile de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării” pentru proiectul „Faza II a Proiectului de renovare a căii navigabile de mare adâncime Dunăre – Marea Neagră”.

Publicul interesat poate consulta conţinutul studiului menţionat la adresa de web : http://www.mmediu.ro/departament_mediu/canal_bastroe/canal_bastroe.htm.

Comentariile publicului privind proiectul propus pot fi transmise la adresele: mihaela.macelaru@mmediu.ro, corina.sandu@mmediu.ro.

Direcţia Comunicare şi Organizare a Ministerului Mediului

miercuri, 25 februarie 2009

Rezervatiile in pericol - Arii protejate fără stăpâni

Peste 60% din ariile protejate din ţară riscă să rămână fără administrare începând cu data de 3 martie, termenul-limită de aplicare a unei ordonanţe de urgenţă neconforme cu realitatea, potrivit preşedintelui Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu.

.............

COALIŢIE NAŢIONALĂ
24 de organizaţii neguvernamentale din 15 judeţe, custozi de arii protejate, persoane juridice, organizaţii de mediu, s-au întâlnit la Cluj-Napoca, unde au format Coaliţia Naţională pentru Arii Protejate, cu scopul de a determina Guvernul să îşi asume răspunderea administrării unui număr important de arii protejate din România care, deşi sunt de importanţă europeană sau mondială, nu beneficiază de vreo atenţie din partea statului.

Sursa.


Articol pe aceasti tema aici.

Bulgaria: improbabilul ecologism de peste Dunare

Spre deosebire de Romania, in Bulgaria nemultumirea fata de poluare a fost unul din factorii care au contribuit, fie si partial, la caderea comunismului. Nemultumitii, adversarii regimului si ecologistii improvizati (acestia neconfundandu-se, dar gasindu-si temporar obiective comune) au format in anii ‘80 o grupare intitulata Ecoglasnost (de la "glasnost", termenul-cheie al deschiderii politico-economice initiate de Gorbaciov in URSS), grupare care s-a politizat si care a participat la zarva politica din octombrie si noiembrie 1989, aceasta incheindu-se cu rasturnarea dictatorului Todor Jivkov. Ecoglasnost era deja foarte activa in momentul in care in partea cealalta a Dunarii, in Romania, nimeni nu se ocupa de ecologie. Dupa caderea comunismului, Ecoglasnost s-a dizolvat incetul cu incetul, dar activitatile ecologice au continuat.

Sursa.

România a accesat 1,8% din banii europeni pentru protecţia naturii!

Ţara noastră beneficiază, în perioada 2007-2013, de fonduri comunitare de 215 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor din domeniul biodiversităţii. Aplicaţiile de finanţare aprobate până în prezent de Ministerul Mediului însumează mai puţin de patru milioane de euro.

Fondurile europene pentru protecţia naturii, incluse în Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, au o valoare totală de 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane constituie finanţarea comunitară, iar restul de 43 de milioane reprezintă cofinanţarea naţională obligatorie.
...........................................

Agenţia pentru Arii Protejate
are trei angajaţi

Cea de-a patra axă prioritară a POS Mediu are ca principal beneficiar Agenţia Naţională pentru Arii Protejate (ANAP), instituţie care trebuia înfiinţată conform obligaţiilor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

Deşi accesarea fondurilor europene se putea face începând cu anul 2007, actul normativ pentru înfiinţarea ANAP nu a fost adoptat decât în luna octombrie a anului trecut.

Deşi constituită din punct de vedere legal, agenţia nu funcţionează nici până acum. Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului, ANAP are în prezent numai trei angajaţi – director general, responsabilul cu activitatea economică şi un consilier.

În consecinţă, ministerul concluzionează: „În condiţiile date, este cert că nu s-au putut definitiva propuneri de proiecte pe POS Mediu, care să aibă ca unic iniţiator ANAP“.

Deşi are numai trei angajaţi şi un sediu desemnat numai teoretic, autorităţile dau asigurări potrivit cărora „primele proiecte se vor putea depune pe POS Mediu pentru runda de selecţie care va începe în data de 30 aprilie 2009“.
.................................
Sursa.

DECIZIE – Europarlamentarul roman Magor Csibi introduce penalitati pentru defrisarile ilegale din toata Europa

Comisia pe Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara (ENVI) a adoptat azi, 17 februarie, cu o mare majoritate de voturi regulamentul Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a obligatiilor operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn. Initiativa a fost anuntata de catre europarlamentar inca de anul trecut, cu ocazia unei conferinte sustinute in Baia Mare, unde acesta are deschis un birou parlamentar.

Magor Csibi, europarlamentar liberal, a declarat ca se bucura de reusita. "Dupa un an de activitate si lobby intens am reusit sa vad rezultatele muncii mele in votul majoritar pozitiv pe acest regulament", a spus acesta.

Sursa.

Climate Fears Are Driving 'Ecomigration' Across Globe

Adam Fier recently sold his home, got rid of his car and pulled his twin 6-year-old girls out of elementary school in Montgomery County. He and his wife packed the family's belongings and moved to New Zealand -- a place they had never visited or seen before, and where they have no family or professional connections. Among the top reasons: global warming.
Halfway around the world, the president of Kiribati, a Pacific nation of low-lying islands, said last week that his country is exploring ways to move all its 100,000 citizens to a new homeland because of fears that a steadily rising ocean will make the islands uninhabitable.

Sursa.

marți, 24 februarie 2009

Ungaria – ecologism european de avangarda

» Ecologistii au disparut cu totul din viata politica maghiara, in Ungaria neexistand in acest moment nici un partid "verde".

» Mentalitatea maghiarilor continua sa fie impregnata de "kádárism", de la numele lui János Kádár, parintele "comunismului-gulas".

» Legislatia maghiara este mai severa decat cea a UE: aruncarea ilegala a gunoaielor poate duce la inchisoare pana la trei ani!...
..................
Problema apei
Eforturi importante au fost depuse in Ungaria in cadrul programului Natura 2000, care a extins suprafetele protejate de la 9,2 la 21% din teritoriul national.
Apa continua insa sa fie o problema in Ungaria. Nu e vorba numai de calitatea propriu-zisa a apei, ci si de tratarea apelor uzate. Potrivit aceluiasi raport OCDE, aproape un sfert din apa potabila a tarii nu corespunde normelor europene. Se inregistreaza un important deficit in protejarea panzei freatice, din care circa o treime continua sa fie afectata de poluarea generata in primul rand de agricultura si de canalizarile inadecvate.
95% din raurile care curg in Ungaria vin din exterior, ceea ce face ca inundatiile si poluarea sa vina, la randul lor, cel mai adesea de la vecini, inclusiv din Romania. In 2001, cele cinci tari din bazinul Tisei au semnat un acord prin care se angajau sa-si puna in comun expertiza si resursele pentru a impiedica poluarea acestui rau. In prezent, apa care iese din Ungaria este mai curata decat apa care intra in tara, si asta, in ciuda faptului ca sistemele de epurare si retelele de canalizare nu sunt inca la nivelul standardelor UE. In schimb, lacurile mari, cum sunt Balaton si Velencei, nu mai prezinta astazi probleme de poluare.

Sursa.

duminică, 22 februarie 2009

Primarii declara razboi retelei Natura 2000

Secretarul general al Ministerului Mediului, Virginia Ştefănică, a afirmat că primele măsuri de revizuire a criteriilor reţelei ecologice vor fi anunţate peste 30 de zile

Primarii localităţilor constănţene s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanţi ai Ministerului Mediului, în cadrul unui seminar organizat de către Consiliul Judeţean, în parteneriat cu ministerul.

Întâlnirea, care a fost prezidată de secretarul general al Ministerului Mediului, Virginia Ştefănică, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, prefectul Tit Liviu Brăiloiu, Vlad Marcoci, preşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu, Gheorghe Papuc, director de proiecte în cadrul aceleiaşi instituţii, şi Silviu Stoica, director al Direcţiei Generale de Management al Instrumentelor Structurale pentru Programe Operaţionale Sectoriale de Mediu, a început timid, părând la început doar un exerciţiu de imagine al celor două instituţii organizatoare.

Edilii cer corectarea restricţiilor

Specialiştii de la Mediu au început să însăileze câteva idei în ce priveşte piedicile întâlnite în calea finanţării proiectelor de către autorităţile locale, însă discuţiile au căpătat contur abia când au început primarii să vorbească, să-şi prezinte proiectele.
Foarte mulţi dintre edilii prezenţi la şedinţă s-au plâns de restricţiile impuse de reţeaua ecologică Natura 2000, care prevede prezervarea unor suprafeţe pe care trăiesc specii protejate ale faunei şi florei. Primarul comunei Săcele a afirmat că din această cauză nu poate înfiinţa o carieră, care ar aduce locuri de muncă şi venituri la bugetul local. „Nu pot, pentru că pe pietroaiele alea este Natura 2000", a declarat Ion Oprea. Astfel, mai mulţi primari au cerut corectarea restricţiilor impuse de reţeaua ecologică Natura 2000. Secretarul general al Ministerului Mediului, Virginia Ştefănică, a declarat că ministrul Nicolae Nemirschi a cerut deja revizuirea condiţiilor impuse de această reţea şi că primele măsuri vor fi anunţate în 30 de zile.

Sursa.

Celebrating 30 years of the EU Birds Directive

On 2 and 3 April in Trier the Academy of European Law (ERA), with the support of BirdLife International and the Federation of Associations for Hunting and Conservation of the EU (FACE), will organise a conference on the occasion of the 30th Anniversary of the EU Birds Directive.

The Council Directive (79/409/CEE) on the conservation of wild birds, unanimously adopted by Member States on 2 April 1979, is without any doubts the most innovative legal instrument for the protection of all wild bird species naturally occurring in the Union. Together with the EU Habitats Directive (92/43/CEE), they form the core of nature and biodiversity policies in Europe.

The EU Birds Directive, with its comprehensive protection scheme for wild birds, has proven to be an essential piece of EU environmental legislation, placing great emphasis on the protection of habitats for endangered and migratory species, especially through the establishment of a coherent network of Special Protection Areas (SPAs). The Directive also recognises the legitimacy of hunting and contains provisions to manage birds’ hunting in a sustainable way.

"This conference will be an exceptional opportunity to stress the essential role the EU Birds Directive plays to safeguard Europe’s natural heritage" —Konstantin Kreiser, EU Policy Manager at the BirdLife European Division

Sursa.