miercuri, 25 februarie 2009

România a accesat 1,8% din banii europeni pentru protecţia naturii!

Ţara noastră beneficiază, în perioada 2007-2013, de fonduri comunitare de 215 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor din domeniul biodiversităţii. Aplicaţiile de finanţare aprobate până în prezent de Ministerul Mediului însumează mai puţin de patru milioane de euro.

Fondurile europene pentru protecţia naturii, incluse în Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, au o valoare totală de 215 milioane de euro, dintre care 172 de milioane constituie finanţarea comunitară, iar restul de 43 de milioane reprezintă cofinanţarea naţională obligatorie.
...........................................

Agenţia pentru Arii Protejate
are trei angajaţi

Cea de-a patra axă prioritară a POS Mediu are ca principal beneficiar Agenţia Naţională pentru Arii Protejate (ANAP), instituţie care trebuia înfiinţată conform obligaţiilor asumate odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

Deşi accesarea fondurilor europene se putea face începând cu anul 2007, actul normativ pentru înfiinţarea ANAP nu a fost adoptat decât în luna octombrie a anului trecut.

Deşi constituită din punct de vedere legal, agenţia nu funcţionează nici până acum. Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului, ANAP are în prezent numai trei angajaţi – director general, responsabilul cu activitatea economică şi un consilier.

În consecinţă, ministerul concluzionează: „În condiţiile date, este cert că nu s-au putut definitiva propuneri de proiecte pe POS Mediu, care să aibă ca unic iniţiator ANAP“.

Deşi are numai trei angajaţi şi un sediu desemnat numai teoretic, autorităţile dau asigurări potrivit cărora „primele proiecte se vor putea depune pe POS Mediu pentru runda de selecţie care va începe în data de 30 aprilie 2009“.
.................................
Sursa.

Niciun comentariu: