sâmbătă, 28 februarie 2009

Politicienii vand aerul si Delta Dunarii ca sa carpeasca bugetul

Geoană nu crede că FMI s-a „umanizat” şi spune că trebuie evitat un acord cu Fondul; Voiculescu vrea să concesioneze Delta Dunării pentru un avans de 300 de milioane de euro; Videanu vrea să vândă dreptul de poluare al României pentru alte două miliarde

Cum facem rost de bani? Poziţia oficială a României, exprimată de preşedinte şi de ministrul de Finanţe, este că avem nevoie de un credit extern pentru a ieşi din criză.

În timp ce statele din Europa calculează cu migală cheltuirea fiecărui cent din împrumuturile luate deja de la FMI, UE sau de la Banca Mondială, unii oficiali de la Bucureşti încă nu sunt convinşi că un credit extern e cea mai bună variantă pentru România. La câteva luni de la debutul crizei, românii încă se întreabă dacă, de la cine şi cât trebuie să împrumutăm. În timp ce Mircea Geoană, probabilul candidat la preşedinţie din partea PSD, se foloseşte de eventualul credit de la FMI pe post de sperietoare pentru populaţie („S-a mai umanizat FMI-ul?! Eu îl ştiam ultraortodox din punct de vedere economic“), conservatorul Dan Voiculescu a venit cu idei concrete pentru a face rost de bani pe plan intern.

Într-un plan de măsuri pe care Alianţa PSD-PC i-l va propune premierului Boc pentru a trece criza „fără a se împrumuta”, Voiculescu avansează ideea concesionării Deltei Dunării, pe o “perioadă limitată de timp”, decizie ce ar putea aduce 300 de milioane de euro statului român dintr-un singur foc. Adriean Videanu, ministrul Economiei, are şi el o propunere pentru a strânge banii necesari ieşirii din criză: România ar putea încasa circa două miliarde de euro dacă îşi vinde drepturile de poluare a aerului, respectiv certificatele verzi, către alte state care poluează prea mult.

Sursa.

Niciun comentariu: