marți, 24 februarie 2009

Ungaria – ecologism european de avangarda

» Ecologistii au disparut cu totul din viata politica maghiara, in Ungaria neexistand in acest moment nici un partid "verde".

» Mentalitatea maghiarilor continua sa fie impregnata de "kádárism", de la numele lui János Kádár, parintele "comunismului-gulas".

» Legislatia maghiara este mai severa decat cea a UE: aruncarea ilegala a gunoaielor poate duce la inchisoare pana la trei ani!...
..................
Problema apei
Eforturi importante au fost depuse in Ungaria in cadrul programului Natura 2000, care a extins suprafetele protejate de la 9,2 la 21% din teritoriul national.
Apa continua insa sa fie o problema in Ungaria. Nu e vorba numai de calitatea propriu-zisa a apei, ci si de tratarea apelor uzate. Potrivit aceluiasi raport OCDE, aproape un sfert din apa potabila a tarii nu corespunde normelor europene. Se inregistreaza un important deficit in protejarea panzei freatice, din care circa o treime continua sa fie afectata de poluarea generata in primul rand de agricultura si de canalizarile inadecvate.
95% din raurile care curg in Ungaria vin din exterior, ceea ce face ca inundatiile si poluarea sa vina, la randul lor, cel mai adesea de la vecini, inclusiv din Romania. In 2001, cele cinci tari din bazinul Tisei au semnat un acord prin care se angajau sa-si puna in comun expertiza si resursele pentru a impiedica poluarea acestui rau. In prezent, apa care iese din Ungaria este mai curata decat apa care intra in tara, si asta, in ciuda faptului ca sistemele de epurare si retelele de canalizare nu sunt inca la nivelul standardelor UE. In schimb, lacurile mari, cum sunt Balaton si Velencei, nu mai prezinta astazi probleme de poluare.

Sursa.

Niciun comentariu: