joi, 22 ianuarie 2009

Bani pentru Natura 2000: pierduti in 2008

România a pierdut anul trecut două importante finanţări PHARE, pentru două proiecte de mediu extrem de importante: Natura 2000 şi organismele modificate genetic. Pentru că erau priorităţi asumate, ne-am angajat faţă de Uniunea Europeană să terminăm proiectele, le vom face anul acesta, pe bani de la bugetul de stat. Două milioane de euro.

România este printre puţinele ţări din lume (de Europa nici nu mai vorbim) care nu au încă un sistem real de administrare a ariilor naturale protejate. Majoritatea acestora figurează doar pe hârtie, fără administrator, fără fonduri, fără nici o perspectivă. Desemnarea lor s-a făcut mai mult sau mai puţin la întâmplare, deoarece statul român nu a fost niciodată interesat nici măcar să îşi evalueze propriul patrimoniu, cu atât mai puţin să îl conserve. Informaţiile despre aceste zone protejate sunt haotice şi întâmplătoare. Campaniile de informare şi conştientizare sunt doar pe hârtie. Uneori, pe mult prea multă hârtie irosită.
.......................................
Motivul “ratării” este cât se poate de românesc. Condiţiile impuse de aceeaşi autoritate care are în grijă şi POS Mediu au făcut ca nici o entitate sau consorţiu de entităţi din întreg spaţiul european să nu le poată îndeplini. În ceea ce priveşte proiectul legat de Natura 2000, de exemplu, specialistului în producţia de publicaţii, AV-media şi administrarea paginii web i se cereau cumulativ minimum 3 ani de experienţă în domeniul media, minimum 5 ani experienţă în administrarea paginilor Web şi cunoştinţe de bază despre software GIS, experienţă dovedită în conducerea proiectelor vizând editarea de publicaţii (să fi fost implicat în cel puţin un proiect) şi minimum 3 ani experienţă în programe pentru publicaţii Desktop (freehand, Quark, Indesign), precum şi cunoştinţe avansate de MS Office sau programe software similare. Condiţii parcă anume făcute să fie de “neatins”.

Sursa.

Niciun comentariu: