joi, 26 noiembrie 2009

Temperatura medie ar putea creşte cu 7 grade în anul 2100, mult peste estimări, potrivit unui raport

Încălzirea climatică este mai gravă decât s-a estimat, iar temperatura medie anuală ar putea creşte cu 7 grade în anul 2100, potrivit unui studiu care cuprinde opiniile a 24 de climatologi ce susţin nevoia de acţiuni rapide şi eficiente cu puţin timp înainte de summitul de la Copenhaga, anunţă AFP.

Institutul de cercetare a efectelor asupra climei de la Potsdam, Germania, a publicat marţi un document de 64 pagini, ce sintetizează lucrările ştiinţifice asupra schimbărilor climatice apărute în cel de-al patrulea raport al Grupului interguvernamental de experţi asupra climatului (Giec, 2007), urmat de un apel la acţiune.

"Temperatura medie a aerului ar urma să urce cu valori cuprinse între 2 şi 7 grade în 2100 faţă de perioada preindustrială", susţin autorii.

Creşterea cu 40% a emisiilor de CO2 între 1990 şi 2008 face mai dificil de atins obiectivul stabilit în iulie de mai mulţi conducători ai ţărilor dezvoltate şi emergente de a limita încălzirea globală la 2 grade. "Fiecare an de întârziere în luarea de măsuri creşte posibilitatea ca încălzirea să depăşească 2 grade Celsius", se mai arată în raport.

Sursa.

Niciun comentariu: