sâmbătă, 13 septembrie 2008

Acum, se pot depune proiecte pentru promovarea turismului romanesc

Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional, a lansat, joi, 11 septembrie a.c., la Cluj, cererea de proiecte pentru Axa 5 a programului, domeniul 5.3 de interventie, Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, în scopul cresterii atractivitatii României ca destinatie turistica.

„Acest domeniu de interventie ne ofera posibilitatea de a face publicitate pozitiva pentru ceea ce exista astazi în România. Consider ca în acesti 18 ani se putea face mai mult în acest sens, pentru ca avem cu ce sa ne laudam. Putem discuta ce si cum s-a privatizat si ce strategie avem în privinta infrastructurii din turism, dar mai important este ca avem acesti bani pentru a fi cheltuiti eficient, iar eficienta înseamna mai multi turisti. Acestia sunt atrasi de România, avem zone rurale care înca si-au pastrat specificul. Succesul programului depinde de toti factorii implicati în gestionare: autoritati locale, judetene si centrale. Lansam astazi domeniul de interventie 5.3 care înseamna valorificarea acelor zone si cladiri, care trebuiau deja valorificate acum ceva vreme. De aceea, dam bani cu precadere pentru zone în care sunt monumente si locuri de vizitat, pentru punerea în circuit a turismului cultural si religios. Pentru celelalte domenii de interventie din cadrul axei de turism, cei care s-au intresat cu precadere apartin mediului privat. Fac apel la autoritatile publice locale sa se mobilizeze si ele. Chiar daca valoarea cofinantarii este mai mare, merita sa se asocieze, sa gaseasca solutii pentru a accesa aceste fonduri. Profitul este inzecit pentru toata lumea”, a declarat ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, László BORBÉLY.

„Dorim o implicare serioasa a tuturor, pentru a obtine rezultate bune, vizibile. Programul Operational Regional si Autoritatea de Management pentru POR asigura cadrul si mecanismul de finantare în care Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale vine cu conceptia. Pentru început vor exista 10 centre de promovare”, a adaugat secretarul de stat, Anna HORVÁTH.

Proiectele eligibile in cadrul acestui domeniu vizeaza crearea Centrelor Nationale de Informare si Promovare Turistica si dotarea acestora, dezvoltarea brandului turistic national, promovarea produselor specifice si sprijinirea activitatilor de marketing.

Beneficiarii eligibili sunt autoritati ale administratiei publice locale, ONG-uri din domeniul turismului sau parteneriate între acestia, precum si Ministerul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Alocarea financiara orientativa pentru perioada 2007-2013, pentru acest domeniu de interventie este de 150.355.934 Euro, din care 127.802.546 Euro din FEDR si 22.553.388 Euro de la bugetul de stat. Începând de joi, 11 septembrie, cererile de finantare pot fi depuse la Organismul Intermediar din cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.

Ghidurile Solicitantului

Sursa: MDLPL

Niciun comentariu: