marți, 31 martie 2009

Salaj: Proiect pentru conservarea unei arii protejate

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Salaj intentioneaza realizarea unui proiect privind elaborarea planului de management pentru rezervatia naturala Racas-Hida, din judetul Salaj, arie ce include paduri de stejar si carpen si o zona denumita "Poiana cu narcise", anunta Agerpres.

Aria protejata de interes comunitar Racas-Hida a fost, in 2008, in reteaua ecologica de arii naturale protejate ''Natura 2000'', tocmai in ideea accesarii de fonduri europene pentru conservarea ei.

"Pentru aria protejata Racas-Hida vom depune, in parteneriat cu Consiliul Judetean, un proiect in cadrul Planului Operational Sectorial (POS) Mediu, axa IV, proiect ce isi propune elaborarea planului de management al sitului, pe baza unor studii stiintifice aprofundate privind flora si fauna. Valorea proiectului este de circa 200.000 de euro", a declarat, luni, Aurica Grec, directorul APM Salaj.

Conform acesteia, aria protejata are o suprafata de circa 120 de hectare si se afla atat in domeniu public cat si privat. In cadrul sitului se remarca "Poiana cu narcise", ce acupa o suprafata de 1,5 hectare. Teritoriul se afla pe cumpana de ape dintre valea Agrijului (la vest) si valea Almasului (la est), in principal spre obarsia vaii si paraului Jernau (afluent al Almasului), in pajistile umede de pe vai si din portiunea inferioara a versantilor.

Padurile de stejar cu carpen joaca un rol primordial in conservarea narciselor in zona, contribuind pe de-o parte la drenarea naturala a acestor lunci, iar pe de alta parte la mentinerea unui grad ridicat de umiditate a solului si aerului, in tot cursul perioadei de vegetatie.

Sursa.

Niciun comentariu: