miercuri, 7 octombrie 2009

Agent Green susţine că studiul de impact asupra mediului la DN66A prin munţii Retezat conţine erori

Agent Green şi alte patru organizaţii de mediu cer Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului (ANPM) să nu emită acordul de mediu pentru tronsonul 3 al DN 66A, insistând că studiul de impact asupra mediului este "un dezastru din punct de vedere ştiinţific", potrivit unui comunicat transmis marţi.

"Studiul de impact asupra mediului este un dezastru din punct de vedere ştiinţific. Am descoperit nu mai puţin de 19 erori şi omisiuni. Acestea nu au fost observate de Administraţia Parcului Naţional Domogled care a avizat construcţia drumului fără comentarii. Autorii studiului nu menţionează nimic despre lup şi râs, de parcă aceste specii nu ar exista aici, cu toate că zona este cel mai vast habitat încă nealterat al acestor animale din Europa, iar pentru urşi au găsit doar un culoar de deplasare, cu toate că numărul de urşi din fondurile străbătute de acest tronson al drumului este de aproximativ 45. Recensământul speciilor de păsări este incomplet şi se fac confuzii între specii", a declarat biologul Tamas Papp, de la Grupul Milvus.

Agent Green, WWF, Grupul Milvus, Societatea Carpatina Ardeleană şi Vier Pfoten solicită, de asemenea, Ministerului Mediului să demită Consiliul ştiinţific al Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
....
Pe lângă problemele pe care le-ar cauza mediului şi faunei din zonă, proiectul nu are un impact social semnificativ, "întrucât modernizarea drumului nu rezolvă problemele reconversiei profesionale a populaţiei din Valea Jiului. (...) În studiu se menţionează că traficul total estimat, chiar şi cel pentru prognoza cea mai îndepărtată, va avea valori reduse. Metodologia pentru estimările traficului în viitor lipseşte", a completat Maria Mihul, expert WWF.


Sursa.

Niciun comentariu: