joi, 5 noiembrie 2009

Ministerul Mediului plateste de doua ori pentru desemnarea de arii protejate

Dupa ce in 2006-2007 a platit peste un milion de euro pentru realizarea studiilor pentru desemnarea ariilor protejate, Romånia se pregateste sa cheltuiasca un alt milion de euro in acelasi scop. De vina sunt disensiunile intre expertii ministerului si organizatiile de mediu referitor la suprafetele aferente retelei Natura 2000. Acestea din urma sustin ca reteaua de arii protejate ar trebui sa cuprinda circa 21% din suprafata terestra a Romåniei, conform datelor din teren. Autoritatile n-au desemnat påna acum decåt 17,87% si nu au luat in calcul datele puse la dispozitie, gratuit, de ONG-uri astfel incåt sa evite «urechelile» Comisiei Europene pe directivele Pasari si Habitate.
...............
Munca ONG-urilor, gratuita
Pe de alta parte, ONG-urile arata ca autoritatile sunt dispuse sa cheltuiasca sume mari, in conditiile in care pot dispune de cercetarile de teren facute de cercetatorii organizatiilor de mediu. “Termenii de referinta ai licitatiei au fost mult prea ingusti si nu au permis o participare mai larga. Am contestat licitatia”, ne-a mai precizat Dan Hulea, directorul executiv al Societatii Ornitologice Romane.
Totodata, reprezentantul Coalitiei ONG Natura 2000, Tamas Papp, spune ca o parte din date au fost puse la dispozitie in mod gratuit, dar ministerul nu a fost interesat de ele. “Din punctul nostru de vedere, in cazul SPA-urilor, trebuie adoptata lista realizata in 2006-2007. In cazul SCI-urilor, e nevoie de munca de teren. Noi am contactat ministerul spunandu-le ca putem sa oferim 80% din datele despre specii si habitate. O cercetare de teren de acest tip ar costa circa 20.000 de euro. Ministerul prefera sa dea insa mult mai mult”, ne-a mai precizat reprezentantul Coalitiei ONG Natura 2000.
Acesta adauga ca in 2006-2007, cand s-au facut desemnarile initiale pe SPA, ONG-urile au primit, fiecare, pentru munca de teren, circa 30.000-40.000 de euro. In acelasi timp, pentru desemnarea SCI-urilor s-au cheltuit 500.000 de euro. “Surprinzator, desemnarile ulterioare costa un milion de euro. Nu suntem impotriva cheltuirii banilor, dar vrem ca desemnarea ariilor protejate sa fie cat mai buna”, adauga Papp.
.............

Sursa.

Niciun comentariu: