După "măcelărirea" jnepenilor din Jgheabul cu Hotar, din masivul Ceahlău, Asociaţia "Salvamont" a făcut un memoriu pe care l-a adresat Consiliului Judeţean Neamţ, Prefecturii,. Ministerului Mediului şi IGPR. Documentul, prin care se cere Consiliului Judeţean suspendarea din funcţie a şefului Administraţiei parcului Naţional Ceahlău, este semnat de 15 organizaţii de mediu, printre care se numără Greenpeace România şi WWF (World Wide Fund for Nature). "Avînd în vedere gravitatea faptelor generate de către Administraţia Parcului Naţional Ceahlău, prin tăierea cu bună ştiinţă a sutelor de jnepeni din zona superioară a parcului - zonă de protecţie specială solicităm suspendarea de urgenţă din funcţie a şefului administraţiei, dr. veterinar Gheorghiţă Lalău, şi demararea unor anchete administrative şi penale", se arată în memoriul menţionat. "Reamintim că, prin intermediul ziarului Ceahlăul, mai mulţi turişti au reclamat faptul că, în perioada noiembrie 2007-mai 2008, angajaţi ai Administraţiei PNC au defrişat sute de metri de jnepeniş, în scopul lărgirii potecii turistice Jgheabul cu Hotar - Dochia, producînd astfel un adevărat dezastru. După o investigaţie a asociaţiei noastre s-a descoperit faptul că şi pe alte trasee din zona superioară a Parcului Naţional au fost tăiaţi jnepeni şi executate lucrări de amenajare a potecilor, avînd ca rezultat distrugerea biodiversităţii. În zona de protecţie specială a traseului Izvorul Muntelui - Lutul Roşu - Cabana Dochia au fost tăiaţi peste 100 de molizi, în vederea executării unor lucrări de amenejare de traseu aberante şi periculoase pentru siguranţa turiştilor (administraţia parcului a montat balustrade pe tot traseul, fără să se gîndească la faptul că, din cauza acestora, pe potecile înguste nu pot fi transportaţi răniţii pe targă, n.r.).
Lucrul cel mai grav s-a petrecut, însă, în data de 24 mai 2008, atunci cînd acelaşi şef al Administraţiei Parcului, veterinar Gheorghiţă Lalău, anticipînd sosirea iminentă a unor controale din partea organelor abilitate ale statului (Garda de Mediu, ITRSV), a dispus trimiterea în zonă a şefului pazei şi altor trei agenţi de teren, care au îngropat cioatele rămase, încercînd să ascundă dovezile infracţiunii lor. Considerăm evenimentele petrecute în zona de protecţie specială a Parcului Naţional Ceahlău ca fiind de o gravitate deosebită, cu atît mai mult cu cît cumulul de infracţiuni a fost comis de înşişi cei care au fost desemnaţi să protejeze biodiversitatea şi să aplice legislaţia de mediu".
Cît despre şeful Administraţiei PNC, el a susţinut continuu că nu ştie cine a tăiat jnepenii, dar a negat că ar fi vorba despre 332, cîţi a inventariat inspectorul ITRSV Suceava, şi a afirmat că va contesta nota de constatare întocmită de acesta. Mai mult, dr. Lalău a încercat să minimizeze efectul acestei "amenajări de potecă", iar atitudinea sa n-a fost deloc cea a unui iubitor de natură. Pe site-ul PNC, la secţiunea "despre noi", este postat un text absolut înduioşător despre cei care "slujesc muntele", care începe cu fraza memorabilă "Şansa de a sluji un munte legendar este condensată într-un singur cuvînt: sacrificiu". Deocamdată n-am asistat decît la sacrificarea jnepenilor şi a molizilor. Că domnul Lalău pare bine, sănătos.
Cristina MIRCEA
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu