sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Proiect de protejare a urşilor din Harghita, Covasna şi Vrancea

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, împreună cu autorităţile de mediu din Vrancea şi Covasna va derula, în următorii 3 ani, un proiect de protejare a urşilor bruni din zonă.

Proiectul, finanţat din fonduri europene şi din bugetul de stat este intitulat ‘Cele mai bune practici şi acţiuni pentru conservarea populaţiei de urs brun din zona central-estică a Carpaţilor Orientali’, şi este coordonat de APM Vrancea.
Potrivit Biroul de Presă al Agenţiei de Protecţie a Mediului Harghita, parteneri în proiect mai sunt şi Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice din judeţul Vrancea şi Asociaţia pentru Conservarea Valorilor Naturii din judeţul Harghita.

Proiectul îşi propune prevenirea şi reducerea conflictelor dintre urs şi localnici, menţinerea actualului statut de conservare în cele 15 situri Natura 2000 aflate în arealului proiectului, precum şi prevenirea scăderii populaţiei de urs datorată braconajului sau mortalităţii juvenile. Bugetul proiectului este de aproximativ 516.000 euro, din care contribuţia Comisiei Europene este de 75 la sută, restul banilor fiind alocaţi de Ministerul Mediului.

Numărul de urşi din Harghita este mai mare decât efectivul optim suportat de condiţiile naturale din judeţ şi de aceea, în ultimii ani, aceste animale au început să se apropie tot mai mult de aşezările omeneşti, în căutare de mâncare. Silvicultorii le administrează periodic hrană dar, şi în aceste condiţii, creşte numărul cazurilor de urşi care produc stricăciuni în culturi sau în gospodării.

Specialiştii au avertizat, în nenumărate rânduri, că urşii încep să fie din ce în ce mai deranjaţi de prezenţa oamenilor în arealul lor, de la turiştii cu ATV-uri până la culegătorii de ciuperci, motiv pentru care încep să-şi părăsească habitatul natural.

Sursa.

Un comentariu:

happywolfpack spunea...

Chiar se stie numarul ursilor din judetul harghita? Ele nu migreaza periodic? Efectivul optim suportat de conditiile naturale din judetul Harghita a fost caculat pe baze stiintifice? Suportul natural al habitatelor este stabila si nu creste? Chiar habitatele naturale sunt saturate si de aceea în ultimii ani, aceste animale au început să se apropie tot mai mult de aşezările omeneşti? As vrea sa vad un studiu care sustine afirmatiile aparute in acest articol! Sau 516.000 euro sunt cheltuiti pe o actiune bazata pe o ipoteza?
M-am obisnuit sa citesc afirmatii asemanatoare pe pagini vanatoresti care sunt scrise de amatori, dar fata de cei care se ocupa cu conservarea naturii in care sunt inclusi specialisti al ursului...am asteptari mai mari.